Főoldal · Kapcsolat 16. prilis 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Hungarikumok hatron innen s tl


PLYZAT

Hungarikumok hatron innen s tl
- sikeres magyar termkek, vllalkozsok a Krpt-medencben

Alaptvnyunk plyzatot hirdet Krpt-medencei főiskols s egyetemista fiatalok krben magyar hagyomnyokon alapul, egyedisgvel, klnlegessgvel, magyarsgra jellemző tulajdonsgai rvn kiemelkedő, sikeres termkek, vllalkozsok, innovatv megoldsok bemutatsra.

A SIKERES PLYZK RSZT VEHETNEK ALAPTVNYUNK SZKELYFLDI NYRI EGYETEMN.
Bemutatkozik az ECO-FRIENDS AND ECO-KITS
Alaptvnyunk szervezsben a vajdasgi ECO-FRIENDS AND ECO-HIT KIT ELECTRONIC T.D. nevű civil szervezet 2015. november 26-27-n, az Eurpai Hulladkcskkentsi Ht kt napjn magyarorszgi szakkzpiskolkban mutatta be a minden korosztly ltal elsajtthat s a mindennapi gyakorlatban is jl hasznosthat elemszelekcis mdszert.

A ngy vajdasgi nkntes, Bessenyei Szilrd, Gyrg Norbert, Odry kos s Szegedi Mihly előszr a Budapesti Műszaki Szakkpzsi Centrum Petrik Lajos Kt Tantsi Nyelvű Vegyipari, Krnyezetvdelmi s Informatikai Szakkzpiskoljban ismertette a civil szervezet tevkenysgt, Tth Dnes tanr r munkssgt a fiatalok krnyezetvdelemre nevelse tern, majd műhelyfoglalkozs keretben mintegy 20 fő fiatallal a gyakorlatban is megvalstottk az elemek jrahasznostst s a krnyezetterhels cskkentst tmogat 5-17-5-5 modell szerinti szelekcit.

November 27-n a szigethalmi Csonka Jnos Műszaki Szakkzpiskola s Szakiskola oktatja, Hzser Pter fogadta a fiatalokat. Itt kt előadsra s elemszelekcis gyakorlatra is sor kerlt, majd kzsen megtekintettk a szakkzpiskola krnyezetbart oktatsi segdeszkzeit, tbbek kztt egy elektromos autt.
Jtkonysgi est november 28.
2015. november 28-ai jtkonysgi rendezvnynkn tbb mint harminc rckevei lakostl kaptunk trgyi s pnzbeli felajnlst a szkelyhdi rvahz javra.

A rendezvnyen Kovcs Barna nkntes ismertette a Csengeri ifjsgi Egyeslet ifjsgszervező s karitatv tevkenysgt, kiemelve az utbbi vekben elrt eredmnyeiket az adomnyozs tern, mra tbb milli forintnyi rtkű szlltmnyt juttatnak el az erdlyi rszorulk javra a karcsonyt megelőző napokban.

Kiss Istvn, zilahi fogtechnikus is jelen volt az esemnyen, aki szvn viseli az rvk sorst, s bemutatkozsakor elmeslte, hogy milyen nehz krlmnyek kztt nőnek fel azok a kisgyermekek, akikhez vgl a felajnlsok eljutnak.

Az idn teht a csengerieken fell a rckeveiek is segtettk az rvahz mindennapjait jtkokkal, meleg ruhkkal, olvasknyvekkel s nhnyan komolyabb pnzsszeg felajnlsval is, amit a csengeriek sajt egsz kamiont megtltő adomnyaikkal juttatnak el a rszorulk rszre.

Ezton szeretnnk megksznni minden kedves rckevei lakos szves hozzjrulst!
Jtkonysgi Est - Meghv
MEGHV

A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny s a Csengeri Ifjsgi Egyeslet 2015. november 28-n (szombaton) 17:30 rai kezdettel kumenikus


JTKONYSGI ESTET

szervez a rckevei Szent Imre Katolikus Iskola auljban (Rckeve, Szt. Istvn tr 22.) erdlyi rvahzak megsegtsre.

Lesz zene, tnc, tombola, tel-ital.
Zene: Bőcze-du

A belpőjegy ra: 1000 Ft ennl nagyobb sszegű felajnlst is elfogadunk!

A belpőjegyekből s a tomboln sszegyűlt bevtelt erdlyi rvahzaknak ajnljuk fel.

