Főoldal · Kapcsolat 05. Mrcius 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Plyzat - A magyar ipari s technolgiai forradalom V.


Krnyezetvdelem, fenntarthat fejlőds s megjul energiaforrsok


Alaptvnyunk plyzatot hirdet Krpt-medencei főiskols s egyetemista fiatalok krben krnyezetgazdasgi, krnyezettechnolgiai, illetve szlesebb rtelemben vett krnyezetvdelmi tmj tanulmnyok ksztsre.


A SIKERES PLYZK 10-50.000 Ft rtkű SZTNDJBAN S KNYVJUTALOMBAN RSZESLNEK, VALAMINT RSZT VEHETNEK ALAPTVNYUNK fenti tmban MEGHIRDETETT Krpt-medencei NYRI EGYETEMN.

A plyaműveket a kvetkező tmakrkben vrjuk:

 • Sikeres krnyezetvdelmi megoldsok, illetve azok gazdasgi-trsadalmi hatsa kzssgemben vagy rgimban a XX-XXI. szzadban

 • Rgim azon magyar alkotjnak (alkotinak), krnyezetvdelmi szakembernek letműve, aki(k) hozzjrult(ak) a Krpt-medence termszeti rksgnek megvshoz a XX-XXI. szzadban

 • Pldartkű, műkdő krnyezetvdelmi cl ltestmnyek rgimban


A plyaművekkel szemben tmasztott formai kvetelmnyek:

 • a beadott plyaművek terjedelembe 10-15 gpelt oldal (Times New Roman betűtpus, 12-es betűmret, 1,5-es sorkz)

 • a felhasznlt forrsok megjellse, pontos hivatkozsok nlkl a tanulmny nem fogadhat el,

 • a plyzati anyag ktelező mellklete: egy oldal terjedelmű szakmai nletrajz (nv, szletsi dtum, lakcm s telefonszm), illetve legfeljebb egy oldal terjedelmű motivcis levl.


Beadsi hatridő: 2014. jnius 15.


A plyaműveket s krdseiteket a kvetkező cmre vrjuk: mfhn@mfhnalap.org

Dnts a Magyar Fiatalokrt Dj-rl
Alaptvnyunk 2014. janur 8-i kuratriumi lsn partnerszervezeteink valamint magnszemlyek ajnlsai alapjn a kvetkező jellteket vlasztotta:

2012. vi kirsunk alapjn:
- Kű Lajos, labdarg
- Dikhlzat, ifjsgi szervezet

2013-ban pedig:
- Lengyel Melinda-Rza, pedaggus
- Gergely Barnabs, kzgazdsz

nyerte el a Magyar Fiatalokrt Dj-at.

Alaptvnyunk tovbb elismerő oklevlben s pnzjutalomban rszestette A korltozott fizikai kpessgű szemlyek Bereg Beregszszi Sport s Egszsgjavt Klubja trsadalmi szervezetet.
Az energia forradalma forradalmi energik Tmogatk, nyilvnossg, vlemnyek
Tmogatk:
A rendezvny a Nemzeti Tehetsg Program, a Rkczi Szvetsg s az MSZ Nyrt. tmogatsval valsult meg:


Sajtmegjelens:
a felvidki Szabad jsg 2013. december 6-i szmban megjelent cikknk letlthető innen
a rendezvny meghirdetsben szerepet vllalt a Felvidek.ma (www.felvidek.ma), az Eco-Friends and Eco-Kits (facebook.com/ecofriendsandecokits), a RODOSZ (www.rodosz.ro), a Montzs Magazin (montazsmagazin.hu), a Krefiti (krefiti.hu) az budai Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem s a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetem. Ezton ksznjk a segtsgket!


Rdiinterjk:
a Ptria Rdi szeptember 5-n ksztett interjja Novk Zsuzsval, az Alaptvny titkrval letlthető innen
a Ptria Rdi szeptember 26-i interjja Kozma Norberttel, az Alaptvny nkntesvel letlthető innen

Kiadvnyok, előadsok:
A rendezvny kiadvnya: A magyar ipari s technolgiai forradalom IV. ktet letlthető innen
Topa Zsolt, villamos energia nagykereskedelmi szakrtő 2013.szeptember 6-i előadsa letlthető innen
Bessenyei Szilrd, dlvidki rsztvevő előadsa megtallhat: http://prezi.com/l285p95nx9sm/forradalmi-energiak/
a programzr htvge megoldsai letlthetők innen

Rsztvevők visszajelzsei:
Rendkvl tetszett a (felvidki) kirnduls fesztelen, ktetlen s ,,fiatalos hangulata s a tny, hogy ez nemhogy az ismeretszerzs, kulturlis lmnyek krra ment volna, hanem emelte ez t fnyt.
(Csszr Bence, Magyarorszg, Budapest)

