Főoldal · Kapcsolat 21. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Plyzat - A magyar ipari s technolgiai forradalom II.Alaptvnyunk plyzatot hirdet magyar anyanyelvű (honi s Magyarorszg hatrain kvl lő) egyetemista fiatalok krben gazdasg- , technika-, ill. tudomnytrtneti tmj tanulmnyok ksztsre.A plyzk 10-15 oldal terjedelmű (A4, Times New Roman 12, norml sorkz) plyaműveikkel jelentkezhetnek a kirsra a kvetkező tmakrkben:

 • A XX. szzad elejn kibontakoz tmegtermels hatsa rgim gazdasgi-trsadalmi fejlődsre

 • Rgim XX. szzad elejn lő s alkot tudsnak letműve

 • Hres ipartrtneti emlkek rgimban a XX. sz. kezdetről


A tanulmny csak hivatkozsokkal, forrsjegyzkkel elltva rvnyes!
A plyzati anyag ktelező mellklete: 1 oldalas nletrajz (nv, szletsi dtum, lakcm, telefonszm megadsval.)

A SIKERES PLYZK RSZVTELT NYERHETNEK EGY PARTiUMI KIRNDULSRA (augusztus 10-13.) A NAGYVRADI NYRI EGYETEMRE (augusztus 13-18.) ILL. RTKES KNYVJUTALOMBAN RSZESLNEK.


Beadsi hatridő: 2011. augusztus 5.

A plyaműveket s krdseiteket a kvetkező cmre vrjuk: mfhn@mfhnalap.org

Rszletek:
Programterv (PDF - 181 KB)

MEGHV
Szeretettel meghvunk minden kedves rdeklődőt Amagyar ipari s technolgiai forradalom c. konferencira.

A rendezvny időpontja: 2011. augusztus 11.
Helyszn: Nagyvrad, Vroshza u. 27. (Str. Primăriei Nr. 27.), Bartk Terem

Program:
9:00nneplyes megnyit
10:00Novk Zsuzsanna, PhD (egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem): Schumpeter s az innovci szerepe a gazdasgban
10:30Dr. habil Fleisz Jnos (egyetemi magntanr, Partiumi Keresztny Egyetem): XX. sz. eleji magyar gazdasgtrtneti fejlőds, iparosods Erdlyben
11:30Dr. Bitay Enikő (egyetemi docens, Sapientia-EMTE): Műszaki rksgvdelem Erdlyben
12:30Kvsznet
13:30Dr. Olh-Gl Rbert (egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE, Cskszereda): A Ferenc Jzsef Tudomnyegyetem
14:30Mala Jzsef, PhD (egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem): Farkas Gyula munkssga
15:30Ddr. Szkely Jnos (jogsz, Szatmr Megyei gyvdi Kamara): Az eurpai innovcis jogrl, rviden
16:30Galambos Pter (kutat, Magyar Tudomnyos Akadmia, SZTAKI): VirCA - Virtulis Kollaborcis Arna
17:30Krpt-medencei egyetemista fiatalok tudomnytrtneti prezentcii
19:00Szentmise a Nagyvradi Rmai Katolikus Szkesegyhzban

Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny
www.mfhnalap.org
Beszmol a Hegyvidki Trianon Trsasg trianoni emlknnepsgről
2011. jnius 4-n Zebegnyben Alaptvnyunk az idn msodszor vett rszt a kilencvenegy esztendeje megkttt trianoni bkedikttum vfordulja emlkre megrendezett nnepsgen, melyet a Hegyvidki Trianon Trsasg szervez meg vről vre. A Trsasggal Alaptvnyunk (Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny) 2010-ben egyttműkdsi megllapodst kttt Krpt-medencei programok szervezsre.

A megemlkezsen az egyhzi mltsgok, rmai katolikus kanonok urak, evanglikus, reformtus s unitrius pspk urak mellett a hatron tli magyar szervezetek is kpviseltettk magukat, a megnyit beszdet az Orszggyűls alelnke, Lezsk Sndor tartotta.
Magyar Fiatalokrt Dj 2011
A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny 2003. mrcius 15.-i alrssal alaptotta meg a Magyar Fiatalokrt Djat, mely odatlsnek feltteleit a kvetkezőkben hatrozta meg:
- pros vben olyan anyaorszgi ill.
- pratlan vben olyan hatron tli djazottat jutalmaz, aki a hatron tl lő fiatalsg sszefogsrt, szellemi, kulturlis egyttműkdsrt kifejtett tevkenysge rvn kivvta az Alaptvny, valamint tmogati elismerst.

