Főoldal · Kapcsolat 28. Mrcius 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Konferencia a magyar-lengyel barátságról
Alapítványunk konferenciát szervez ,,Magyar-lengyel barátság – történelem, gazdaságpolitika, kultúra” címmel, melyre szeretettel várja a kedves érdeklődőket.

A konferencia időpontja:
2013. március 2-4.
A konferencia helyszíne: Budapest


A konferencia fővédnöke: Dr. Jeszenszky Géza, nagykövet, Magyarország egykori külügyminisztere

Együttműködő partner:

Jan Kochanowski Egyetem, Kielce
Varsói Egyetem
Lendvai Nyári Egyetem – Nyilvánosság: kiadványok, sajtó, rádióinterjúk és TV riportok
„Innovation and art in the modernizing Europe” – Action 1.1 Youth in Action project – Publicity
You can download the programme in English here

Sajtóhírek Felvidék ma, Új Szó, Kárpátalja ma letölthető innen
(newspaper advertisements – you can download here)

Participants' report on the youth exchange can be downloaded here

A rendezvény kiadványa:
A magyar ipari és technológiai forradalom III.
A magyar ipari és technológiai forradalom II. második bővített kiadása letölthető innen
(The conference proceedings of the youth exchange – you can download here)

Újságcikkek a muravidéki Népújságból (newspaper articles from the newspaper of the Mura region „Népújság”)

Nyári egyetem Lendván az ipari és technológiai forradalomról

„Nézd azt a fát, hogyan rendezi át a tájat” – interjú Csernyus Lőrinc építésszel a Makovecz Imre Alapítvány kurátorával


A rendezvényen készült rádióinterjúk (radio interviews of the youth exchange)

Fehér Ilona riportja (Hidak):Szőke Krisztina riportja (Hidak):A Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiója TV riportja(The TV report of the Studio of Hungarian Programmes of the Slovenian RTV)

A rendezvényt a Fiatalok Lendületben Program támogatta –
The youth exchange was supported by the Youth in Action Programme
Felhívás - Magyar Fiatalokért Díj 2012
A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány 2003. március 15.-i aláírással alapította meg a Magyar Fiatalokért Díjat, mely odaítélésének feltételeit a következőkben határozta meg:

 • páros évben olyan anyaországi ill.

 • páratlan évben olyan határon túli díjazottat jutalmaz, aki a határon túl élő fiatalság összefogásáért, szellemi, kulturális együttműködéséért kifejtett tevékenysége révén kivívta az Alapítvány, valamint támogatói elismerését.

A Kuratórium döntése értelmében a Magyar Fiatalokért Díj 2012. évi kiírásának jelmondata:

„A magyarság nem kalapdísz, hanem a szíve mélyében viseli a magyar, mint tenger csigája a gyöngyét. A magyarságunk érzése mélyen bent ég bennünk, hogy szinte magunk sem tudunk róla, mint a tűzhányó hegyek, amelyek hideg kőhegyek, de egyszer megmordulnak.”
/Gárdonyi Géza/

Ajánlások 2012-ben, a DÍJ Statútuma feltételeinek megfelelően, anyaországi születésű, ott élő, vagy ottani székhelyű, természetes vagy jogi személyt illetnek meg.
Lendvai nyári egyetem - Beszámoló
Idén augusztus 10-16 között rendezte meg a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány már-már tradícióvá váló nyári egyetemét, amely egy egymásra épülő sorozat részeként „A magyar ipari és technológiai forradalom III.” címet viselte.A helyszínt ezúttal a Lendva szőlőhegye alatt elterülő festői szépségű kisváros biztosította. Szellemiségében híven követve a korábbi két nyári egyetemet, ezúttal az 1896. évi, Magyarország fennállásának millenniumi ünnepségsorozata keretében illetve azzal szoros összefüggésben megvalósuló ipari-gazdasági és kulturális fejlesztések és beruházások kerültek a fókuszba.
Pályázat - „A magyar ipari és technológiai forradalom III.”


MDCCCXCVI


Alapítványunk pályázatot hirdet magyar anyanyelvű (honi és Magyarország határain kívül élő) főiskolás és egyetemista fiatalok körében gazdaság- , művészet-, technika-, ill. tudománytörténeti témájú tanulmányok készítésére.


