Főoldal · Kapcsolat 06. Februr 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Pályázat - „A magyar ipari és technológiai forradalom V.”


„Környezetvédelem, fenntartható fejlődés és megújuló energiaforrások”


Alapítványunk pályázatot hirdet Kárpát-medencei főiskolás és egyetemista fiatalok körében környezetgazdasági, környezettechnológiai, illetve szélesebb értelemben vett környezetvédelmi témájú tanulmányok készítésére.


A SIKERES PÁLYÁZÓK 10-50.000 Ft értékű ÖSZTÖNDÍJBAN ÉS KÖNYVJUTALOMBAN RÉSZESÜLNEK, VALAMINT RÉSZT VEHETNEK ALAPÍTVÁNYUNK fenti témában MEGHIRDETETT Kárpát-medencei NYÁRI EGYETEMÉN.

A pályaműveket a következő témakörökben várjuk:

 • Sikeres környezetvédelmi megoldások, illetve azok gazdasági-társadalmi hatása közösségemben vagy régiómban a XX-XXI. században

 • Régióm azon magyar alkotójának (alkotóinak), környezetvédelmi szakemberének életműve, aki(k) hozzájárult(ak) a Kárpát-medence természeti örökségének megóvásához a XX-XXI. században

 • Példaértékű, működő környezetvédelmi célú létesítmények régiómban


A pályaművekkel szemben támasztott formai követelmények:

 • a beadott pályaművek terjedelembe 10-15 gépelt oldal (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-es sorköz)

 • a felhasznált források megjelölése, pontos hivatkozások nélkül a tanulmány nem fogadható el,

 • a pályázati anyag kötelező melléklete: egy oldal terjedelmű szakmai önéletrajz (név, születési dátum, lakcím és telefonszám), illetve legfeljebb egy oldal terjedelmű motivációs levél.


Beadási határidő: 2014. június 15.


A pályaműveket és kérdéseiteket a következő címre várjuk: mfhn@mfhnalap.org

Döntés a Magyar Fiatalokért Díj-ról
Alapítványunk 2014. január 8-i kuratóriumi ülésén partnerszervezeteink valamint magánszemélyek ajánlásai alapján a következő jelölteket választotta:

2012. évi kiírásunk alapján:
- Kű Lajos, labdarúgó
- Diákhálózat, ifjúsági szervezet

2013-ban pedig:
- Lengyel Melinda-Róza, pedagógus
- Gergely Barnabás, közgazdász

nyerte el a Magyar Fiatalokért Díj-at.

Alapítványunk továbbá elismerő oklevélben és pénzjutalomban részesítette „A korlátozott fizikai képességű személyek ’Bereg’ Beregszászi Sport és Egészségjavító Klubja” társadalmi szervezetet.
„Az energia forradalma – forradalmi energiák” – Támogatók, nyilvánosság, vélemények
Támogatók:
A rendezvény a Nemzeti Tehetség Program, a Rákóczi Szövetség és az ÉMÁSZ Nyrt. támogatásával valósult meg:


Sajtómegjelenés:
a felvidéki Szabad Újság 2013. december 6-i számában megjelent cikkünk letölthető innen
a rendezvény meghirdetésében szerepet vállalt a Felvidek.ma (www.felvidek.ma), az Eco-Friends and Eco-Kits (facebook.com/ecofriendsandecokits), a RODOSZ (www.rodosz.ro), a Montázs Magazin (montazsmagazin.hu), a Krefiti (krefiti.hu) az Óbudai Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Ezúton köszönjük a segítségüket!


Rádióinterjúk:
a Pátria Rádió szeptember 5-én készített interjúja Novák Zsuzsával, az Alapítvány titkárával letölthető innen
a Pátria Rádió szeptember 26-i interjúja Kozma Norberttel, az Alapítvány önkéntesével letölthető innen

Kiadványok, előadások:
A rendezvény kiadványa: A magyar ipari és technológiai forradalom IV. kötet letölthető innen
Topa Zsolt, villamos energia nagykereskedelmi szakértő 2013.szeptember 6-i előadása letölthető innen
Bessenyei Szilárd, délvidéki résztvevő előadása megtalálható: http://prezi.com/l285p95nx9sm/forradalmi-energiak/
a programzáró hétvége megoldásai letölthetők innen