Ksznm a rszvteli lehetősget s a maradand emlkeket is! őszintn remlem, hogy a kirndulson kttt ismeretsgek/bartsgok nem fognak megszakadni a jvőben, s mg lesz lehetősgnk a tallkozra egy hasonl, hatrok nlkli rendezvny keretein bell.
(Br Mrk, Erdly, Kolozsvr)Csupa pozitv volt a visszajelzs mindenkitől, akivel beszltem, jl reztk magukat (n is:)), rdeklődtek a program irnt is, ez az alaptvny hrnek terjesztse miatt is nagyon kedvező. Kialakulhattak hatron tli bartsgok a felvidkiekkel, erdlyiekkel :)
Ksznjk a lehetősget!
(Dzsa va, Magyarorszg, Budapest)

Beszmol Az energia forradalma forradalmi energik - Programzr htvge, 2013. november 9-10.
Beszmol Az energia forradalma forradalmi energik - Programzr htvge, 2013. november 9-10.

Magyarorszg a XIX. szzadban megkezdődő iparosodsnak s az azt ksrő tudomnyos eredmnyeknek, mrnki tallmnyoknak emlket llt rendezvnysorozatunk 2013-ban Az energia forradalma forradalmi energik cmet viselte. Az idei vi energetika plyaművek nyertesei szmra megrendezett djtad, s az azt kvető felvidki tanulmnyt utn a Nemzeti Tehetsg Program tmogatsa lehetőv tette, hogy mg egy novemberi htvgt az energetiknak szenteljnk.

A bősi vzerőmű megltogatsra jabb harminc fővel indultunk tnak egy esős novemberi htvgn. Vajas Tibor erőművi gpsztechnikus fogadott minket, hogy beszmoljon a ltestmny műszaki paramtereiről s gazdasgi megtrlsnek szempontjairl. Megtudtuk, hogy a mestersges folymederben elhelyezkedő vzerőmű nyolc, egyenknt 91 MW-os turbint kpes meghajtani teljes zemben s Szlovkia villamosenergia-elltsnak mintegy 7-8%-rt felel. ltalban mindemellett 40%-os kapacitskihasznltsg mellett műkdik a vzhozam elgtelensge kvetkeztben, de gy is a 78-ban megtervezett s vgl a 90-es vek elejn zembe helyezett ltestmny nagyjbl tz v alatt termelte meg azt a villamos energia mennyisget, amely fedezte a beruhzs kltsgeit, termszetesen ha nem szmtjuk a pnzgyi rtelemben vett megtrls lehetősgkltsgt, valamint azokat a szles trsadalmi rtelemben vett kltsgeket, mely a krnyezetet rt krok a Mosoni-Duna vzszintjnek cskkense, a halllomnyt rintő krnyezeti hatsok rtkelse rvn fejezhetők csak ki.

Magyarorszg s Szlovkia mig le nem zrt pereskedse kvetkeztben az erőmű mg ma is a Szlovk llam tulajdonban van, magyarorszgi prja Nagymaroson pedig sosem plt meg. A Dunakilitit, Dunacsnyt s Bőst is magban foglal rendszer 65 műszaki munkatrsat foglalkoztat kirndul csapatunk nagy rszt alkot energetika szakos mrnkhallgatk a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetemről nem titkolt j rtelemben vett irigysgket nyilvntottk ki, amikor megjegyeztk, hogy bizony szvesen vennnek egy ilyen vzerőművet Magyarorszgon is. Az elmlt vekben a Krpt-medenct jrva mg a legkisebb malmokban is felfedeztk a Ganz-gyr termkeit.Itt egy kicsit csaldnunk kellett, ugyanis a 80-as vek cseh iparnak magas sznvonalt dicsrik a gyrban műkdő turbink, melyeket fehr vdősisakkal a fejnkn testkzelből is megcsodlhattunk. Ennl a pontnl egy cseppet sem kellett aggdnunk, hogy a kirndulson velnk tart tzves krptaljai rsztvevő, Dolinai Dniel unalmasnak tartan az zemvezetst, hisz kedvenc legjtknak figuri elevenedtek meg teljes letnagysgban a szemei előtt s ő maga egy volt kzlk.

