Főoldal · Kapcsolat 28. Mrcius 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Pályázat - „A magyar ipari és technológiai forradalom II.”Alapítványunk pályázatot hirdet magyar anyanyelvű (honi és Magyarország határain kívül élő) egyetemista fiatalok körében gazdaság- , technika-, ill. tudománytörténeti témájú tanulmányok készítésére.A pályázók 10-15 oldal terjedelmű (A4, Times New Roman 12, normál sorköz) pályaműveikkel jelentkezhetnek a kiírásra a következő témakörökben:

 • A XX. század elején kibontakozó tömegtermelés hatása régióm gazdasági-társadalmi fejlődésére

 • Régióm XX. század elején élő és alkotó tudósának életműve

 • Híres ipartörténeti emlékek régiómban a XX. sz. kezdetéről


A tanulmány csak hivatkozásokkal, forrásjegyzékkel ellátva érvényes!
A pályázati anyag kötelező melléklete: 1 oldalas önéletrajz (név, születési dátum, lakcím, telefonszám megadásával.)

A SIKERES PÁLYÁZÓK RÉSZVÉTELT NYERHETNEK EGY PARTiUMI KIRÁNDULÁSRA (augusztus 10-13.) A NAGYVÁRADI NYÁRI EGYETEMRE (augusztus 13-18.) ILL. ÉRTÉKES KÖNYVJUTALOMBAN RÉSZESÜLNEK.


Beadási határidő: 2011. augusztus 5.

A pályaműveket és kérdéseiteket a következő címre várjuk: mfhn@mfhnalap.org

Részletek:
Programterv (PDF - 181 KB)

MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt „Amagyar ipari és technológiai forradalom” c. konferenciára.

A rendezvény időpontja: 2011. augusztus 11.
Helyszín: Nagyvárad, Városháza u. 27. (Str. Primăriei Nr. 27.), Bartók Terem

Program:
9:00Ünnepélyes megnyitó
10:00Novák Zsuzsanna, PhD (egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem): Schumpeter és az innováció szerepe a gazdaságban
10:30Dr. habil Fleisz János (egyetemi magántanár, Partiumi Keresztény Egyetem): XX. sz. eleji magyar gazdaságtörténeti fejlődés, iparosodás Erdélyben
11:30Dr. Bitay Enikő (egyetemi docens, Sapientia-EMTE): Műszaki örökségvédelem Erdélyben
12:30Kávészünet
13:30Dr. Oláh-Gál Róbert (egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE, Csíkszereda): A Ferenc József Tudományegyetem
14:30Mala József, PhD (egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem): Farkas Gyula munkássága
15:30Ddr. Székely János (jogász, Szatmár Megyei Ügyvédi Kamara): Az európai innovációs jogról, röviden
16:30Galambos Péter (kutató, Magyar Tudományos Akadémia, SZTAKI): VirCA - Virtuális Kollaborációs Aréna
17:30Kárpát-medencei egyetemista fiatalok tudománytörténeti prezentációi
19:00Szentmise a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban

Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány
www.mfhnalap.org
Beszámoló a Hegyvidéki Trianon Társaság trianoni emlékünnepségéről
2011. június 4-én Zebegényben Alapítványunk az idén másodszor vett részt a kilencvenegy esztendeje megkötött trianoni békediktátum évfordulója emlékére megrendezett ünnepségen, melyet a Hegyvidéki Trianon Társaság szervez meg évről évre. A Társasággal Alapítványunk (Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány) 2010-ben együttműködési megállapodást kötött Kárpát-medencei programok szervezésére.

A megemlékezésen az egyházi méltóságok, római katolikus kanonok urak, evangélikus, református és unitárius püspök urak mellett a határon túli magyar szervezetek is képviseltették magukat, a megnyitó beszédet az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor tartotta.
Magyar Fiatalokért Díj 2011
A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány 2003. március 15.-i aláírással alapította meg a Magyar Fiatalokért Díjat, mely odaítélésének feltételeit a következőkben határozta meg:
- páros évben olyan anyaországi ill.
- páratlan évben olyan határon túli díjazottat jutalmaz, aki a határon túl élő fiatalság összefogásáért, szellemi, kulturális együttműködéséért kifejtett tevékenysége révén kivívta az Alapítvány, valamint támogatói elismerését.

