Krnyezetvdelem, fenntarthat fejlőds s megjul energiaforrsok beszmol
rta: Attila Dtum: 10. szeptember 2014
Budapest-Paks-Vcrtt, 2014. augusztus 11-13.

2014. augusztus 11-n tartotta a Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny a Krnyezetvdelem, fenntarthat fejlőds s megjul energiaforrsok cmű plyzatnak djkiosztjt. A djakat Dr. Szakly Sndor trtnsz, a Veritas Trtnetkutat Intzet igazgatja adta t az Intzet szkhelyn, az 56-osok termben.

A legjobb plyaműveket Nagy Tmea (Szerbia, I. helyezett), Bessenyei Szilrd (Szerbia, II. helyezett), valamint Vass Szabina s Vass Norbert (Ukrajna, III. helyezett) ksztettk az Alaptvny kuratriumnak rtkelse alapjn.

Teljes hr
A djazottak s ms meghvottakat a dlutn htralevő rszben egyetemi oktatk jutalmaztk krnyezetvdelmi tmj előadsaikkal. Elsőknt Szernyin Dr. Marjai Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem Krnyezetgazdasgtani s Technolgiai Tanszknek tanszkvezetője mutatta be egy kzelmltban elvgzett kutats eredmnyeinek tkrben a kzpiskols s egyetemista kor fiatalok krnyezettudatossgnak klnbző dimenziit.

A fenntarthat fejlőds szolglatban klnbző fokozatokat elrő fiatalokat aktv, jratos, technokrata, hedonistas nemtrődm kategrikba soroltk az előads hallgatsga maga is elgondolkodhatott, hogy melyik csoportba sorolhat fogyasztsi szoksai, energiatakarkossga s a krnyezetkmlő megoldsok alkalmazsa tekintetben.

Hogy a technokratknak is adzzunk a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetem oktatinak előadsaibl olyan j technolgiai megoldsokrl szerezhettnk tudomst, melyek krnyezetnkben megjelenő szennyezőanyagok mennyisgnek s kros hatsainak cskkentsre irnyulnak. Bakos Vince a hallgatsgot magval ragad előadi lendlettel magyarzta el a szennyvztisztts kmiai, biolgiai s technolgiai alapjait, hogy Dr. Jobbgy Andrea az ezen a terleten nemzetkzileg is elismert magyar innovcis eredmnyekről s alkalmazsokrl rszletesebb krkpet nyjthasson.

Mindenekelőtt a Balaton pldjn keresztl rthettk meg a rsztvevők, hogy milyen fontos, hogy az egyes vegyletek megfelelő koncentrciban legyenek jelen csatornarendszerekben, hogy kellemes krnyezetben tlthessk nyaralsunkat, s a balatoni borok nyls mellktermkei se kesertsk meg a krnyken lők mindennapjait.

Sokszor igen humoros fordulatokat vett az előads ha nem frdnk eleget, akkor az elengedhetetlenl szksges szn nem kerl kellő mennyisgben a szennyvztiszttkba, gy a vrt kmiai folyamatok (jelen esetben a denitrifikci) akadlyokba tkzhet hangzott a blcs s szellemes intelem. Dr. Hajdu Istvn, a Magyar Rdi egykori elnke, az elektromos s elektronikai hulladkok keletkezsről, jrahasznostsuk lehetősgeiről, valamint leboml elektronikai hordozkrl tartott sszefoglalja a zld elektronika vilgba vezetett be minket. Egyben felhvta a figyelmnket a krds rendkvl sszetett mivoltra: a krnyezetre kros anyagok lecserlse kvetkeztben gyakran kltsgesebb s ezltal kevsb energiatakarkos vagy gazdasgos rvn tudunk csak krnyezetkmlőbb megoldsokhoz jutni.