A SIKERES PÁLYÁZÓK INGYENES RÉSZVÉTELT NYERHETNEK ALAPÍTVÁNYUNK LENDVAI NYÁRI EGYETEMÉRE és értékes könyvjutalomban részesülnek.

A nyári egyetem időpontja: 2012. augusztus 10-16.

Társszervezőnk: Kultúra Fejlődéséért Egyesület, Lendva

Magyar Ifjúsági Konferencia - Beszámoló
Szováta, Erdély, 2012. április 20-22.

2012. április 20.-22. között megrendezték az idei első Magyar Ifjúsági Konferenciát, amelynek ezúttal a festői szépségű erdélyi kisváros, Szováta adott otthont.

A résztvevőket elsőként Szováta polgármestere, Péter Ferenc köszöntötte szívélyes hangvételben, aki beszélt a vidékben rejlő lehetőségekről, a fakitermelés, gyógyászat és gyógyturizmus kínálta munkalehetőségekről, a lakosság magyar többségének jelentőségéről.
Döntés a Magyar Fiatalokért Díj-ról
Alapítványunk 2011. november 9-i kuratóriumi ülésén partnerszervezeteink valamint magánszemélyek ajánlásai alapján a következő jelölteket választotta:

2010-ben:
 • Horváth Ferenc, építőmérnök
2011-ben pedig:
 • Demeter Irén, református vallástanárnő

 • Pillich-Wright Gyöngyvér, pedagógus
nyerte el a Magyar Fiatalokért Díj-at.
Magyar Fiatalokért Díj díjátadás - MEGHÍVÓ

"De túl minden bún, minden szenvedésen,
Önérzetünket nem feledve mégsem,
Nagy szívvel, melyben nem apad a hűség,
Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!”
/Sajó Sándor/
Szeretettel meghívjuk a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány, Magyar Fiatalokért Díj díjátadó ünnepségére, melyet 2012. február 29-én (szerdán) 11:00 órai kezdettel tartunk a HIM, Tóth Ágoston teremben (Cím: Budapest, I. kerület, Kapisztrán tér. 2.).
Megmaradás – Magyar jelen és jövő Kárpátalján! Konferencia a kárpátaljai magyarságról
2011. szeptember 23. és 25. között került megrendezésre Kárpátalján a Megmaradás konferencia, amely a kárpátaljai magyarság jelenének és jövőjének leglényegesebb kérdéseit taglalta. Az eseménynek, melyet Szávay István országgyűlési képviselő nyitott meg szombaton reggel, Ungvár városa adott helyet. A képviselő úr beszámolt az újonnan felállított Nemzeti Összetartozás Bizottságának jelentőségéről. Szávay a Bizottság létrehozását egy nemzetpolitikai fordulat részeként értelmezte.

A megnyitót követően László Péter Sándor adjunktus úr kezdte meg az előadások sorát, aki történelem-földrajzi, populációgenetikai és biogeográfiai szempontból vizsgálta meg Kárpátalja fejlődéstörténetét.

Szívből és nagyon örülök hogy számos féle idő-”prés” nyomása ellenére is eleget tudtam tenni Nagybecsű Meghívásuknak. Az idő – mint tudott, vagy inkább sejtett – Isten eszköze; de nekünk földi utakon poroszkálóknak is kell hajlítani-formázni tudnunk az idő-paramétereket bármennyire is mások az Úr- Isten útjai.

Külön köszönöm drága Kárpátaljai Hallgatóinknak a megjelenést. Külön pedig hálás vagyok Mihók Richárd barátomnak (Bigricsi), és méginkább pedig Fuchs Andrea önzetlen és fáradhatatlan jószolgálatáért, mellyel lelkét mielibénk kitéve segített.

A Magyar Jelen-Jövőhöz – mint Konferencia-címhez kapcsolódva, – azt Kérem szépen: A Fiatalok soha semmikor, semmi körülmény közepette ne adják fel. Sportnyelvezettel: szólva- soha semmiféle körülmények közt ne dobják be a törülközőt. S nem mert amúgy az emberek globálisan jók. De inkább azért, mert szívós, sőt szittya (!) nép vagyunk. De azért is – sőt - prioritásképpen: mert hisz’ lesz még magyar feltámadás.