A Kuratórium döntése értelmében a Magyar Fiatalokért Díj 2011. évi kiírásának jelmondata:

“ Szentnek nevezik a koronát, mert a legszentebbnek gondolatát köték hozzája: gondolatát a szabad nemzet egy testbe foglalásának, gondolatát az egyesült néperőnek, mely ne csak idegen bitorló, de egyes honfiak féktelensége s hatalomvágya ellen is bonthatatlan gátat emeljen.”
(Kölcsey Ferenc)


Ajánlások 2011-ben, a DÍJ Statútuma feltételeinek megfelelően, Magyarország határain kívül élő, a magyarság szolgálatában tevékenykedő díjazottakat illetnek meg.
Pályázat

PÁLYÁZAT


MAGYAR FIATALOK HATÁROK NÉLKÜL ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk önkénteseket keres!


Ha

 • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban

 • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket

 • nem riadsz vissza a pályázatírástól

 • és a papírmunka sem tántorít el


Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!

A pályázati anyagok mellékleteként küldd be egy oldalas önéletrajzod és motivációs leveled, melyben bemutatod eddigi szervezeti tagságod és tevékenységed, fő érdeklődési köröd és igazolod a határon túli magyarság iránti elköteleződésed.

A felvidéki ÚJ SZÓ, valamint a Felvidék Ma napilap tudósított nyári egyetemünkről
ÚJ SZÓ:
http://ujszo.com/napilap/regio/2010/08/12/veget-ert-a-kovacspataki-nyari-egyetem

Felvidék Ma:
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=23837&Itemid=48
A nyári egyetem résztvevői értékes írásokkal pályáztak a rendezvényre
A pályaművekből kiadványt készítettünk "A magyar ipari és technológiai forradalom." címmel, ezzel is jelezvén, hogy idei évi rendezvényünk az első állomása egy többéves programnak. A kiadvány elektronikus változata letölthető innen.

Bödők Zsigmond, a közelmúltban elhunyt felvidéki asztofizikus munkásságának emléket állítva a fiatalok között vetélkedőt hirdettünk meg. A nyertesek Bödők Zsigmond a dunaszerdahelyi Nap Kiadó által felajánlott könyveit kapták jutalomképpen (Nobel-díjas magyarok, Világjáró magyarok, Magyar feltalálók- A hírközlés történetében, Látványos égi jelenségek 2007-2008).

A vetélkedő egy írásbeli fordulóból és kézműves versenyből állt. A vetélkedő Felvidék történelmi, művészettörténeti és az ipari forradalom témájához kapcsolódó kérdései és azok megoldása letölthető innen.
Élménybeszámolók A magyar ipari és technológiai forradalom I. névvel megrendezett nyári egyetemről Felvidéken
A konferencia kiadvány letölthető innen PDF formátumban (5MB).

Augusztus 6-án reggel a Kárpát-medence szélrózsájának minden irányából összegyűltünk Budapesten, hogy a felvidéki Kovácspatakra látogatva ismerkedjünk az ipari forradalom hazai vívmányaival, nagy alkotóival. Meg persze egymással: új arcokkal és pár visszatérő, tapasztalatait szívesen megosztó táborozóval. Pár órás utunk során még néhányszor átlapoztuk programtervünket, felkészülve a következő napok szellemi kihívásaira, ám szállásunkra érve mégis mindenkit meglepetés ért, hiszen egy gyönyörű táj kápráztatott el bennünket.Kovácspatak, azaz Szlovákia legdélibb településének szélén, a domboldalon található Panoráma Hotel kilátása a Duna és a Garam torkolatára, amint kiszálltunk a buszból, azonnal lenyűgözte a társaságot. Pályaműveinket – mely „A magyar ipari és technológiai forradalom I.” címmel megjelent kiadvány formájában frissen érkezett a nyomdából - kézhez kapva foglaltuk el a helyünket az előadóteremben. Az első közös képek elkészülte után Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő, dr. Duray Miklós felvidéki politikus és közíró, valamint Henrietta Kosznovszky, Helemba polgármesterasszonya köszöntötte csapatunkat, de a tudomány sem sokat váratott magára.

