Beszmol Felvidki tanulmnyt, 2013. szeptember 27-29.
rta: Attila Dtum: 27. november 2013
A tanulmnyt programja letlthető innen!A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny ltal szervezett Felvidki Tanulmnytra szl felhvs eljutott a Krpt-medence minden rszre. Ezt igazolja, hogy egy-kettőre sszesereglettek a hallgatk. A korbbi vekhez hasonlan, az idn is Budapest volt a gylekezőhely. A korn rkezők induls előtt mg megtekinthettk a MAVIR Zrt. diszpcserkzpontjt. Erről a szakmai lmnyről kvetkezőkppen szmolt be Dzsa va, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatja:

Decsi Gbor bemutatta neknk a cget rvid előads keretben, kitrve a tevkenysgkre, Magyarorszg villamosenergia-elltsi htterre, a nemzetkzi kereskedelemre s sok ms rdekessgre. Nagyon bartsgos, segtőksz hangulatban folyt a beszlgets, minden krdsnkre szvesen vlaszolt, sőt biztatott minket mint a jvő genercijt. Megmutatta neknk a gyakorltermet, ahol a kzponti villamoshlzati vezrlst oktatjk, illetve szimulljk, sőt bevitt minket a valdi vezrlőterembe is, ahol hat villamosmrnk percről percre kveti a hatalmas monitorokon s kijelzőkn az adatokat s ennek megfelelően szablyozza a MAVIR irnytsa al tartoz villamos hlzatot.

Nagyon rdekes volt mindezt testkzelből ltni. Sajnos a dlutni felvidki kirnduls miatt szortott minket az idő, gy a tjkoztatt is le kellett rvidteni, de gy is nagyon sok izgalmas dologba nyerhettnk betekintst. A MAVIR kis ajndktrgyakkal, kiadvnyokkal is kedveskedett neknk, amivel tovbb fokozhattk a szimpatikus, ltogatbart benyomst, amit tettek rnk.
Teljes hr
A felvidki utazson Lszl Pter Sndor egyetemi tanr is elksrt minket. A korbbi rendezvnyeken rszt vevő hallgatk mr előre tudtk, hogy a tanr r neve egyet jelent a sokoldal szakmai felkszltsggel. Nem volt ez mskpp ez alkalommal sem. Megnyilvnult mr ez az utazs elejn, amikor a Felvidk kzpkori s korajkori trtnetnek titkaiba avatott be minket a professzor r.

Az utazs sorn felvillan klnbző tjak bemutatsval tarktott trtnelmi tjkoztatt a Mtrai Erőmű megtekintse szaktotta flbe. Ezt kvetően megltogattuk Visonta kzsget is. A tiszta, rendezett utckkal s fejlett infrastruktrval rendelkező telepls mindenkit rdbbentett arra, hogy mennyi pozitvummal jr, ha egy telepls egy erőmű kzelben fekszik. Kvetkező llomsunk a Felsődobszai Vzerőmű volt. A dualizmus korban (1911) plt s azta is folyamatosan műkdő erőmű bemutatst mi trsadalomtudomnnyal foglalkozk is ugyanolyan csodlattal tanulmnyoztuk, mint műszakis kollgink. Ezt kvetően tovbb folytattuk utunkat s meg sem lltunk Kassig. A kollgiumi elhelyezst kvetően pedig kzs vacsorra kerlt sor.

Msnap a hossz t fradalmait kipihenve felkerestk a Kassai Egyetem műszaki kart, ahol kt rdekes előadsnak lehettnk fl- s szemtani. Az előadsok bevezettek minket Szlovkia geotermlis energijban rejlő potencilokba. A műszakis hallgatk a vitt kihasznlva szmos krdst intztek az előad, Branislav Fri?ovsk, irnyba. A finom ebd elfogyasztsa utn hossz tra indultunk. Clunk Ksmrk, Lőcse s Eperjes vrosa volt. A renesznsz vroskzponttal br teleplsek megismersn tlmenően egszen kzelről csodlhattuk meg a Magas-Ttra felhőben sz cscsait. Este szmos lmnnyel s ismerettel trtnk vissza kassai szllsunkra.

Vasrnap reggel s dlelőtt a vros volt a főszerep. A szombati nap lmnyei utn azt gondolhattuk, hogy Kassa mr nem sok jat tud mutatni, a Szent Erzsbetdmot leszmtva. Kellemesen kellett csaldnunk. S br II. Rkczi Ferenc srjt nem sikerlt megltogatnunk mivel ottltnkkor zrva volt , krptolt bennnket a mr emltett katedrlis s a mellette lvő kpolna. A kzpkori miliőt a gtikus tr s a modern tmbhzak kztt megbv ugyancsak e stlusban plt pletek csak mg tovbb fokoztk. Dlutn Rozsny s Rimaszombat vrosok rintsvel indultunk vissza Magyarorszgra. A visszat sorn mg arra is szaktottunk időt keverve a kellemest a hasznossal, hogy meglljunk, hogy megcsodljuk Krasznahorka bszke vrt is. Az utazs sorn a tanr r hathats segtsgvel, fldrajzi ismeretekkel is bővlhettnk.

sszessgben Az energia forradalma forradalmi energik elnevezsű tanulmnyt interdiszciplinris volt a sz szűkebb s tgabb rtelmben egyarnt. Szűkebb rtelmben, hiszen a rsztvevők klnbző szakok hallgatibl kerltek ki. Tgabb rtelemben, azzal, hogy olyan helyeket ltogattunk meg, amelyek műszaki, trtnelmi, fldrajzi s kulturlis csemegvel szolgltak szmunkra. A hasznos ismeretek elsajttsa mellett az utazs egszt a jkedv jellemezte. Az egyetemistk br ms orszgokbl rkeztek mgis azonnal megtalltk a kzs tmt s sok esetben minden bizonnyal bartsgok is kialakultak. Garancia volt erre a kzs nyelv s kultra, no meg persze a j szervezs.

Tőtős ron, nagyvradi trtnszhallgat