Magyar fiatalok tborozsa a Magyarok Vilgparkjban
rta: Attila Dtum: 01. februr 2004
Nem csupn pusztba kilt sz marad...

A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny s az Ifjsgi Demokrata Frum szervezsben idn, nyron - jlius 14-21 kztt - kerlt megrendezsre a Nemzetkzi Magyar Ifjsgi Tallkoz .

A rendezvny fvdnke: Dr. Deutsch Tams ifjsgi s sportminiszter volt.A tbor megszervezse Petrs Dicu Rbertet dicsri, aki minden elkvetett annak rdekben, hogy a vilg minden tjrl sszejtt fiatalok szmra emlkezetes legyen az egytt tlttt id. A kzel 60 magyar fiatal olyan tvoli orszgokbl is rkezett, mint Kanada, India s Ausztrlia, de szp szmmal jnnek Eurpa orszgaibl, Svjcbl, Hollandibl, Svdorszgbl. A Krpt-medencei magyarok kzl a legtbben Erdlybl s a Vajdasgbl jttek, hogy a hazai fiatalokkal s a mai Magyarorszggal megismerkedjenek.
Teljes hr
A tbort Deutsch Tams miniszter nyitotta meg, aki kiemelte a kapcsolattarts fontossgt a nemzet hatrain kvl l magyar fiatalokkal s hangslyozta a nyugaton l msod, harmad genercis magyarok szellemi integrcijnak jelentsgt a magyar nemzeti kultra megrzsnek szempontjbl. Ezt kveten a megye elljrsgai, kszntttk a tbor rsztvevit.

Pleskonics Andrs a Vilgpark egyik mozgatrugja tlssel meslte el a most kialakulban lv park jvkpt. Kihangslyozta, hogy a most szlet MAGYAROKVILGPARKJA azt knlja minden ide, illetve haza ltogatnak, hogy szemlyesen is ktdjn az si fldhz, valamint olyan pihensi, tallkozsi lehetsgeket s szolgltatsokat fog nyjtani, amelyek jl kiegsztik az pusztaszeri ltogatsok lmnyeit.

A vltozatos, "tjjelleg" szllslehetsget is knl pihenpark 170 hektrnyi terletnek nagy rszt a MAGYAROK EMLKLIGETE teszi ki. Ez egy szpen kialaktott s gondozott stlpark lesz, amelyben megrendels alapjn brki maga ltettethet egy ft s a fenntartk szolgltatsa rvn gondozhat anlkl is, hogy szemlyesen jelen legyen. Termszetesen, legjelesebb kortrsainknak is felajnljuk a faltetst. gy teht minden magyar berhatja nevta legkivlbbak kz, megrktheti gondolatt, zenett az utkornak; emlket llthat hozztartozinak, bartainak, vagy ppen vllalkozsnak a Magyarok Vilgparkjban.

Az eddigi faltetk kztt van Pl.

A fiatalok elszllsolsa valban rusztikus krlmnyek kztt trtnt. A nagy magyar puszta 32 fokos melegt sznakazlakban kialaktott szllsok tettk elviselhetv. Az els osztlyan kialaktott "bagolymoteleket" teljes felszerelssel elltott kiszolgl pletek tettk komfortoss. Az Ifjsgi Tallkoz vltozatos programja pedig biztostotta a felejthetetlen lmnyeket.

Csak nhny zelt a programokbl:

Szeged nevezetessgeinek megltogatsa
Alkonyi trogatmuzsika a Vilgparkban
Programok az pusztaszeri Nemzeti Trtneti Emlkparkban
Magyar npzene, si hangszerek bemutatja
Nagy Gbor a npmvszet mestere s a Rozsdamar egyttes bemutatja.
Tnchz a zenszekkel s tnctanrokkal
Lovagls, frdzs
Mesk a magyar irodalomrl s a tjk mltjrl Tth Bla szegedi rval
Szalonnasts

Kpeinket megtekinthetitek fotgalrinkban.