Üdvözli Önöket ezen nemesen tekintett ügyben tett szolgálatért …
Üdvözli Önöket kiváló tisztelettel s egyben múlhatatlan megtiszteltetésben-

László Péter Sándor egyetemi adjunktus

Molnár József, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense a térség demográfiai és etnikai viszonyait tárgyalta. Megállapította, hogy míg Ukrajna népessége általában véve folyamatos csökkenést tükröz, addig Kárpátalja népessége minimális pozitív mérleget mutat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az uralkodó nemzetbe való beolvadás olyan térségekben figyelhető meg leginkább, ahol nagyszámú, de kis arányú magyar lakosság él. Ilyenek a fejlettebb városok, mint Ungvár vagy Munkács. Az asszimilációs folyamat másik központi kerülete a Felső-Tisza vidéke, ahol főként szórványmagyarsággal találkozhatunk. Molnár József beszámolt róla, hogy a magyarság számarányára vonatkozó pontosabb adatokat majd a 2012-es újabb ukrajnai népszámlálás információinak birtokában tudhatunk meg.
A magyar ipari és technológiai forradalom II. - beszámoló lezárult rendezvényünkrõl
Sikeresen lezárult Alapítványunk "A magyar ipari és technológiai forradalom II." c. nagyváradi rendezvénye, melynek ünnepélyes megnyitóján, excellenciás Tempfli József úr, Nagyvárad kiérdemesült püspöke köszöntötte a résztvevőket.

A négynapos program keretében történeti és tudományos előadásokra, Szatmárnémeti, Nagyszalonta, Arad és Temesvár megtekintésére került sor. A Nagyváradi Katolikus Székesegyház kápolnájában konferenciánk résztvevőinek tiszteletére misét celebrált Tempfli József nyugalmazott püspök.

A jelentkezők pályaműveit tartalmazó kötet legjobb írásműveit könyvjutalommal díjaztuk (I. helyezett lett: Tőtös Áron (Partium), II. helyezett: Szöllősi János és Eszik Bence (Magyarország), III. helyzett Keresztényi Zoltán (Délvidék).

A kiadvány letölthető innen pdf formátumban (4.67 MB)

A rendezvénynek komoly sajtóvisszhangja volt, a nagyváradi Bihari napló és a Reggeli Újság hirdetései és riportjai népszerűsítették előadóinkat és Alapítványunkat. (ujsagcikkek.pdf (2.07 MB)) Oláh-Gál Elvira, a Kossuth Rádió Székelyföldi tudósítója rádióinterjút is készített velünk a rendezvényen. (varad_pke.mp3)

Az interjú itt meghallgatható:


A találkozó zárásaképpen nagyváradi sétánk közben, valamint azt követően a fiatalok vetékedő keretében mérték össze Partiummal, Erdéllyel, a magyar történelem és tudomány XX. századi vívmányaival kapcsolatos ismereteiket.

A nagyváradi városnéző quiz (46KB) és a vetélkedő megoldásai (130 KB) letölthetők innen.

A rendezvény fotói megtekinthetõk képgalériánkban.
Konferencia a kárpátaljai magyarságról
Megmaradás - Magyar jelen és jövő Kárpátalján

Együttműködő partner:

Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány

Alapítványunk konferenciát szervez Ungváron (Kárpátalja) ,,Megmaradás - Magyar jelen és jövő Kárpátalján!” cimmel, melyre szeretettel várja a kedves érdeklődőket.


A konferencia időpontja: 2011. szeptember 23-25.

A konferencia helyszíne: Kárpátaljai Nemzetiségek Kulturális Központja

A konferencián neves hazai és határon túli előadók részvételével a következő témák megvitatására kerül sor:

 • A kárpátaljai magyar területi autonómia kialakításának lehetőségei

 • Kárpátalja európai uniós integrációja

 • A kárpátaljai magyarság nyelvi és kulturális sajátosságai, demográfiai helyzete

 • A magyar kisebbség együttműködési lehetőségei az anyaországgal

A rendezvény zárásaképpen Kárpátalja néhány nevezetességének megtekintésére is sor kerül (Munkácsi vár, Beregszász stb.).

A programterv letölthető innen. (PDF - 101KB)


Alapítványunk ezzel egyidejűleg pályázatot is hirdet a kárpátaljai főiskolás és egyetemista fiatalok körében, melynek díjkiosztására a konferencia keretén belül teremtünk alkalmat.

A pályaművek beadási határidejét szeptember 15-re módosítottuk!


Oldal: 5 / 9 << < 2 3 4 5 6 7 8 > >>
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
 • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
 • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
 • nem riadsz vissza a pályázatírástól
 • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!