Beszámoló a Hegyvidéki Trianon Társaság trianoni emlékünnepségéről
rta: Attila Dtum: 30. jlius 2011
2011. június 4-én Zebegényben Alapítványunk az idén másodszor vett részt a kilencvenegy esztendeje megkötött trianoni békediktátum évfordulója emlékére megrendezett ünnepségen, melyet a Hegyvidéki Trianon Társaság szervez meg évről évre. A Társasággal Alapítványunk (Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány) 2010-ben együttműködési megállapodást kötött Kárpát-medencei programok szervezésére.

A megemlékezésen az egyházi méltóságok, római katolikus kanonok urak, evangélikus, református és unitárius püspök urak mellett a határon túli magyar szervezetek is képviseltették magukat, a megnyitó beszédet az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor tartotta.
Teljes hr
A megemlékezésen Kárpátalja nevében Alapítványunk tiszteletbeli kurátora, Ilnicki Beáta szólt a megjelentekhez, és a tavalyi megemlékezéshez hasonlóan elsöprő sikert aratott. A kettős állampolgárság problematikájára hívta fel a figyelmet, mely többek között Ukrajnában sem engedélyezett a jelenlegi szabályozás mellett, így a magyar állampolgárságot igénylőknek számolniuk kell azzal, hogy új jogi státuszukkal automatikusan elveszítik ukrán állampolgárságukat.

Kopp Kristóf, Alapítványunk kuratóriumának elnöke röviden ismertette az Alapítvány tevékenységét és jövőbeni célkitűzéseit, a korábbi nyári egyetemeket, ifjúsági találkozókat. Érintőlegesen szólt a nehéz anyagi helyzetről, mely általában minden határon túli magyarokat segítő szervezetet sújt, ugyanakkor az alapítvány tevékenységét fontosnak tartotta a határon túli magyar fiatalság anyanyelvének ápolása, kultúrájának megőrzése és gyarapodása tekintetében.

A beszédeket követően a Lánchíd Rádió újságírónője interjút készített Alapítványunk képviselőivel. Ilnicki Beáta és Kopp Kristóf is válaszolt a feltett kérdésekre, melyek olykor zavarbaejtő módon firtatták magyarságtudatunk, a trianoni döntésről alkotott véleményünk. (Ilnicki Beáta beszéde a kárpátaljai magyarság kettős állampolgárságának kérdéséről letölthető innen.)

A beszédeket és interjúkat szünetek tarkították, amikor is kellemes dallamú nemzeti érzelmű hallgathattak a jelenlevők, majd közösen elénekelték a magyar és a székely Himnuszt, illetve a Szózatot.

A megemlékezés zárásaként megkoszorúzták a zebegényi Havas Boldogasszony kápolna előtt felállított félárbocra eresztett országzászlót, a Nemzeti Érzelmű Motorosok szervezet képviselői pedig a hajdani Magyar Királyság valamennyi vármegyéjének zászlóit lobogtatva elvonultak, hogy a megemlékezést Budapesten folytassák.

Az előadók szűkebb körét délután a zebegényi általános iskola udvarán felállított asztaloknál finom gulyásleves és túrós rétes, valamint ehhez illő könnyű borok várták, az estébe nyúló beszélgetésen lehetőség nyílt arra, amit a magyar ember órákon, sőt napokon, heteken át képes folytatni, a „Trianonozásra”.

Hogy mi is volt a megemlékezés eredménye? Trianon nemzedékek életét keserítette meg úgy, hogy ezek a nemzedékek igazából nem is tudták, mit jelent. A tavaly óta hivatalosan is megrendezett emléknapon végre a magyar nemzet összes tagja szembesülhet ezzel a tragédiával, melynek sebeit az elkövetkező nemzedékek feladata lesz enyhíteni.

Budapest, 2011. június 9.

Készítette: Kopp Kristóf