Trgyi adomnyaikat (gyermekruha, -cipő, -knyv, -jtk) s a tombolatrgyakat (mindent, ami otthon flsleges s hasznlhat: knyv, műszaki cikk, illatszer, ajndktrgy) 15 s 17 ra kztt vrjuk a rendezvny helysznn!
Szkely őrtzek 2015. oktber 24.


2006. jnius 18-n Ditrn a Szkely Nemzetgyűls hatrozatba foglalta, hogy kveteli a szkely nrendelkezst, az llamon belli nkormnyzs lehetősgt. A Szkely Nemzetgyűls tovbb kimondta, hogy a Trianoni Bkeszerződst alr Nagyhatalmaktl kvetelje az erdlyi magyarsg a szkelysg 86 ve tart jogfosztsnak orvoslst, valamint az Egyeslt Nemzetek Szervezettől, az Eurpai Unitl a szkely np nrendelkezsi jognak elismerseknt, Szkelyfld autonm sttusnak nemzetkzi egyezmny ltali szavatolst.

Az autonmia koncepci ekkorra mr rendelkezsre llt, a Csap Jzsef-fle 1995-s Szkelyfld autonmia-stattum egyszerre foglalta magba a kulturlis, gazdasgi s terleti autonmit. 2007-ben Romnia EU-s csatlakozsval megnylt a lehetősg, hogy a Regionlis vagy Kisebbsgi Nyelvek Eurpai Chartja (1992) s a szubszidiarits elvre hivatkozva megvalsulhasson Szkelyfld autonmija. Dl-Tirol, Wales s Katalnia mellett Szkelyfld jogos kvetelssel llt elő, amikor nrendelkezsrt szllt skra.

2013-ban a Szkelyek Nagy Menetelse, melyet szimptiatntetsek sora kvetett szerte a Krpt-medencben, nyilvntotta ki Erdly nemzetalkot őshonos magyar kzssgnek autonmiaignyt orszg s vilg előtt. 2015. oktber 24-n 68 helysznen gyltak ki őrtzek Szkelyfld hatrn, hogy felhvjk a figyelmet egy etnikailag, trtnelmileg s kulturlisan sszefggő terlet oszthatatlan egysgre.

Alaptvnyunk az 1000 ves trtnelmi orszghatron, Gyimesbkkben vett rszt az esemnyen, ahol a magyar s a szkely himnusz mellett kzs imdsgainkkal krtnk ldst a szkely trekvsekre.

Ebből kell mertennk. Minden alkalommal jra meg jra, amikor a szkelyek autonmijukrt tntetnek. Killni melljk s egytt vonulni. A magyar np nrendelkezsnek krdse a hatrokon tl az első sikeres autonmiafolyamat fggvnye. lljunk ki mindannyian a szkelyek szabadsgrt!
sszefoglal a "Humnkolgiai fordulponton vagyunk" tehetsgprogramrl
Palics-jvidk-Vaskapu, 2015. augusztus 9-14.Alaptvnyunk immron hatodik alkalommal rendezte meg A magyar ipari s technolgiai forradalom c. rendezvnyt. A helyszn ezttal a Dlvidk volt, ahonnan korbbi nyri egyetemeink alkalmval is szmos tehetsges fiatalt tudtunk vendgl ltni. Az idei vben a dlvidkiek mellett a krptaljai fiatalok vettek rszt nagyobb ltszmban a tehetsgprogramon.Nhny fiatallal azonban kpviseltette magt Erdly, a Felvidk s Magyarorszg is. A 2015. vi plyzat egyrtelmű győztese Krptalja volt: Mak Pl első helyezst rt el A nagymuzsalyi ltető vvz minősgi problmja c. dolgozatval, mg Vass Szabina az Ungvri Botanikus Kert krnyezetvdelmi rtkelsvel nyerte el a msodik helyet, s a dlvidki testvrpr Bessenyei ron s Szilrd a szolr rendszerek Krpt-medencei alkalmazsval a harmadikat.
Szent Istvn napi Program - Csenger
A Csengeri ifjsgi Egyeslet Szent Istvn nnephez kapcsoldan anyaorszgi s hatron tli ifjsgi szervezetekkel egyttműkdsben kulturlis rksgnk polsa, trtnelmi tudsunk elmlytse, valamint a magyarsgtudat, a nemzeti identits megőrzse s erőstse rdekben 7 orszg 9 magyar nemzetkzssgnek otthont ad rgija rszvtelvel Krpt-medencei ifjsgi tallkozt szervez, melyre szeretettel vrja a kedves rdeklődőket Csengerre.A Csengeri Ifjsgi Egyeslet programjn Alaptvnyunk lehetősget kap, hogy bemutatkozzon s sszegezze A magyar ipari s technolgiai forradalom rendezvnysorozat keretben vgzett ismeretterjesztő tevkenysgt , kzztegye Krpt-medencei filmfelvteleit.
PROGRAM


Humnkolgiai fordulponton vagyunk

Tehetsgprogram s tanulmnyt

Palics-Szabadka-jvidk(-Vaskapu), 2015. augusztus 9-14.


