Beszmol Az energia forradalma forradalmi energik - Programzr htvge, 2013. november 9-10.
rta: Attila Dtum: 16. december 2013
Beszmol Az energia forradalma forradalmi energik - Programzr htvge, 2013. november 9-10.

Magyarorszg a XIX. szzadban megkezdődő iparosodsnak s az azt ksrő tudomnyos eredmnyeknek, mrnki tallmnyoknak emlket llt rendezvnysorozatunk 2013-ban Az energia forradalma forradalmi energik cmet viselte. Az idei vi energetika plyaművek nyertesei szmra megrendezett djtad, s az azt kvető felvidki tanulmnyt utn a Nemzeti Tehetsg Program tmogatsa lehetőv tette, hogy mg egy novemberi htvgt az energetiknak szenteljnk.

A bősi vzerőmű megltogatsra jabb harminc fővel indultunk tnak egy esős novemberi htvgn. Vajas Tibor erőművi gpsztechnikus fogadott minket, hogy beszmoljon a ltestmny műszaki paramtereiről s gazdasgi megtrlsnek szempontjairl. Megtudtuk, hogy a mestersges folymederben elhelyezkedő vzerőmű nyolc, egyenknt 91 MW-os turbint kpes meghajtani teljes zemben s Szlovkia villamosenergia-elltsnak mintegy 7-8%-rt felel. ltalban mindemellett 40%-os kapacitskihasznltsg mellett műkdik a vzhozam elgtelensge kvetkeztben, de gy is a 78-ban megtervezett s vgl a 90-es vek elejn zembe helyezett ltestmny nagyjbl tz v alatt termelte meg azt a villamos energia mennyisget, amely fedezte a beruhzs kltsgeit, termszetesen ha nem szmtjuk a pnzgyi rtelemben vett megtrls lehetősgkltsgt, valamint azokat a szles trsadalmi rtelemben vett kltsgeket, mely a krnyezetet rt krok a Mosoni-Duna vzszintjnek cskkense, a halllomnyt rintő krnyezeti hatsok rtkelse rvn fejezhetők csak ki.

Magyarorszg s Szlovkia mig le nem zrt pereskedse kvetkeztben az erőmű mg ma is a Szlovk llam tulajdonban van, magyarorszgi prja Nagymaroson pedig sosem plt meg. A Dunakilitit, Dunacsnyt s Bőst is magban foglal rendszer 65 műszaki munkatrsat foglalkoztat kirndul csapatunk nagy rszt alkot energetika szakos mrnkhallgatk a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetemről nem titkolt j rtelemben vett irigysgket nyilvntottk ki, amikor megjegyeztk, hogy bizony szvesen vennnek egy ilyen vzerőművet Magyarorszgon is. Az elmlt vekben a Krpt-medenct jrva mg a legkisebb malmokban is felfedeztk a Ganz-gyr termkeit.Itt egy kicsit csaldnunk kellett, ugyanis a 80-as vek cseh iparnak magas sznvonalt dicsrik a gyrban műkdő turbink, melyeket fehr vdősisakkal a fejnkn testkzelből is megcsodlhattunk. Ennl a pontnl egy cseppet sem kellett aggdnunk, hogy a kirndulson velnk tart tzves krptaljai rsztvevő, Dolinai Dniel unalmasnak tartan az zemvezetst, hisz kedvenc legjtknak figuri elevenedtek meg teljes letnagysgban a szemei előtt s ő maga egy volt kzlk.

Az erőmű ltogatst kvetően kedlyes ebdet fogyasztottunk el ugyancsak a Vajas csald jvoltbl a Bcs nevt viselő bősi tteremben.
Teljes hr
A szűnni nem akar eső miatt utunkat kzvetlenl Komrom fel vettk. A trsasg itt ktfel oszlott, a termszeti csapsokat jobban viselő fele krbejrta a vros szlovkiai rsznek, Rvkomromnak a nevezetessgeit, az Eurpa Udvart s a Klapka teret, mg a tbbiek tovbb buszoztak a martosi tjhz fel. A Martost vlasztk sem csaldtak, nprajzi kincseket rejtett a kis paraszthz. Az itteni rttes hmzs rdekes mdon tn a buzskihoz ll legkzelebb. A falu kis patakjnak ksznhetően egykor libatartsrl volt nevezetes, de a libk ggogst nem viselő modern lakossg mra knytelen berni a haszonllatnak kevss alkalmas hattyk kolniival.

Az jbl egyeslő utaz csapat Komromban egyeslt jra. Katons programban volt rszk eztn nemcsak az eső hullott szakadatlan, de a Monostori Erődben kivl trlatvezets keretben a magyar hadszat 1848-tl, Klapka Gyrgy hőstetteinek s Jkai Mr visszaemlkezseinek rintsvel, a Monarchia korszakn t a szovjet időkig tart rdekessgeiről szerezhettek tudomst a rsztvevők. Nha megszlalt egy-egy hadi indul, a pincben Horthy katoninak kikpzőkzpontjt jrtuk krbe, a falakon jelszavakkal hogy is viselkedjk egy j katona. Majd jszakai megvilgtsban immron a Duna tloldalrl csodltuk meg Szlovkia fnyeit az egyik bstya tetejről.

A legkitartbb mrnkhallgatk egyszerre mrethettk meg magukat a rendezvny zrnapjn a fenntarthat halszat mellett olyan krdsekben, melyek Felvidk soha el nem vlő rdemeit fmjelzik a magyar trtnelemben s a termszettudomnyokban. Hisz ez a trtnelmi vidknk adott helyt az első műszaki s az első gazdasgi főiskolnak, Komromban szletett az egyetlen szlovkiai magyar nyelvű egyetemnek nevet ad Selye Jnos, a stresszkutats nemzetkzileg kiemelkedő tudsa, Lehr Ferenc, zeneszerző s nemzeti rnk, Jkai Mr. A villamos energirl meg nem feledkezve emltendő, hogy a mai Szlovkia egy kis magyar teleplsn, Szimőn szletett Jedlik nyos.s itt nyugszik Bdők Zsigmond s Duka-Zlyomi rpd, korunk kt meghatroz magyar egynisge, kik mindketten a termszettudomny, a fizika tanulmnyozsval kezdtk meg trsadalomforml letplyjukat.