Az erőmű ltogatst kvetően kedlyes ebdet fogyasztottunk el ugyancsak a Vajas csald jvoltbl a Bcs nevt viselő bősi tteremben.
Beszmol Felvidki tanulmnyt, 2013. szeptember 27-29.
A tanulmnyt programja letlthető innen!A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny ltal szervezett Felvidki Tanulmnytra szl felhvs eljutott a Krpt-medence minden rszre. Ezt igazolja, hogy egy-kettőre sszesereglettek a hallgatk. A korbbi vekhez hasonlan, az idn is Budapest volt a gylekezőhely. A korn rkezők induls előtt mg megtekinthettk a MAVIR Zrt. diszpcserkzpontjt. Erről a szakmai lmnyről kvetkezőkppen szmolt be Dzsa va, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatja:

Decsi Gbor bemutatta neknk a cget rvid előads keretben, kitrve a tevkenysgkre, Magyarorszg villamosenergia-elltsi htterre, a nemzetkzi kereskedelemre s sok ms rdekessgre. Nagyon bartsgos, segtőksz hangulatban folyt a beszlgets, minden krdsnkre szvesen vlaszolt, sőt biztatott minket mint a jvő genercijt. Megmutatta neknk a gyakorltermet, ahol a kzponti villamoshlzati vezrlst oktatjk, illetve szimulljk, sőt bevitt minket a valdi vezrlőterembe is, ahol hat villamosmrnk percről percre kveti a hatalmas monitorokon s kijelzőkn az adatokat s ennek megfelelően szablyozza a MAVIR irnytsa al tartoz villamos hlzatot.

Nagyon rdekes volt mindezt testkzelből ltni. Sajnos a dlutni felvidki kirnduls miatt szortott minket az idő, gy a tjkoztatt is le kellett rvidteni, de gy is nagyon sok izgalmas dologba nyerhettnk betekintst. A MAVIR kis ajndktrgyakkal, kiadvnyokkal is kedveskedett neknk, amivel tovbb fokozhattk a szimpatikus, ltogatbart benyomst, amit tettek rnk.
BESZMOL - Az energia forradalma-forradalmi energik c. tehetsgprogramrl
(A magyar ipari s technolgiai forradalom IV. c. a tehetsgprogram plyaműveit tartalmaz kiadvny letlthető innen. A rendezvnyről kszlt fnykpeket megtallhatjk Kpgalria albumgyűjtemnynkben.)2013. szeptember 6-n lassan gylekeztnk Pecz Samu rkemlkű alkotsa, a Műegyetem knyvtrplete előtt. Dr. Horvth Attila trtnsz ksretben jrtuk be a templomszerű ahogy Tőtős ron nagyvradi trtnszhallgat megjegyezte a tudomnyok templomnak pomps pldjaknt szolgl ptmnyt. A mlt szzadfordul historizl motvumai ragadjk meg a tekintetet: a gtikt idző nagyolvas korban Eurpa legnagyobb fesztvolsg hlboltozatval bszklkedhetett, az velt, egykor festett vegablakok fnnyel teltik a teret.

A nem mindennapi ltvny mellett azt is megtudtuk, hogy a vilghbor előtt mg pompsabb alkotsokat rejtett az plet: az előtrben korbban egy nagyszabs carrarai mrvny szoborcsoport fogadta a ltogatt, mely Ferenc Jzsef s felesge, Erzsbet kirlyn mellett az osztrk s a magyar np egy-egy szimbolikus alakjt jelentette meg. A hbors pusztts kvetkeztben mra Erzsbet kirlyn szobra maradt csak fenn, de az előkelő helyen: a Kpzőművszeti Főiskoln kapott helyet. Az olvasterem Oxford s Cambridge konzervativizmust idzi, nem vletlen vlasztotta egyik filmjnek sznhelyl Anthony Hopkins. Sajnos ma mr csak egy vzlat emlkeztet az egykori szekkra, Raksnyi Dezső festőművsz alkotsra, mely a bejrati ajtt fogta krbe.
Plyzat - A magyar ipari s technolgiai forradalom IV.


Az energia forradalma - forradalmi energik


M E G H V


Budapest, 2013. szeptember 6. (pntek)


 • 11:00 "A mrnk- s termszettudomnyos kpzs szellemi rksge a Műegyetemen" - Ltogats a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetem Knyvtrban (OMIKK, Budafoki t 4-6.) Dr. Horvth Attila trtnsz, knyvtros s Dr. Kiss Mrton főlevltros vezetsvel

 • 13:00 Ebdsznet

 • 14:00 "Az energia forradalma-forradalmi energik" plyzat djtad nnepsge (helyszn: Budapesti Corvinus Egyetem Kzponti Knyvtrnak 1. emeleti oktatterme, Kzraktr u. 4-6.), megnyitja: Megyesi Csilla, a Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny kurtora

 • 14:30 bevezető előadst tart: Dr. Kaderjk Pter, Regionlis Energiagazdasgi Kutatkzpont vezető "Az Eurpai Uni s Magyarorszg energiapolitikai prioritsai" cmmel