Résztvevők visszajelzései:
„Rendkívül tetszett a (felvidéki) kirándulás fesztelen, kötetlen és ,,fiatalos” hangulata és a tény, hogy ez nemhogy az ismeretszerzés, kulturális élmények kárára ment volna, hanem emelte ez út fényét.”
(Császár Bence, Magyarország, Budapest)

„Köszönöm a részvételi lehetőséget és a maradandó emlékeket is! őszintén remélem, hogy a kiránduláson kötött ismeretségek/barátságok nem fognak megszakadni a jövőben, és még lesz lehetőségünk a találkozóra egy hasonló, határok nélküli rendezvény keretein belül.”
(Bíró Márk, Erdély, Kolozsvár)„Csupa pozitív volt a visszajelzés mindenkitől, akivel beszéltem, jól érezték magukat (én is:)), érdeklődtek a program iránt is, ez az alapítvány hírének terjesztése miatt is nagyon kedvező. Kialakulhattak határon túli barátságok a felvidékiekkel, erdélyiekkel :)
Köszönjük a lehetőséget!”
(Dózsa Éva, Magyarország, Budapest)

Beszámoló „Az energia forradalma – forradalmi energiák” - Programzáró hétvége, 2013. november 9-10.
Beszámoló „Az energia forradalma – forradalmi energiák” - Programzáró hétvége, 2013. november 9-10.

Magyarország a XIX. században megkezdődő iparosodásának és az azt kísérő tudományos eredményeknek, mérnöki találmányoknak emléket állító rendezvénysorozatunk 2013-ban „Az energia forradalma – forradalmi energiák” címet viselte. Az idei évi energetika pályaművek nyertesei számára megrendezett díjátadó, és az azt követő felvidéki tanulmányút után a Nemzeti Tehetség Program támogatása lehetővé tette, hogy még egy novemberi hétvégét az energetikának szenteljünk.

A bősi vízerőmű meglátogatására újabb harminc fővel indultunk útnak egy esős novemberi hétvégén. Vajas Tibor erőművi gépésztechnikus fogadott minket, hogy beszámoljon a létesítmény műszaki paramétereiről és gazdasági megtérülésének szempontjairól. Megtudtuk, hogy a mesterséges folyómederben elhelyezkedő vízerőmű nyolc, egyenként 91 MW-os turbinát képes meghajtani teljes üzemben és Szlovákia villamosenergia-ellátásának mintegy 7-8%-ért felel. Általában mindemellett 40%-os kapacitáskihasználtság mellett működik a vízhozam elégtelensége következtében, de így is a 78-ban megtervezett és végül a 90-es évek elején üzembe helyezett létesítmény nagyjából tíz év alatt termelte meg azt a villamos energia mennyiséget, amely fedezte a beruházás költségeit, természetesen ha nem számítjuk a pénzügyi értelemben vett megtérülés lehetőségköltségét, valamint azokat a széles társadalmi értelemben vett költségeket, mely a környezetet ért károk – a Mosoni-Duna vízszintjének csökkenése, a halállományt érintő környezeti hatások – értékelése révén fejezhetők csak ki.

Magyarország és Szlovákia máig le nem zárt pereskedése következtében az erőmű még ma is a Szlovák Állam tulajdonában van, magyarországi párja Nagymaroson pedig sosem épült meg. A Dunakilitit, Dunacsúnyt és Bőst is magában foglaló rendszer 65 műszaki munkatársat foglalkoztat – kiránduló csapatunk nagy részét alkotó energetika szakos mérnökhallgatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről nem titkolt jó értelemben vett irigységüket nyilvánították ki, amikor megjegyezték, hogy bizony szívesen vennének egy ilyen vízerőművet Magyarországon is. Az elmúlt években a Kárpát-medencét járva még a legkisebb malmokban is felfedeztük a Ganz-gyár termékeit.Itt egy kicsit csalódnunk kellett, ugyanis a 80-as évek cseh iparának magas színvonalát dicsérik a gyárban működő turbinák, melyeket fehér védősisakkal a fejünkön testközelből is megcsodálhattunk. Ennél a pontnál egy cseppet sem kellett aggódnunk, hogy a kiránduláson velünk tartó tízéves kárpátaljai résztvevő, Dolinai Dániel unalmasnak tartaná az üzemvezetést, hisz kedvenc legójátékának figurái elevenedtek meg teljes életnagyságban a szemei előtt – és ő maga egy volt közülük.

