Beszámoló – Felvidéki tanulmányút, 2013. szeptember 27-29.
rta: Attila Dtum: 27. november 2013
A tanulmányút programja letölthető innen!A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány által szervezett Felvidéki Tanulmányútra szóló felhívás eljutott a Kárpát-medence minden részére. Ezt igazolja, hogy egy-kettőre összesereglettek a hallgatók. A korábbi évekhez hasonlóan, az idén is Budapest volt a gyülekezőhely. A korán érkezők indulás előtt még megtekinthették a MAVIR Zrt. diszpécserközpontját. Erről a szakmai élményről következőképpen számolt be Dózsa Éva, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója:

„Decsi Gábor bemutatta nekünk a céget rövid előadás keretében, kitérve a tevékenységükre, Magyarország villamosenergia-ellátási hátterére, a nemzetközi kereskedelemre és sok más érdekességre. Nagyon barátságos, segítőkész hangulatban folyt a beszélgetés, minden kérdésünkre szívesen válaszolt, sőt biztatott minket mint a ’jövő generációját’. Megmutatta nekünk a gyakorlótermet, ahol a központi villamoshálózati vezérlést oktatják, illetve szimulálják, sőt bevitt minket a valódi vezérlőterembe is, ahol hat villamosmérnök percről percre követi a hatalmas monitorokon és kijelzőkön az adatokat és ennek megfelelően szabályozza a MAVIR irányítása alá tartozó villamos hálózatot.

Nagyon érdekes volt mindezt testközelből látni. Sajnos a délutáni felvidéki kirándulás miatt szorított minket az idő, így a tájékoztatót is le kellett rövidíteni, de így is nagyon sok izgalmas dologba nyerhettünk betekintést. A MAVIR kis ajándéktárgyakkal, kiadványokkal is kedveskedett nekünk, amivel tovább fokozhatták a szimpatikus, látogatóbarát benyomást, amit tettek ránk.”
Teljes hr
A felvidéki utazáson László Péter Sándor egyetemi tanár is elkísért minket. A korábbi rendezvényeken részt vevő hallgatók már előre tudták, hogy a tanár úr neve egyet jelent a sokoldalú szakmai felkészültséggel. Nem volt ez másképp ez alkalommal sem. Megnyilvánult már ez az utazás elején, amikor a Felvidék középkori és koraújkori történetének titkaiba avatott be minket a professzor úr.

Az utazás során felvillanó különböző tájak bemutatásával tarkított történelmi tájékoztatót a Mátrai Erőmű megtekintése szakította félbe. Ezt követően meglátogattuk Visonta községet is. A tiszta, rendezett utcákkal és fejlett infrastruktúrával rendelkező település mindenkit rádöbbentett arra, hogy mennyi pozitívummal jár, ha egy település egy erőmű közelében fekszik. Következő állomásunk a Felsődobszai Vízerőmű volt. A dualizmus korában (1911) épült és azóta is folyamatosan működő erőmű bemutatását mi társadalomtudománnyal foglalkozók is ugyanolyan csodálattal tanulmányoztuk, mint műszakis kollégáink. Ezt követően tovább folytattuk utunkat és meg sem álltunk Kassáig. A kollégiumi elhelyezést követően pedig közös vacsorára került sor.

Másnap a hosszú út fáradalmait kipihenve felkerestük a Kassai Egyetem műszaki karát, ahol két érdekes előadásnak lehettünk fül- és szemtanúi. Az előadások bevezettek minket Szlovákia geotermális energiájában rejlő potenciálokba. A műszakis hallgatók a vitát kihasználva számos kérdést intéztek az előadó, Branislav Fri?ovský, irányába. A finom ebéd elfogyasztása után hosszú útra indultunk. Célunk Késmárk, Lőcse és Eperjes városa volt. A reneszánsz városközponttal bíró települések megismerésén túlmenően egészen közelről csodálhattuk meg a Magas-Tátra felhőben úszó csúcsait. Este számos élménnyel és ismerettel tértünk vissza kassai szállásunkra.

Vasárnap reggel és délelőtt a városé volt a főszerep. A szombati nap élményei után azt gondolhattuk, hogy Kassa már nem sok újat tud mutatni, a Szent Erzsébet–dómot leszámítva. Kellemesen kellett csalódnunk. S bár II. Rákóczi Ferenc sírját nem sikerült meglátogatnunk –mivel ottlétünkkor zárva volt –, kárpótolt bennünket a már említett katedrális és a mellette lévő kápolna. A középkori miliőt a gótikus tér és a modern tömbházak között megbúvó ugyancsak e stílusban épült épületek csak még tovább fokozták. Délután Rozsnyó és Rimaszombat városok érintésével indultunk vissza Magyarországra. A visszaút során még arra is szakítottunk időt –keverve a kellemest a hasznossal–, hogy megálljunk, hogy megcsodáljuk Krasznahorka büszke várát is. Az utazás során a tanár úr hathatós segítségével, földrajzi ismeretekkel is bővülhettünk.

Összességében „Az energia forradalma – forradalmi energiák” elnevezésű tanulmányút interdiszciplináris volt a szó szűkebb és tágabb értelmében egyaránt. Szűkebb értelmében, hiszen a résztvevők különböző szakok hallgatóiból kerültek ki. Tágabb értelemben, azzal, hogy olyan helyeket látogattunk meg, amelyek műszaki, történelmi, földrajzi és kulturális csemegével szolgáltak számunkra. A hasznos ismeretek elsajátítása mellett az utazás egészét a jókedv jellemezte. Az egyetemisták bár más országokból érkeztek mégis azonnal megtalálták a közös témát és sok esetben minden bizonnyal barátságok is kialakultak. Garancia volt erre a közös nyelv és kultúra, no meg persze a jó szervezés.

Tőtős Áron, nagyváradi történészhallgató