BESZMOL - Az energia forradalma-forradalmi energik c. tehetsgprogramrl
rta: Attila Dtum: 22. szeptember 2013
(A magyar ipari s technolgiai forradalom IV. c. a tehetsgprogram plyaműveit tartalmaz kiadvny letlthető innen. A rendezvnyről kszlt fnykpeket megtallhatjk Kpgalria albumgyűjtemnynkben.)2013. szeptember 6-n lassan gylekeztnk Pecz Samu rkemlkű alkotsa, a Műegyetem knyvtrplete előtt. Dr. Horvth Attila trtnsz ksretben jrtuk be a templomszerű ahogy Tőtős ron nagyvradi trtnszhallgat megjegyezte a tudomnyok templomnak pomps pldjaknt szolgl ptmnyt. A mlt szzadfordul historizl motvumai ragadjk meg a tekintetet: a gtikt idző nagyolvas korban Eurpa legnagyobb fesztvolsg hlboltozatval bszklkedhetett, az velt, egykor festett vegablakok fnnyel teltik a teret.

A nem mindennapi ltvny mellett azt is megtudtuk, hogy a vilghbor előtt mg pompsabb alkotsokat rejtett az plet: az előtrben korbban egy nagyszabs carrarai mrvny szoborcsoport fogadta a ltogatt, mely Ferenc Jzsef s felesge, Erzsbet kirlyn mellett az osztrk s a magyar np egy-egy szimbolikus alakjt jelentette meg. A hbors pusztts kvetkeztben mra Erzsbet kirlyn szobra maradt csak fenn, de az előkelő helyen: a Kpzőművszeti Főiskoln kapott helyet. Az olvasterem Oxford s Cambridge konzervativizmust idzi, nem vletlen vlasztotta egyik filmjnek sznhelyl Anthony Hopkins. Sajnos ma mr csak egy vzlat emlkeztet az egykori szekkra, Raksnyi Dezső festőművsz alkotsra, mely a bejrati ajtt fogta krbe.
Teljes hr
Raffaelo Athni iskoljt felidző festmnyről egy vzlat emlkezik meg, innen tudhatjuk, hogy Leonardo da Vinci, Galilei, Newton s Watt mellett helyet kapott rajta Szchenyi Istvn, Vasvri Pl, Jedlik nyos, Steindl Imre, Ybl Mikls s feltehetőleg Teleki Pl grf fldrajztuds is s ms ma mr nehezen rekonstrulhat nagysgok mint a magyar ipari s technolgiai forradalom meghatroz egynisgei.

Az alagsorban a Knyvtr gyűjtemnynek csak tredkt őrzik, gy is elkpesztő a technikai felszereltsg, mely lehetőv teszi, hogy nemcsak a knyvek lapjait, hanem knyvvel teli teljes polcrendszereket tlapozzunk. A gyűjtemnyben Weisz mrnktanr ajndkaknt megjelenik egy francia kertptő szakknyv szmos festett illusztrcival, felidzve a Műegyetem egykori oktatjnak adomnyoz kedvt, de egyben emlket lltva harcias virtusnak is, annak ki egykor sikeres prbaj utn lpett ismt pulpitusra.

A levltrban Dr. Kiss Mrton sszegezte a műszaki felsőoktats szvevnyes tjt a II. Jzsef (kalapos kirlyunk) ltal 1782-ben alaptott elődintzmnytől, Eurpa első polgri egyetemi szintű műszaki kpzsi intzettől, a Institutum Geometricumtl a Jzsef ipartanodn t napjaink mrnk- s kzgazdszkpzsrt egyarnt felelős intzmnynek, a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetemnek ltrejttig.A trtneti ttekintsből megtudtuk, hogy a mai intzmny s jogelődei hogyan prbltak megfelelni a kor kvetelmnynek tudomnyos tekintetben s a trtnelem szemszgből nzve is: oktati aktv szereplői voltak a 48-as szabadsgharcnak, s mint tudjuk az 1956-osnak is. A levltr megyei llomnnyal vetekedő gyűjtemnynek egy kes bizonytka Lvai Andrs energetika professzor, a magyar atomenergia-program elindtjnak hagyatka.