A Kuratrium dntse rtelmben a Magyar Fiatalokrt Dj 2011. vi kirsnak jelmondata:

Szentnek nevezik a koront, mert a legszentebbnek gondolatt ktk hozzja: gondolatt a szabad nemzet egy testbe foglalsnak, gondolatt az egyeslt nperőnek, mely ne csak idegen bitorl, de egyes honfiak fktelensge s hatalomvgya ellen is bonthatatlan gtat emeljen.
(Klcsey Ferenc)


Ajnlsok 2011-ben, a DJ Stattuma feltteleinek megfelelően, Magyarorszg hatrain kvl lő, a magyarsg szolglatban tevkenykedő djazottakat illetnek meg.
Plyzat

PLYZAT


MAGYAR FIATALOK HATROK NLKL ALAPTVNY

Alaptvnyunk nknteseket keres!


Ha

 • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban

 • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket

 • nem riadsz vissza a plyzatrstl

 • s a paprmunka sem tntort el


Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!

A plyzati anyagok mellkleteknt kldd be egy oldalas nletrajzod s motivcis leveled, melyben bemutatod eddigi szervezeti tagsgod s tevkenysged, fő rdeklődsi krd s igazolod a hatron tli magyarsg irnti elkteleződsed.

A felvidki J SZ, valamint a Felvidk Ma napilap tudstott nyri egyetemnkről
J SZ:
http://ujszo.com/napilap/regio/2010/08/12/veget-ert-a-kovacspataki-nyari-egyetem

Felvidk Ma:
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=23837&Itemid=48
A nyri egyetem rsztvevői rtkes rsokkal plyztak a rendezvnyre
A plyaművekből kiadvnyt ksztettnk "A magyar ipari s technolgiai forradalom." cmmel, ezzel is jelezvn, hogy idei vi rendezvnynk az első llomsa egy tbbves programnak. A kiadvny elektronikus vltozata letlthető innen.

Bdők Zsigmond, a kzelmltban elhunyt felvidki asztofizikus munkssgnak emlket lltva a fiatalok kztt vetlkedőt hirdettnk meg. A nyertesek Bdők Zsigmond a dunaszerdahelyi Nap Kiad ltal felajnlott knyveit kaptk jutalomkppen (Nobel-djas magyarok, Vilgjr magyarok, Magyar feltallk- A hrkzls trtnetben, Ltvnyos gi jelensgek 2007-2008).

A vetlkedő egy rsbeli fordulbl s kzműves versenyből llt. A vetlkedő Felvidk trtnelmi, művszettrtneti s az ipari forradalom tmjhoz kapcsold krdsei s azok megoldsa letlthető innen.
lmnybeszmolk A magyar ipari s technolgiai forradalom I. nvvel megrendezett nyri egyetemről Felvidken
A konferencia kiadvny letlthető innen PDF formtumban (5MB).

Augusztus 6-n reggel a Krpt-medence szlrzsjnak minden irnybl sszegyűltnk Budapesten, hogy a felvidki Kovcspatakra ltogatva ismerkedjnk az ipari forradalom hazai vvmnyaival, nagy alkotival. Meg persze egymssal: j arcokkal s pr visszatrő, tapasztalatait szvesen megoszt tborozval. Pr rs utunk sorn mg nhnyszor tlapoztuk programtervnket, felkszlve a kvetkező napok szellemi kihvsaira, m szllsunkra rve mgis mindenkit meglepets rt, hiszen egy gynyrű tj kprztatott el bennnket.Kovcspatak, azaz Szlovkia legdlibb teleplsnek szln, a domboldalon tallhat Panorma Hotel kiltsa a Duna s a Garam torkolatra, amint kiszlltunk a buszbl, azonnal lenyűgzte a trsasgot. Plyaműveinket mely A magyar ipari s technolgiai forradalom I. cmmel megjelent kiadvny formjban frissen rkezett a nyomdbl - kzhez kapva foglaltuk el a helynket az előadteremben. Az első kzs kpek elkszlte utn Dr. Rtvri Bence orszggyűlsi kpviselő, dr. Duray Mikls felvidki politikus s kzr, valamint Henrietta Kosznovszky, Helemba polgrmesterasszonya ksznttte csapatunkat, de a tudomny sem sokat vratott magra.

