Wass Albert felolvas maraton 2015. februr 20-21. - Beszmol
rta: Attila Dtum: 25. mrcius 2015
A Wass Albert felolvas maraton rendkvli irodalmi lmnynek grkezett. Czigny Gyrgy kezdte a felolvasst, megemlkezett firl, a fiatalon elhunyt Czigny Zoltnrl, aki nagy Erdly-jr volt s ti visszaemlkezseibe beleszőtte Wass Albertet is - tbbek kztt az Erdlyi Helikon 1936-os tizenegyedik marosvcsi tallkozja kapcsn. A Kard s kaszbl elhangzott rvid rszlet utn Tth Mikls a bibliai idzet Tkr ltal homlyosan ltal ihletett fotinak bemutatsra kerlt sor. Egy csillog szemű lny pattant fel s llt neki a kevsb ismert Levl mindenkinek c. rs felolvassnak. Ebben a rvid esszben Wass Albert arra tant minket, hogy ne kergessnk hi brndokat s ne vrjuk mstl a csodt, azt magunkban, csakis magunkban lelhetjk fel.

Az Adjon Istenből is egy ismeretlen tehetsg idzett mr-mr sznszi belelssel. Majd jra egy hressg kvetkezett: Tolcsvay Bla nyelvnk kincseiből szemezgetett: a kpessg, sebessg szavak szimbolikus rtelmre vilgtott r. Nyelvnk zsong az ilyen kpszerű nyelvi elemektől - Sir John Browning mltn mondta az 1700-as vekben, hogy ki a magyar nyelvet megfejti, az csodra lel. Tncsics ugyan rt egy 600 oldalas knyvet a magyar nyelv eredetről, de vgl brtnbe kerlt. Ausztriban 6-7000 npdalt gyűjtttek ssze, nlunk mr 20 000 feletti ez a szm, hisz nlunk tallhat a Fld szv csakrja a Pilisben s Tndr Ilona kertje a Csallkzben emlkeztetett minket a jl ismert zeneszerző.
Teljes hr


Kis ntzs utn Erdlyi Zsuzsanna szakrlis nprajzkutatra, Hromkt, Kostelek, a gyimesi s moldvai csngk lett, npi misztriumait feltr műveire emlkeztnk. Majd a sokak ltal mig kevss elismert letművű rnő, Tormay Ccile kerlt a kzppontba, emlkre prilis 11-n tartanak nnepsget s emlktrt a Tormay Ccile Kr tagjai. Megalaptjk A bjdos rk napjt is, hogy az rnő sorstrsainak is adzzanak.

Az irodalmi nagysgok felidzst kvetően kt zenekar: előszr a Kerubok, majd az Egysg ragadta magval a hallgatsgot s tlttte meg lettel a termet. Humoros sznt vitt a műsorba a Wass Albert Hanky tanr r Amerikban c. művből felolvasott egy-egy rszlet. Erdly elsiratsa helyett majd a knnyeink potyogtak nevettnkben a szkely bcsi vilghbors bkeszerződst rtkelő megnyilatkozsnak hallatn: egsz Romnit hozznk csatoltk. A j hangulat Orbn Dzsoni gitrral ksrve előadott, megzenstett Wass Albert versei fokoztk.jflkor krbenztnk Magyarorszgon s a Vilgban, mshol kik, hogyan nnepeltk Wass Albertet, tbbek kztt Baktalrnthzn, Ostoroson s Nyrbtorban. Nmetorszgbl a br hborkra s az ott harcol egykori szabadsgharcos magyarokra emlkezett egy felolvas, aki az akkori magyar egyetemistk a dl-afrikai kormnynak cmzett levelből idzett. Elhangzott egy-egy rvid rszlet a Rzkgybl s a Hagyatkbl, Az Otthon-fbl, az bredj magyar!-bl rendkvl didaktikus gondolatok olykor evangelisthoz, sőt egyenesen prfthoz illő sorok. jfltjt Wass Albert mellett helyet kapott Nyrő Jzsef s egy mr rszben feled sbe merlő reformkori kltő, Garay Jnos is, mely utbbinak Kont c. verse mementknt Luxemburgi Zsigmond kegyetlen kivgzseit idzte fel az akkori hatalmi harcok folyamban.

gy kt-hrom ra fel, amikor az jszaka belopdzott kznk s lmot szrt a szemnkre, egyre fogy bersggel lehettnk tani, hogy mint ragadja magval egy-egy előadnkat a flrertelmezett ősi vallsunk tltosi sugallatra kirad hatalma.Rszleteket hallottunk a Nyirkai Jslatbl a magyarsg jvőjről, magyarzatot a dualits irni hagyomnyairl, a plosok s a druidk kzti prhuzamrl, az ősmagyar Biblirl, az egyiptomi magyar (?) hieroglifkrl valamint rszesei lehettnk egy pogny-keresztny-magyar szertartsnak is. Szab Dezső egykor va intett minket a hasonl eltvelyedsektől, s lm nem szvlelte meg a magyar np, mely nem tallja helyt a trtnelmi egyhzak berkeiben mig sem: Turanizmusra szksg van. S a komoly pozitv tartalm turanizmus ptolhatatlan funkci lehet a magyarsg letben (...) trk, tatr npek nyelvk berendezsben, szellemi megnyilvnulsaiban egsz pszichjkben hasonlbbak, rokonabbak hozznk, mint a Nyugati Npek. Mrpedig lni azoktl tanuljunk, akik legjobban tudnak lni () A turanizmus első feladatai a szaktudsokat illetik s laikus nem kontrkodhatik bele. Majd ennl kemnyebben: s minden mellkszndkt, minden res frzisokkal trtetőt; mint őrltet, vagy Szdelgőt ki kell korbcsolni a magyar frumbl.

Egszsges, remnyt grő szp hajnal hasadt a hossz virraszts utn, amit ki-ki felajnlhatott bjti fogadalom gyannt. Felcsendlt egy katolikus nekkar kedves, vidm magyar npdalokbl ll sszelltsa s imdkoztunk krptaljai testvreinkrt Wass Albert taln megnyugvssal mosolyra derlt fent a mennyorszgban.