Az erőmű látogatást követően kedélyes ebédet fogyasztottunk el ugyancsak a Vajas család jóvoltából a Bécs nevét viselő bősi étteremben.
Beszámoló – Felvidéki tanulmányút, 2013. szeptember 27-29.
A tanulmányút programja letölthető innen!A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány által szervezett Felvidéki Tanulmányútra szóló felhívás eljutott a Kárpát-medence minden részére. Ezt igazolja, hogy egy-kettőre összesereglettek a hallgatók. A korábbi évekhez hasonlóan, az idén is Budapest volt a gyülekezőhely. A korán érkezők indulás előtt még megtekinthették a MAVIR Zrt. diszpécserközpontját. Erről a szakmai élményről következőképpen számolt be Dózsa Éva, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója:

„Decsi Gábor bemutatta nekünk a céget rövid előadás keretében, kitérve a tevékenységükre, Magyarország villamosenergia-ellátási hátterére, a nemzetközi kereskedelemre és sok más érdekességre. Nagyon barátságos, segítőkész hangulatban folyt a beszélgetés, minden kérdésünkre szívesen válaszolt, sőt biztatott minket mint a ’jövő generációját’. Megmutatta nekünk a gyakorlótermet, ahol a központi villamoshálózati vezérlést oktatják, illetve szimulálják, sőt bevitt minket a valódi vezérlőterembe is, ahol hat villamosmérnök percről percre követi a hatalmas monitorokon és kijelzőkön az adatokat és ennek megfelelően szabályozza a MAVIR irányítása alá tartozó villamos hálózatot.

Nagyon érdekes volt mindezt testközelből látni. Sajnos a délutáni felvidéki kirándulás miatt szorított minket az idő, így a tájékoztatót is le kellett rövidíteni, de így is nagyon sok izgalmas dologba nyerhettünk betekintést. A MAVIR kis ajándéktárgyakkal, kiadványokkal is kedveskedett nekünk, amivel tovább fokozhatták a szimpatikus, látogatóbarát benyomást, amit tettek ránk.”
BESZÁMOLÓ - „Az energia forradalma-forradalmi energiák” c. tehetségprogramról
(A magyar ipari és technológiai forradalom IV. c. a tehetségprogram pályaműveit tartalmazó kiadvány letölthető innen. A rendezvényről készült fényképeket megtalálhatják „Képgaléria” albumgyűjteményünkben.)2013. szeptember 6-án lassan gyülekeztünk Pecz Samu örökemlékű alkotása, a Műegyetem könyvtárépülete előtt. Dr. Horváth Attila történész kíséretében jártuk be a templomszerű – ahogy Tőtős Áron nagyváradi történészhallgató megjegyezte – a „tudományok templomának” pompás példájaként szolgáló építményt. A múlt századforduló historizáló motívumai ragadják meg a tekintetet: a gótikát idéző nagyolvasó korában Európa legnagyobb fesztávolságú hálóboltozatával büszkélkedhetett, az ívelt, egykor festett üvegablakok fénnyel telítik a teret.

A nem mindennapi látvány mellett azt is megtudtuk, hogy a világháború előtt még pompásabb alkotásokat rejtett az épület: az előtérben korábban egy nagyszabású carrarai márvány szoborcsoport fogadta a látogatót, mely Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné mellett az osztrák és a magyar nép egy-egy szimbolikus alakját jelenítette meg. A háborús pusztítás következtében mára Erzsébet királyné szobra maradt csak fenn, de az előkelő helyen: a Képzőművészeti Főiskolán kapott helyet. Az olvasóterem Oxford és Cambridge konzervativizmusát idézi, nem véletlen választotta egyik filmjének színhelyéül Anthony Hopkins. Sajnos ma már csak egy vázlat emlékeztet az egykori szekkóra, Raksányi Dezső festőművész alkotására, mely a bejárati ajtót fogta körbe.
Pályázat - „A magyar ipari és technológiai forradalom IV.”