 • 15:00 Dr. Grabner Pter (ipargi szakrtő) előadsa: A magyar villamosenergia-rendszer (VER) felptse - az elmlt 15 v legfontosabb magyar s eurpai fejlemnyeinek tkrben

 • 15:40 Topa Zsolt (villamos energia rendszerirnytsi s nagykereskedelmi szakmai tancsad) előadsa: A magyar villamos energia rendszer (VER) rendszerirnytsnak alapjai

 • 16:20 Hallgati prezentcik a leadott plyaművek alapjn


MAGYAR FIATALOK HATROK NLKL ALAPTVNY: www.mfhnalap.org

Magyar Fiatalokrt Dj 2013
FELHVS

A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny 2003. mrcius 15-i alrssal alaptotta meg a Magyar Fiatalokrt Djat, mely odatlsnek feltteleit a kvetkezőkben hatrozta meg:
 • pros vben olyan anyaorszgi ill.

 • pratlan vben olyan hatron tli djazottat jutalmaz, aki a hatron tl lő fiatalsg sszefogsrt, szellemi, kulturlis egyttműkdsrt kifejtett tevkenysge rvn kivvta az Alaptvny, valamint tmogati elismerst.

A Kuratrium dntse rtelmben a Magyar Fiatalokrt Dj 2013. vi kirsnak jelmondata:

Egy npet nem a testi hasonlsg, hanem a kzs mlt, a hasonl gond, az egy haza levegője egyest s vlaszt el egy ms mlt s ms jelenű nptől.
Magyar az, akinek nyelve s esze magyarul forog. Becsletesen nem lehet ms vizsgt tallni arra, hogy kit tartsunk igazn magyarnak. Nem knnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annl, ami el a fajta testi jegyeinek kutati lltjk az embert. Itt a lelket kell kitenni.
(Illys Gyula)
REPORT Conference on Hungarian-Polish friendship
Hungary and Poland are two eternal oaks. Each of them shot up a separate and distinct trunk, but their roots widely scattered in the ground are intertwined and knitted invisibly. Hence the existence and vigor of one is the condition of the other's life and health. These lines well express that the two nations do not simply have a common past which is knitted but also have opportunities to create a common future.

The words of Stanisław Worcell duly characterise the conference about Hungarian-Polish friendship organised between 2-4th March 2013, as this event allowed us to discover the common past apart from making us acquainted with the history and culture of the other nation. It also enabled to establish real friendship, get to know the other nation, and share our experiences and views, despite speaking two different languages, we think in the same way and are solicitous for the other nations fate. Between the two nations there really could be felt certain friendly brotherhood.

Lectures announced for 2nd March took place in the Jzef Bem Cultural Association, revealed common past, made us aware of such elements which stitched the two nations together.
BESZMOL Konferencia a magyar-lengyel bartsgrl
Magyarorszg s Lengyelorszg kt rkletű tlgy, melyek kln trzset nvesztettek, de gykereik a fld alatt messze futnak, sszekapcsoldtak s lthatatlanul egybefondtak. Ezrt egyiknek lte s erőteljessge a msik letnek s egszsgnek felttele. Eme sorok jl kifejtik, hogy a kt nemzetnek, nemcsak kzs mltja van, amely egybefondott, hanem van lehetősgk egy kzs jvő megteremtsre.Stanisław Worcell szavai jl jellemzik a mrcius 2-4. kztt megrendezett konferencit is a lengyel-magyar bartsgrl, hisz a konferencia nem csak arra adott lehetősget, hogy megismerjk a msik nemzet trtnett s kultrjt, de a kzs mltat is feltrta. Igazi bartsgok kiptsre is lehetősget adott, megismerni a msik npet s megosztani velk az lmnyeinket, nzeteinket, s annak ellenre, hogy nem egy nyelvet beszlnk, egyformn gondolkozunk s viseljk szvnkn a msik nemzet sorst. Tnyleg rződtt az a bizonyos testvri bartsg a kt nemzet kztt.
Conference on Hungarian-Polish friendship
Our Foundation is organising a conference with the title:,,Hungarian-Polish friendship history, economic policy, culture in Budapest, where all kind interested visitors are welcome.

Conference dates:
2-4. March 2013
Conference venue: Budapest


The chief patron of the conference: Dr. Gza Jeszenszky, Ambassador, the former Minister of Foreign Affairs of Hungary

Cooperating partner:

Jan Kochanowski University in Kielce

Oldal: 4 / 9 < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
 • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
 • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
 • nem riadsz vissza a plyzatrstl
 • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!