Beszmol a NEMZETKZI IFJSSGI TBOR 2000. augusztus 31-szeptember 5. Stockholm/Tngagrde, Svdorszg
rta: Attila Dtum: 27. janur 2004
A Svdorszgi Magyar Ifjak Trsasga (SOMIT), az 1996-os nemzetkzi tborhoz hasonl ifjsgi tbort szervezett. Ennek oka fkpp az volt, hogy 1997-ben megalakult a Magyar Ifjak Vilgfruma (MIV), mint a Magyarok Vilgszvetsge (MVSZ) utnptl csapata, illetve 1999-ben a Magyar Ifjsgi Konferencia (MIK), mely az Ifjsgi s Sportminisztrium tkmogatsval jtt ltre. Meghvottaink teht elssorban a MIK s a MIV soraibl kerltek ki.


Teljes hr
A SOMIT nemzetkzi tbornak sikert tbb tmogatjnak ksznheti. Egyrszt az Ifjsgi s Sportminisztrium, msrszt pedig az Ungdomsstyrelsen (Svd Ifjsgpolitikai Hivatal) adott komoly anyagi tmogatst a tbor megrendezsre. Ezen kvl a Svdorszgi Magyarok Orszgos Szvetsge (SMOSZ) s a Svdorszgi Magyar Protestns Gylekezetek Egyhza (SMPGYE) is hozzjrult anyagilag a tbor lebonyoltshoz. Utoljra, de nem utols sorban kiemelend a Magyar Kztrsasg stockholmi nagykvetsge, amely dolgozi tbb mint 100 fiatalt lttak vendgl. Az hozzjrulsuk is igen jelents volt a tbor zr aktushoz.

A tboron sszesen 90 fiatal vett rszt. Jelen volt a Magyar Ifjsgi Konferencia lland Bizottsgnak tagjai, s az ISM ifjsgi felelse. Kpviseltette magt a Klgyminisztrium (KM) s a Hatron Tli Magyarok Hivatala (HTMH) is. A MIV nyugati-rgijbl hrom f tisztelt meg jelenltvel (Littvnia, Svjc s Nmetorszgbl). A fent emltett vendgeken kvl tizenegy krpt-medencei vendgnk volt (ngy Erdlybl s ht Krptaljrl). A tbbi fiatal Svdorszgbl rkezett.

A tbor programja:

Stockholm: Magyar Hz, Bromma

Augusztus 31.
A nyugati vendgek rkezse Stockholmba
-19.00 vacsora a Magyar Hzban

Szept. 1.
8.00-9.00 reggeli
9.00-12.00 stockholmi vrosnzs
12.00-13.00 ebd
14.00-18.00 stockholmi vrosnzs
20.00- vacsora

Szept. 2.
8.00-8.30 reggeli
12.0- a MIK B, KM s a HTMH kpviselinek rkezse Arlandra majd utazs Stockholmbl Tngagrdre
19.0- rkezs Tngagrdre
20.0- vacsora
21.0- Pll Zsolt irodalmi estje

Szept. 3.
9.00-10.00 reggeli
10.30-12.00 Mrton Imre bke-Nbeldjas eladsa ill. MIK B ls
13.00-14.00 ebd
14.00-20.00 MIK B ls folytatsa, kzben Struber Gyrgy csng kutat, npzensz msortt hallgathattuk, melyet nptnctanuls kvetett
20.00-21.00 vacsora, ifjsgi hitat majd ismerkedsi est

Szept. 4.
8.00-9.00 reggeli
9.00-14.00 felutazs Stockholmba
17.00-18.00 az ifjsgi vezetket Szke Lszl, a Magyar Kztrsasg jjonan kinevezett stockholmi nagykvete fogadta egy rvid beszlgetsre, ahol Szab Lszl r az ISM helyettes llamtitkra is bekapcsoldot a programba
18.00-21.00 Garden-party a magyar kvetsgen

Szept. 5.
9.00-10.00 reggeli
11.0- stockholmi vrosnzs majd
20.0- a vendgek hazautazsa

A tbor f cljai a kvetkezk voltak:

  1. Mindenek eltt szerettnk volna a rendszervltozs utn elszr, nyugaton frumot adni a magyarorszgi s a krpt-medencei fiataloknak;

  2. A svdorszgi s a krpt-medencei fiatalok megismerkedse;

  3. Az aktulis ifjsgpolitikai krdsek megtrgyalsa a MIK B ls keretn bell;

  4. A nyugati fiatalsg bevonsa a krpt-medencei ifjsgi krdsekbe.


Legfbb clunk, nyugaton frumot adni a magyarorszgi s a krpt-medencei fiataloknak megvalsult. Komoly szervezst s sok munkt ignyelt mindenki rszrl. A SOMIT szervezbizottsga minden ksznetet s elismerst megrdemel, kivl munkt vgeztek. Ezt sugallta a tboron rsztvett vendgek pozitv visszajelzse is.