Az energia forradalma - forradalmi energiák


M E G H Í V Ó


Budapest, 2013. szeptember 6. (péntek)


 • 11:00 "A mérnök- és természettudományos képzés szellemi öröksége a Műegyetemen" - Látogatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Könyvtárában (OMIKK, Budafoki út 4-6.) Dr. Horváth Attila történész, könyvtáros és Dr. Kiss Márton főlevéltáros vezetésével

 • 13:00 Ebédszünet

 • 14:00 "Az energia forradalma-forradalmi energiák" pályázat díjátadó ünnepsége (helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának 1. emeleti oktatóterme, Közraktár u. 4-6.), megnyitja: Megyesi Csilla, a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kurátora

 • 14:30 bevezető előadást tart: Dr. Kaderják Péter, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezető "Az Európai Unió és Magyarország energiapolitikai prioritásai" címmel

 • 15:00 Dr. Grabner Péter (iparági szakértő) előadása: „A magyar villamosenergia-rendszer (VER) felépítése - az elmúlt 15 év legfontosabb magyar és európai fejleményeinek tükrében”

 • 15:40 Topa Zsolt (villamos energia rendszerirányítási és nagykereskedelmi szakmai tanácsadó) előadása: „A magyar villamos energia rendszer (VER) rendszerirányításának alapjai”

 • 16:20 Hallgatói prezentációk a leadott pályaművek alapján


MAGYAR FIATALOK HATÁROK NÉLKÜL ALAPÍTVÁNY: www.mfhnalap.org

Magyar Fiatalokért Díj 2013
FELHÍVÁS

A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány 2003. március 15-i aláírással alapította meg a Magyar Fiatalokért Díjat, mely odaítélésének feltételeit a következőkben határozta meg:
 • páros évben olyan anyaországi ill.

 • páratlan évben olyan határon túli díjazottat jutalmaz, aki a határon túl élő fiatalság összefogásáért, szellemi, kulturális együttműködéséért kifejtett tevékenysége révén kivívta az Alapítvány, valamint támogatói elismerését.

A Kuratórium döntése értelmében a Magyar Fiatalokért Díj 2013. évi kiírásának jelmondata:

“ Egy népet nem a testi hasonlóság, hanem a közös múlt, a hasonló gond, az egy haza levegője egyesít s választ el egy más múltú és más jelenű néptől.
Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.”
(Illyés Gyula)
REPORT – „Conference on Hungarian-Polish friendship”
„Hungary and Poland are two eternal oaks. Each of them shot up a separate and distinct trunk, but their roots widely scattered in the ground are intertwined and knitted invisibly. Hence the existence and vigor of one is the condition of the other's life and health”. These lines well express that the two nations do not simply have a common past which is knitted but also have opportunities to create a common future.

The words of Stanisław Worcell duly characterise the conference about Hungarian-Polish friendship organised between 2-4th March 2013, as this event allowed us to discover the common past apart from making us acquainted with the history and culture of the other nation. It also enabled to establish real friendship, get to know the other nation, and share our experiences and views, despite speaking two different languages, we think in the same way and are solicitous for the other nation’s fate. Between the two nations there really could be felt certain friendly brotherhood.

Lectures announced for 2nd March took place in the Józef Bem Cultural Association, revealed common past, made us aware of such elements which stitched the two nations together.
BESZÁMOLÓ – „Konferencia a magyar-lengyel barátságról”
„Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.” Eme sorok jól kifejtik, hogy a két nemzetnek, nemcsak közös múltja van, amely egybefonódott, hanem van lehetőségük egy közös jövő megteremtésére.Stanisław Worcell szavai jól jellemzik a március 2-4. között megrendezett konferenciát is a lengyel-magyar barátságról, hisz a konferencia nem csak arra adott lehetőséget, hogy megismerjük a másik nemzet történetét és kultúráját, de a közös múltat is feltárta. Igazi barátságok kiépítésére is lehetőséget adott, megismerni a másik népet és megosztani velük az élményeinket, nézeteinket, és annak ellenére, hogy nem egy nyelvet beszélünk, egyformán gondolkozunk és viseljük szívünkön a másik nemzet sorsát. Tényleg érződött az a bizonyos testvéri barátság a két nemzet között.
Conference on Hungarian-Polish friendship
Our Foundation is organising a conference with the title:,,Hungarian-Polish friendship – history, economic policy, culture” in Budapest, where all kind interested visitors are welcome.

Conference dates:
2-4. March 2013
Conference venue: Budapest


The chief patron of the conference: Dr. Géza Jeszenszky, Ambassador, the former Minister of Foreign Affairs of Hungary

Cooperating partner:

Jan Kochanowski University in Kielce

Oldal: 4 / 9 < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
 • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
 • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
 • nem riadsz vissza a pályázatírástól
 • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!