Elsőként dr. Kövér György az ipari forradalomhoz kapcsolódó fogalmak ismertetésével hangolta rá a társaságot a nyári egyetem témájára, majd dr. Varga Sándor az elektromos távíró és a telefon bevezetéséről, használatának első évtizedeiről számolt be, miután László Péter Sándor A Felvidék iparosodásának (indusztrializációjának) és urbanizációjának gyökerei című előadása zárta a napot. Legalábbis a komoly oldalát, mivel az esti bemutatkozást egy még könnyedebb hangulatú éjszaka követte, hiszen sokat készültünk, hogy a hazai italkultúra javát társainknak is bemutathassuk. Így aztán már senki számára nem maradt ismeretlen az erdélyi pálinka és a tokaji bor, és persze ha már Felvidéken jártunk a helyiek híres borókapálinkáját (borovicska) sem lett volna illő kihagynunk.
Rendezvénysorozat „A magyar ipari és technológiai forradalom” címmel
"Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.
Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből
S a szellemharcok tiszta sugaránál
Olyan magasra tettük, mint lehet
Mondhatjuk, térvén őseink porához:
Köszönjük élet! áldomásidat,
Ez jó mulatság, férfi munka volt!."
(Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban)
A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány megalakulásától, 2000-től kezdve tevékenykedik a magyarországi és a határon túli fiatalság szolgálatában a kultúra, az oktatás és a tudomány területén.

A konferencia kiadvány letölthető innen PDF formátumban (5MB).

A Kárpát-medencei egyetemista ifjúságnak 2001 óta minden évben a történelmi Magyarország valamely határon túli régiójában találkozót szervezünk, mely elősegíteni hivatott a fiatalok kulturális kapcsolattartását, magyar identitásuk erősítését. A találkozók igen népszerűek mind a honi, mind pedig a határon túli magyarság körében, a résztvevők visszatérnek rendezvényeinkre és örömmel kapcsolódnak be az Alapítvány munkájába.
Magyar Fiatalokért Díj 2009 - Díjátadás
Alapítványunk díjátadó ünnepségét a fiatalsághoz egészen közel, az Ybl Miklós Szakképző Iskola színháztermében rendeztük meg. A rendezvényről az egyik fiatal építőipari hallgató beszámolója alapján tájékoztatjuk a kedves olvasót:

“Megyesi Csilla köszöntötte a jelenlévőket és bemutatta Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány eddigi tevékenységét.

Érdeklődéssel hallgattuk, a számunkra teljesen új információkat a Magyar Ifjúsági Találkozókról.
Beszámolt arról is, hogy az Alapítvány évente ingyenesen megrendezi egyhetes táborát, a Magyar Ifjúsági Találkozót, a Kárpát-medence valamely pontján. Itt a fiatalok erősíthetik nemzeti identitásukat, ápolhatják kultúrájukat és anyanyelvüket.
Magyar Fiatalokért Díj 2010 - Felhívás!
A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány 2003. március 15.-i aláírással alapította meg a Magyar Fiatalokért Díjat, mely odaítélésének feltételeit a következőkben határozta meg:
 • páros évben olyan anyaországi ill.

 • páratlan évben olyan határon túli díjazottat jutalmaz, aki a határon túl élő fiatalság összefogásáért, szellemi, kulturális együttműködéséért kifejtett tevékenysége révén kivívta az Alapítvány, valamint támogatói elismerését.

A Kuratórium döntése értelmében a Magyar Fiatalokért Díj 2010. évi – a trianoni szerződés 90. évfordulójára emlékeztető – kiírásának jelmondata:

" Trianon gyászos napján, magyarok,
Testvéreim, ti szerencsétlen, átkos,
Rossz csillagok alatt virrasztva járók,
Ó, nézzetek egymás szemébe nyíltan
S őszintén, s a nagy, nagy sír fölött
Ma fogjatok kezet, s esküdjetek
Némán, csupán a szív veréseivel
S a jövendő hitével egy nagy esküt,
Mely az örök életre kötelez,
A munkát és a küzdést hirdeti,
És elvisz a boldog föltámadásra.

Nem kell beszélni róla sohasem?
De mindig, mindig gondoljunk reá!”


/Juhász Gyula/


Ajánlások 2010-ben, a DÍJ Statútuma feltételeinek megfelelően, anyaországi születésű, ott élő, vagy ottani székhelyű, természetes vagy jogi személyt illetnek meg.

Oldal: 6 / 9 << < 3 4 5 6 7 8 9 >
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
 • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
 • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
 • nem riadsz vissza a pályázatírástól
 • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!