Elsőknt dr. Kvr Gyrgy az ipari forradalomhoz kapcsold fogalmak ismertetsvel hangolta r a trsasgot a nyri egyetem tmjra, majd dr. Varga Sndor az elektromos tvr s a telefon bevezetsről, hasznlatnak első vtizedeiről szmolt be, miutn Lszl Pter Sndor A Felvidk iparosodsnak (indusztrializcijnak) s urbanizcijnak gykerei cmű előadsa zrta a napot. Legalbbis a komoly oldalt, mivel az esti bemutatkozst egy mg knnyedebb hangulat jszaka kvette, hiszen sokat kszltnk, hogy a hazai italkultra javt trsainknak is bemutathassuk. gy aztn mr senki szmra nem maradt ismeretlen az erdlyi plinka s a tokaji bor, s persze ha mr Felvidken jrtunk a helyiek hres borkaplinkjt (borovicska) sem lett volna illő kihagynunk.
Rendezvnysorozat A magyar ipari s technolgiai forradalom cmmel
"Előttnk egy nemzetnek sorsa ll.
Ha azt kivttuk a mly slyedsből
S a szellemharcok tiszta sugarnl
Olyan magasra tettk, mint lehet
Mondhatjuk, trvn őseink porhoz:
Ksznjk let! ldomsidat,
Ez j mulatsg, frfi munka volt!."
(Vrsmarty Mihly: Gondolatok a knyvtrban)
A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny megalakulstl, 2000-től kezdve tevkenykedik a magyarorszgi s a hatron tli fiatalsg szolglatban a kultra, az oktats s a tudomny terletn.

A konferencia kiadvny letlthető innen PDF formtumban (5MB).

A Krpt-medencei egyetemista ifjsgnak 2001 ta minden vben a trtnelmi Magyarorszg valamely hatron tli rgijban tallkozt szerveznk, mely elősegteni hivatott a fiatalok kulturlis kapcsolattartst, magyar identitsuk erőstst. A tallkozk igen npszerűek mind a honi, mind pedig a hatron tli magyarsg krben, a rsztvevők visszatrnek rendezvnyeinkre s rmmel kapcsoldnak be az Alaptvny munkjba.
Magyar Fiatalokrt Dj 2009 - Djtads
Alaptvnyunk djtad nnepsgt a fiatalsghoz egszen kzel, az Ybl Mikls Szakkpző Iskola sznhztermben rendeztk meg. A rendezvnyről az egyik fiatal ptőipari hallgat beszmolja alapjn tjkoztatjuk a kedves olvast:

Megyesi Csilla ksznttte a jelenlvőket s bemutatta Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny eddigi tevkenysgt.

rdeklődssel hallgattuk, a szmunkra teljesen j informcikat a Magyar Ifjsgi Tallkozkrl.
Beszmolt arrl is, hogy az Alaptvny vente ingyenesen megrendezi egyhetes tbort, a Magyar Ifjsgi Tallkozt, a Krpt-medence valamely pontjn. Itt a fiatalok erősthetik nemzeti identitsukat, polhatjk kultrjukat s anyanyelvket.
Magyar Fiatalokrt Dj 2010 - Felhvs!
A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny 2003. mrcius 15.-i alrssal alaptotta meg a Magyar Fiatalokrt Djat, mely odatlsnek feltteleit a kvetkezőkben hatrozta meg:
 • pros vben olyan anyaorszgi ill.

 • pratlan vben olyan hatron tli djazottat jutalmaz, aki a hatron tl lő fiatalsg sszefogsrt, szellemi, kulturlis egyttműkdsrt kifejtett tevkenysge rvn kivvta az Alaptvny, valamint tmogati elismerst.

A Kuratrium dntse rtelmben a Magyar Fiatalokrt Dj 2010. vi a trianoni szerződs 90. vforduljra emlkeztető kirsnak jelmondata:

" Trianon gyszos napjn, magyarok,
Testvreim, ti szerencstlen, tkos,
Rossz csillagok alatt virrasztva jrk,
, nzzetek egyms szembe nyltan
S őszintn, s a nagy, nagy sr fltt
Ma fogjatok kezet, s eskdjetek
Nmn, csupn a szv verseivel
S a jvendő hitvel egy nagy eskt,
Mely az rk letre ktelez,
A munkt s a kzdst hirdeti,
s elvisz a boldog fltmadsra.

Nem kell beszlni rla sohasem?
De mindig, mindig gondoljunk re!


/Juhsz Gyula/


Ajnlsok 2010-ben, a DJ Stattuma feltteleinek megfelelően, anyaorszgi szletsű, ott lő, vagy ottani szkhelyű, termszetes vagy jogi szemlyt illetnek meg.

Oldal: 6 / 9 << < 3 4 5 6 7 8 9 >
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
 • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
 • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
 • nem riadsz vissza a plyzatrstl
 • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!