Jelentkezsi lap letlthető innen!

augusztus 9. (vasrnap)
13:30 Induls Budapestről
16:00 Sta Szegeden
17:00 Szabadkai vrosnző vetlkedő
20:00 Ismerkedő est jtkokkal

augusztus 10. (htfő), Helyszn: Palics, Jelen Sala Panzi
9:00 Megnyit s djkioszt
Előadsok
9:30 Dr. Ills Zoltn (krnyezetpolitikus, egyetemi tanr):
A fenntarthat fejlőds lehetősgei
10:30 Dr. Darai Lajos (professzor emeritus, filozfiai tudomnyok kandidtusa):
A humnkolgia s az emberi letfelttelek megőrzse
12:00 Ebdsznet
13:00 Rvid ismertets a Pnz7 programrl (MFHN Alaptvny)
13:10 Vonnk Balzs (tancsad, MNB): Pnzgyi termkek jzan fogyasztsa
14:10 Pnz7 jtkos pnzgyi vetlkedő
15:30 Az MNB krnyezetvdelmi politikjrl rviden (MFHN Alaptvny)
16:00 Dr. Hovny Lajos (vzptő mrnk, egyetemi docens): A Palicsi-t vzgyűjtő terletnek vltozsai
17:30 Sta Palicson a Palicsi-t krnyezetvdelmi problminak megvitatsa
19:30 kofilm vettsTmogatk:augusztus 11. (kedd), Helyszn: Palics, Jelen Sala Panzi
9:00 Tth Dnes (műszaki oktat, elnk): Bemutatkozik az Ecofriends and Ecokits
10:00 Pk Zoltn (okleveles gpszmrnk, doktorandusz, V3ME): A megjul energiaforrsok felhasznlsa a villamos jrművekben s a kzlekedsben
11:00 Nyers rpd (okleveles gpszmrnk, doktorandusz): Hőszivattyk alkalmazsa pletek fűtsre s hűtsre gazdasgi s krnyezetvdelmi előnyeik
12:00 Ebdsznet
13:00 Gyakorlati műhelyfoglalkozs krnyezetvdelmi technikk a mindennapokban
16:00 Projekttervezs
17:00 Egy megjul energit alkalmaz ltestmny megtekintse
19:30 Vetlkedő

augusztus 12. (szerda)
8:00 Utazs jvidkre Temerin, becse megtekintse
helyszn: Vajdasgi Magyar Ifjsgi Kzpont irodja
14:00 Ismerkeds a Vajdasgi Magyar Ifjsgi Kzpont ifjsgi civil szervezettel
15:00 A krnyezetvdelem aktulis krdsei - kerekasztal-beszlgets, meditor: Barna Emese (krnyezetvdelmi mrnk)
16:30 Vrosnzs jvidken

augusztus 13. (cstrtk)
7:00 Utazs az Al-Dunhoz (rvid megllk: Karlca, Belgrd, Zimony)
15:00 A Vaskapu vzerőmű megtekintse

augusztus 14. (pntek)
8:00 Utazs Budapestre tkzben Galambc vrnak megtekintsePLYZAT
Humnkolgiai fordulponton vagyunk
-
az kolgiai-konmiai paradigmavlts szksgessge


Alaptvnyunk plyzatot hirdet Krpt-medencei főiskols s egyetemista fiatalok krben krnyezetvdelmi, tjvdelmi, ill. szlesebb rtelemben vett tjkolgiai tmj tanulmnyok ksztsre.
A SIKERES PLYZK 10-50.000 Ft rtkű SZTNDJBAN S KNYVJUTALOMBAN RSZESLNEK, VALAMINT RSZT VEHETNEK ALAPTVNYUNK fenti tmban MEGHIRDETETT Krpt-medencei NYRI EGYETEMN, melyet 2015. augusztus 9-12. kztt tartunk Szabadkn s krnykn.

Trsszervezőnk: Eco-friends and Eco-kits

Megfelelő szm jelentkező esetn a rendezvny sorn az al-dunai Vaskapu erőmű megltogatsra is sor kerl, s a rendezvny kibővl kt nappal. Az erőmű megtekintsnek rszvteli dja: 15 000 Ft/fő.

