Dnts a Magyar Fiatalokrt Dj-rl
rta: Attila Dtum: 20. janur 2014
Alaptvnyunk 2014. janur 8-i kuratriumi lsn partnerszervezeteink valamint magnszemlyek ajnlsai alapjn a kvetkező jellteket vlasztotta:

2012. vi kirsunk alapjn:
- Kű Lajos, labdarg
- Dikhlzat, ifjsgi szervezet

2013-ban pedig:
- Lengyel Melinda-Rza, pedaggus
- Gergely Barnabs, kzgazdsz

nyerte el a Magyar Fiatalokrt Dj-at.

Alaptvnyunk tovbb elismerő oklevlben s pnzjutalomban rszestette A korltozott fizikai kpessgű szemlyek Bereg Beregszszi Sport s Egszsgjavt Klubja trsadalmi szervezetet.
Teljes hr
Kű Lajos, egykori vlogatott labdarg, 14 vesen kezdett futballozni a szkesfehrvri Vadsztltnygyr klykcsapatban, majd 1968-tl felnőtt csapatjtkosknt folytatta plyafutst előszr a Videoton, majd a Ferencvros s a Voln SC szneiben. 1977-ben elhagyta Magyarorszgot s innentől visszavonulsig klfldi kluboknl folytatta sportoli plyafutst.

1997-ben hazateleplt Magyarorszgra s bekapcsoldott a magyar kzletbe. 2000-től a Magyarok Vilgszvetsge munkatrsa, az Aranycsapat Alaptvny elnke. 2004-ben az Aranycsapat Alaptvny elnkeknt tjra indtotta a Krpt-medence diksportjnak felemelsrt indtott mozgalmt. A Krpt-medencei bajnoksg előszr a labdargsra szortkozott, de mra kiterjedt az asztalitenisz, sakk, kzilabda, birkzs, sőt a trtnelmi vetlkedők keretben val megmrettetsre is.

Lelkesen szervezi sajt vllalkozsnak anyagi tmogatsn tl is a versenyek pnzgyi htternek szponzori segtst. Ezek a versenyek megknnytik a tehetsges fiatalok rvnyeslst: lehetőv teszik, hogy az igazi tehetsgekre az utnptls-nevelssel foglakoz szakemberek felfigyelhessenek. Munkssgt eddig tbbek kztt a Fejr Megye dszpolgra cmmel, illetve Szchenyi-djjal ismertk el.

A Dikhlzat, a felvidki magyar egyetemistk orszgos ernyőszervezete, mely tbbek kztt a magyar diploms rtelmisg sszetartozs-tudatnak erőstse rdekben jtt ltre. A tagszervezetei rvn hrom orszgban Szlovkiban, Csehorszgban s a Magyarorszgon műkdő szervezet clja, hogy a fiatalokat trsadalmilag hasznos clok jegyben egyestse. Ht egyetemista vrosban van jelen, rendeltetse az itt műkdő helyi klubok sszefogsa s orszgos szinten a felvidki magyar egyetemistk rdekvdelme, oktatsi s a kulturlis letnek megszervezse.

A Dikhlzat a trsadalmi let szmos terletn vllal kezdemnyező szerepet, kzssg- s szemlyisgfejlesztő programokat koordinl. Gyakornoki programja sorn a hallgatk klnbző intzeteknl s szervezetnl tehetnek szert a sikeres letplyt megalapoz szakmai tapasztalatokra, aktivisti rszt vesznek a kzpiskola hallgatinak a magyar nyelvű kpzsekről szl felvteli tjkoztatsban, valamint a Felvidki Tudomnyos Dikkri Konferencia szervezsben.

A Dikhlzat trsszervezsben valsul meg a Gombaszgi Nyri Tbor, mely a szlovkiai magyar kzssgi let egyik legmeghatrozbb kulturlis- kzleti esemnyv nőtte ki magt. A szervezet tagjai szmos hazai s nemzetkzi konferencin, panelbeszlgetsen s előadson nyjtanak objektv kpet a szlovkiai magyarsg helyzetről. Tagja olyan szlovkiai s magyar frumoknak, mint a Szlovkiai Magyarok Kerekasztala, a Szlovk Ifjsgi Tancs, a Magyar Ifjsgi Konferencia, az sszhang s az Ifjsgi Civil Frum.

Lengyel (szl.: Mth) Melinda-Rza, kolozsvri szrmazs pedaggus, a kolozsvri Babe?-Bolyai Tudomnyegyetem magyar-angol szaknak elvgzse utn Szilgy megye egyik iskoljban, Dshzn tantotta a magyar nyelvet s irodalmat az 1987-es forradalomig, amikor elhagyni knyszerlt szlőhazjt.

Ma az ausztriai magyarsg krben l s dolgozik. Magyartanri tevkenysgt, szksgszerű rvid megszakts utn, tovbb folytatta az Ausztriai Magyar Egyesletek s Szervezetek Kzponti Szvetsge keretein bell műkdő Bcsi Magyar Iskola pedaggusaknt. A htvgi iskola tevkenysgbe nagyon korn, az 1990-es vekben bekapcsoldott. A rendszeres magyar nyelvű oktatsbl kimaradt, Ausztriban lő fiatalokat trti vissza a magyar nyelven olvass s a magyar kultra fel, heti-ktheti rendszeressggel immr msfl vtizede. Tantvnyai rendszeresen rszt vesznek a Verőfny szavalversenyen, ahol vente szp eredmnyeket rnek el.
Tanknyv sszelltsban is rszt vett az emigrciban lő msodik-harmadik osztlyosok szmra Szeretem, akarom, tanulom cmmel. A ktet legfőbb clkitűzse a szrvnyra jellemző roml anyanyelvi sznvonal meglltsa s az oly sokszor httrbe szorul rzelmi nevels beptse a megtanuland ismeretanyagba.

Gergely Barnabs, dlvidki kzgazdsz, 2010-ben diplomzott a Szegedi Tudomnyegyetem Gazdasgtudomnyi karn. Tanulmnyai vgeztvel haza kltztt Temerinbe, hogy itt munklkodjon s segtse tudsval a magyarsgot. Jelenleg az jvidki szkhelyű Agap Ferences Nyomda s Kiad igazgat helyettese, valamint a szegedi KatHz Kzhaszn Nonprofit Kft. pnzgyi menedzsere.

A vajdasgi Poverello kzhaszn ferences alaptvnynl mely keretben műkdnek Vajdasg szerte a Lurkhzak, hogy a nehz csaldi helyzetben lő gyermekek szmra nyjtsanak otthont nkntesen vllal plyzatrsokat s azok elszmolst. Egyben ő a Rkczi-tbor dlvidki referense. Cserkszknt segdkezik klnbző cserksztborok, rendezvnyek szervezsben is.

A korltozott fizikai kpessgű szemlyek Bereg Beregszszi Sport s Egszsgjavt Klubja clja, hogy elősegtse a Beregszszi jrsban lő, magyar nemzettudattal rendelkező, egszsgkrosodsban szenvedő fiatalok trsadalmi beilleszkedst, eslyegyenlősgt, rehabilitcijt, emberi s llampolgri jogainak rvnyeslst. Aktvan rszt vesz a jrs s a vros ltal szervezett sportversenyeken, illetve az egszsgvdelemmel kapcsolatos ismeretterjesztő s szabadidős rendezvnyeken. Sajt nll programokat is szervez, valamint helyi sport- s kulturlis esemnyek lebonyoltsban is kzreműkdik.