Msodik clunk szintn megvalsult, br kevesebb id jutott az ismerkedsre mint ahogy azt szmtottuk. Ennek oka a vendgek gpnek ksse volt, ami miatt a programjaink jelentsen megcssztak. A kvetsgi garden-partin lehetsg nylt az ismerkedsre is, mely e csszst nagy rszben kompenzlta.A MIK B ls jegyzknyvnek rsa jelen pillanatban mg folyamatban van ezrt nem tudom csatolni. Legvgl, a MIK B lse tartalmas, lnyegretr s a nyugati rgi szmra igen elnysen zrult. A nyugati rgi az eddigi 2 MIK kldtti hely helyett 3 helyet kaphat amennyiben a MIK legkzelebbi lse ezt az B javaslatot jvhagyja. Ezzel a 4. clkitzsnk is jelents mrtkben elrehaladt.

A tboron mindhrom rgibl (Nyugat, Magyarorszg, Krpt-medence) rsztvevk olyan ifjsgi erny szervezeteket kpviseltek, akik az almlt vekben kimagaslan vettek rszt az ifjsg szerevezsben. A 90-es vekben tbb hasonl jelleg ifjsgi tbor kerlt megrendezsre a Krpt-medencben, de ezeken a tborokon a nyugati ifjsg egyltaln nem vagy csak csekly szmban vett rszt. Ezen igyekeztnk vltoztatni. A tbor 5 napja alatt sikerlt hidat pteni a nyugati s a msik kt rgi ifjsgi vezeti kztt. Remljk, hogy a tapasztalatcsere mindhrom rgi ifjsgi munkjt sarkallni fogja arra, hogy a rgik jobban egytt tudjanak mkdni a jvben s hogy hasonl hrom rgis tborokra kerl majd sor. Az asszimilci krdsben s a nyelvveszts meglltsban problmink hasonlak s kzsek: gy a tapasztalatcsere alapveten szksges volt s a jvben is az.

Clunk, hogy a fiatalok hatron innen s tl rendszeresen tallkozzanak nemzetkzi ifjsgi frumokon, hogy az eddigi kapcsolataikat elmlythessk s jabb kapcsolatok szlethessenek. Meggyzdsnk, hogy trtnelmi pillanatot halasztunk el akkor, ha nem ragadunk meg minden alkalmat arra hogy tallkozzanak azok a fiatalok, akik 10-15 v mlva meghatrozi lehetnek orszguk tudomnyos, gazdasgi s politikai letnek. Vlemnynk szerint, ezt a kapcsolatrendszert, vagy divatosan kifejezve lobby-hlzatot most kell kialaktani ha ettl ksbb eredmnyt vrunk. Magyarorszg s szomszdainak eurpai inetgrcis folyamata s a globalizld vilg is arra mutat hogy szksges a fiatalabb generci sszetartsa s egytmkdse is. Ebben a munkban vllaltak jelents rszt a tallkozra meghvott fiatalok, akik a fent emltett feladatot eddig is magas szinten lttk el.

Meggyzdsnk hogy a hrom rgi lehetsgivel s htrnyaival val szembesls sztnzni fogja a fiatalokat arra hogy mg jobban megismerjk egyms helyzett. A nyugati fiatalok kezdettl fogva demokratikus llamokban nevelkedtek, mg a msik kt rgi fiataljai egy gykeres, demokratizld folyamatot lhettek t. Ez utbbi tapasztalatok tanulsgosak lehetenek a nyugati fiatalok szmra, illetve viszont. Remljk hogy a tbor nem csak egy egyszeri jenesg lesz hanem az jabb kapcsolatok jabb egyttmkdst fognak eredmnyezni.

Mivel a tbor szervezsben s lebonyoltsban tbb szervezet s szemly vett rszt nincs lehetsg a felsorolsra. Hls ksznetnket azonban mindnyjuk szmra hangslyozni szeretnnk, hisz az erklcsi s anyagi tmogatsuk nlkl tborunk nem valsulhatott volna meg.

Tisztelettel:

Gteborg, 2000. Szeptember 9.
Kulich Kroly
Szervez-koordintor