A plyaműveket a kvetkező tmakrkben vrjuk:

  • sikeres krnyezetvdelmi, termszetvdelmi, tjvdelmi, tjkolgiai-trtneti rksgvdelmi megoldsok, illetve azok gazdasgi-trsadalmi hatsa kzssgemben vagy rgimban a XX-XXI. szzadban

  • Rgim azon magyar alkotjnak (alkotinak) krnyezetvdelmi, termszetvdelmi, tjvdelmi, tjkolgia-trtneti jellegű rksgvdelmi szakembereinek letműve, aki(k) hozzjrult(ak) a Krpt-medence termszeti rksgnek megvshoz a XX-XXI. szzadban

  • Pldartkű, műkdő krnyezetvdelmi, termszetvdelmi, tjvdelmi, tjkolgia-trtneti jellegű s cl ltestmnyek s civil szerveződsek rgimban

A plyzati anyag ktelező mellklete: 1 oldalas nletrajz (nv, szletsi dtum, lakcm, telefonszm megadsval.)
A tanulmny pontos hivatkozsok nlkl nem fogadhat el!!!

Formai kvetelmnyek:
10-15 oldal terjedelem, betűtpus: Times New Roman 12, 1,5-es sorkz, 2,5-es marg

Meghosszabtott beadsi hatridő: 2015. jnius15.


A plyaműveket s krdseiteket a kvetkező cmre vrjuk: mfhn@mfhnalap.org
Magyar Fiatalokrt Dj 2015
F E L H V S

A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny 2003. mrcius 15-i alrssal alaptotta meg a Magyar Fiatalokrt Djat, mely odatlsnek feltteleit a kvetkezőkben hatrozta meg:

  • pros vben olyan anyaorszgi ill.

  • pratlan vben olyan hatron tli

djazottat jutalmaz, aki a hatron tl lő fiatalsg sszefogsrt, szellemi, kulturlis egyttműkdsrt kifejtett tevkenysge rvn kivvta az Alaptvny, valamint tmogati elismerst.
Beszmol - Mese mint letre szl lmny, Budapest, 2015. mrcius 27-29.


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mese mint letre szl lmny cmű irodalmi htvge, ahol a mesehősk s a mesk voltak a figyelem kzpontjban. Mielőtt megkezdtk volna az előadsokat, az dvzlgy Mria ima hangzott fel a rsztvevőktől. Utna Havadtői Lszl mint alapt-szervező egy a Gondolat c. mesből vett idzettel kezdte el a rsztvevők rvid kszntst. Aztn beszlt arrl is, hogy mirt is jtt ltre az alaptvny.Majd Kimk Grta ismertette, hogy Knydi Sndor kltő tvolltben hogyan alakul a program menete, tovbb szt adott Lszl Pter Sndornak, akivel mesevilgban val vndorlsaink első napjn elkalandozhattunk a trtnelmen s a mesetrkpen keresztl a mese eredetnek fejlődsig, a mese műfajval s az irodalomban elfoglalt helyvel ismerkedtnk meg. Eme előads abban segtett sokat, hogy megrtsk mi is igazn a mese, honnan jn s mirt is fontos a gyerekek illetve a felnőttek letben, s a npmesk ltal a klnbző emberek, csoportok, npek egy-egy trtnelmi esemnyt hogyan tudnak feldolgozni. Megismerkedtnk a kollektv ismerettel, mely magba foglalja a trtnelemben a legendt, az irodalomban az eposzt, a mesben pedig az lmot. Rvilgtott arra a tnyre, hogy csak a magyar meskben vannak tndrek, s szomoran szmolt be arrl, hogy a Kazahsztn s a magyar npmesk ki vannak hagyva a mesetrkpről.

Farkas L. Rozlia arra hvta fel figyelmnket, hogy a mese nagyon hasznos a gyermek szmra, mert lehet a segtsgvel munkra is nevelni. A mese egyarnt nagyon sokat segthet a prvlasztsban is. Előadsnak lnyege a npmesk kzvettsvel val magyar npi hagyomnyok, szoksok, egszsges rtkrend, alapvető trsadalmi rtkek tadsa a gyermekek szmra. Beszmolt arrl a tapasztalatrl, hogy a gyerekek tbbsge nem tud ksznni sem, nem ismerik csak az egyenes beszdet. Bemutatta tovbb a meseknyvt, mely 33 mest foglal magban, s vodsoknak, iskolsoknak egyarnt igen hasznos. Majd Lszl Gizella felolvasott egy igen tanulsgos mest: A 99 juh s a 3 aranygyapjas kost.

Oldal: 2 / 9 < 1 2 3 4 5 > >>
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!