A dlutni program mr teljesen az energetika jegyben telt. Dr. Kaderjk Pter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionlis Energiagazdasgi Kutatkzpontjnak vezetője az EU energiastratgijrl, a megjul energiaforrsokat szorgalmaz Eurpa 2020 stratgia 20%-os indiktorrl s a magyar energiastratgia az EU elvrsaihoz kapcsold fő pillreiről tartott sszegző előadst. Kln hangsllyal jelent meg az előadsban a fosszilis gzkszletek kiaknzsnak krdse (klns tekintettel a palagz felhasznlsnak aktulis problmjra), megjulkra (szl- s napenergia, a minden fldrajzi ismeret tekintetben nem kristlytisztn megjul kategrira (jelesen a folyami vlgyzrs vzerőművek jelenltre, melyek slyos hidrogeolgiai krokat vonnak maguk utn pl. zsia feltrekvő gazdasgaiban), valamint az atomerőművekre, melyek hulladknak elhelyezse mig nem megoldott.

Dr. Grabner Pter ipargi szakember a magyar villamosenergia-rendszer elmlt 20 vnek főbb eredmnyei kzl az EU-s direktvk tvtelt, hazai gyakorlatba ltetst s a 2001. vi magyar villamos energia trvny előnyeit s htrnyait emelte ki, mely piaci irnyba trtnő elmozdulst tett lehetőv mind a villamosenergia-termels, mind pedig a -kereskedelem terletn. Topa Zsolt fizikus-kzgazdsz, ipargi nagykereskedelmi szakmai tancsad a villamos energia zavartalan elltst szavatol rendszer fizikai trvnyszerűsgeit (a teljestmny, frekvencia s feszltsg sszefggseit), valamint a primer, szekunder s tercier szablyozs magyarorszgi gyakorlatt ismertette, kitrve az razs kzgazdasgi krdseire is, melynek tavaly kifejlesztett j, gyakoribb kereskedst lehetőv tevő rendszere rvn 10 Mrd forint megtakartst rtek el a rendszer irnyti.

Az előadsokat Az energia forradalma-forradalmi energik plyzat djazottainak jutalmazsa kvette. A Vaskapu s annak Bnki Dont ltal meglmodott egykori erőműtervnek bemutatsa alapjn első djat nyert a zentai Kazinczy Szilveszter, msodik helyezst rt el Lengyel Vivien, a Műegyetem hallgatja Győr villamos erőművei trtneti fejlődsnek bemutatsrt. Harmadik djjal jutalmazta a zsűri Szili Tams Jedlik nyos letről szl sszegző rst. Klndjban rszeslt Tőtős ron trtnszhallgat Nagyvrad villamosenergia-elltsnak trtneti feldolgozsrt, Tth Dnes műszaki oktat az vodktl a főiskolkig terjedő energiatakarkossgi oktatprogramjnak bemutatsrt s Nagy Andrs a transzformtor megalkotinak letművt s gyakorlati vvmnyait sszegző tanulmnyrt.

A magyar ipari s technolgiai forradalom IV. c. kiadvny tovbbi szmos izgalmas rst tartalmaz a villamosts időszaknak kezdettől napjainkig a magyar mrnki lelemnyessgnek emlket lltva. Ezton szeretnnk ksznetet mondani minden kedves fiatalnak, aki az idei vben is gazdagtotta ipar- s tudomnytrtneti kiadvnyaink sort sajt kutatsa alapjn sszelltott rsval.

A rendezvny sorn szerzett lmnyeiről gy szmol be Szili Tams, az budai Egyetem hallgatja:
A djtad keretein bell szervezett előadsok rengeteg rdekes informcival szolgltak. Br nincs teljes rltsom az rintett tmakrkre, sszessgben jl rthetőek s rendkvl rdekesek voltak. Nagyon tetszett, hogy az előadk időnknt egy-egy diagrammal vagy tmval kapcsolatban sajt vlemnyknek is hangot adtak, mert ez kzelebb hozta egymshoz őket s a hallgatsgot. Tovbbi pozitvum, hogy nemcsak gazdasgi, hanem termszettudomnyos tmj előadst is lthattunk.Kszlt a Nemzeti Tehetsg Program tmogatsval.