A folytonos jtsi vgy azonban jabb s jabb eredmnyekre sztnz bennnket. A djazottak kzl Bessenyei Szilrd mg bizakodbban hvta letre Szabadkt s hozta kzelebb azt a krnyezetvdelmi tevkenysget, amit ott Tth Dnes tanr r irnytsa alatt ma mr minden generci megvalsthat, s a legszegnyebbek szmra sem jelent anyagi ldozatot, sőt kifejezetten hozzjrulhat a napi anyagi gondok oldshoz. A tanr r munkssga rvn ui. az elemek s akkumultorok osztlyozsnak pontos s a gyakorlatban is jl alkalmazhat rendszere lzban tartja mg az vodsokat is, nem beszlve az ltalnos iskolkrl, melyek kzl egy Eurpa-bajnok lett az elemek szelekcija tern. A tudomny bonyolult tvesztőjben lm egy egyszerű megolds a termszet megvsa rdekben.A Magyarorszg villamos-energia termelsnek mintegy 51%-t ad Paksi Atomerőmű megltogatsa a tudomny jegyben az Atomenergetikai Mzeumban indult, ahol nemcsak magfizikusokrl, de a kibernetika s az informatika első hazai szakembereiről is sok ismerettel gazdagodtunk.


Forrs: Paksi Atomerőmű

Nem beszlve arrl, hogy milyen izgalmakat rejtettek a 70-es vekbeli robotok s hradstechnikai eszkzk. A Ltogatkzpont nemzetkzi rendszerbe gyazta a hazai atomenergia-termels s felhasznls mltjt, jelent s jvőjt. Ami a jvőt illeti rviden tjkozdhattunk a kt j blokk megptst clz beruhzsokrl s a meglvőek tervezett leptsnek mdjrl s időztsről is. Az zemi terleten aztn nhny Ganz-genertor mellett elrobogva hamarosan 33 mter magassgbl szemllhettk meg a maghasads centrumt, a reaktortartlyt (mghozz piros sisakban s fldugval a flnkben).

Ha a hres paksi halszlből nem is, a cslk Pkn mdra elnevezsű nyencsgből az erőmű ttermben annl jobbat falatoztunk. A Duna mint affle szimblum vgigksrte utunkat, előszr mint az erőmű hűtőviznek forrsaknt, majd rternek gynyrű nvnyvilgval trult fel előttnk. (Az llatvilgbl sajnos csak nhny sznyog s bka tallt rnk, szarvasokrl, fekete glykrl s hdokrl csak a szakvezető elmondsbl szerezhettnk tudomst.)

Vcrttra mr augusztus 13-n rkeztnk, a botanikus kert pomps fit s virgait csodlhattuk meg, melyek kztt tudomnyos rendszerben kvetik egymst az őshonos s idegen fajok jelen esetben ez utbbi is gazdagsgot s sznpompt hoz, nem rtalmas, nem szortja ki a hazai fajokat. 62 madrfaj lvezi ezt a Vigyz Sndor s Ferenc ltal rnk hagyott paradicsomot, mellyel utd hjn a magyar tudomnyt, az Akadmit tmogattk. Dr. Trk Katalin kutat s munkatrsai sikeres krnyezetvdelmi projekt megtervezse s megvalstsa rvn emeltk a hagyatk rtkt. Ma ugyanis a Norvg Alap plyzati tmogatsnak segtsgvel itt Vcrtton az veghzakat, de mg az iskolt s a polgrmesteri hivatalt is megjul energiaforrsbl, termlvzzel fűtik.

Vgl vci stnk sorn ismt a Duna hmplygő habjainl fejeztk be rvid barangolsunk a krnyezetvdelem rejtelmei kztt. Hogy egy kedves csillaghegyi pap gondolatval ljnk, taln mindenki megjegyzett valamit a hrom nap tanulsgbl, s ha csak egyetlen egy gondolat vert is bennnk gykeret, mr akkor is megrte. s remljk, hogy vgyaink meghallgatsra tallnak s jvőre mr Szabadkn zldlnk tovbb.