Magyar fiatalok táborozása a Magyarok Világparkjában
rta: Attila Dtum: 01. februr 2004
Nem csupán pusztába kiáltó szó marad...

A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány és az Ifjúsági Demokrata Fórum szervezésében idén, nyáron - július 14-21 között - került megrendezésre a Nemzetközi Magyar Ifjúsági Találkozó .

A rendezvény fõvédnöke: Dr. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter volt.A tábor megszervezése Petrás Dicu Róbertet dicséri, aki minden elkövetett annak érdekében, hogy a világ minden tájáról összejött fiatalok számára emlékezetes legyen az együtt töltött idõ. A közel 60 magyar fiatal olyan távoli országokból is érkezett, mint Kanada, India és Ausztrália, de szép számmal jönnek Európa országaiból, Svájcból, Hollandiából, Svédországból. A Kárpát-medencei magyarok közül a legtöbben Erdélybõl és a Vajdaságból jöttek, hogy a hazai fiatalokkal és a mai Magyarországgal megismerkedjenek.
Teljes hr
A tábort Deutsch Tamás miniszter nyitotta meg, aki kiemelte a kapcsolattartás fontosságát a nemzet határain kívül élõ magyar fiatalokkal és hangsúlyozta a nyugaton élõ másod, harmad generációs magyarok szellemi integrációjának jelentõségét a magyar nemzeti kultúra megõrzésének szempontjából. Ezt követõen a megye elöljáróságai, köszöntötték a tábor résztvevõit.

Pleskonics András a Világpark egyik mozgatórugója átéléssel mesélte el a most kialakulóban lévõ park jövõképét. Kihangsúlyozta, hogy a most születõ MAGYAROKVILÁGPARKJA azt kínálja minden ide, illetve haza látogatónak, hogy személyesen is kötõdjön az õsi földhöz, valamint olyan pihenési, találkozási lehetõségeket és szolgáltatásokat fog nyújtani, amelyek jól kiegészítik az ópusztaszeri látogatások élményeit.

A változatos, "tájjellegû" szálláslehetõséget is kínáló pihenõpark 170 hektárnyi területének nagy részét a MAGYAROK EMLÉKLIGETE teszi ki. Ez egy szépen kialakított és gondozott sétálópark lesz, amelyben megrendelés alapján bárki maga ültettethet egy fát és a fenntartók szolgáltatása révén gondozhat anélkül is, hogy személyesen jelen legyen. Természetesen, legjelesebb kortársainknak is felajánljuk a faültetést. Így tehát minden magyar beírhatja nevéta legkiválóbbak közé, megörökítheti gondolatát, üzenetét az utókornak; emléket állíthat hozzátartozóinak, barátainak, vagy éppen vállalkozásának a Magyarok Világparkjában.

Az eddigi faültetõk között van Pl.

A fiatalok elszállásolása valóban rusztikus körülmények között történt. A nagy magyar puszta 32 fokos melegét szénakazlakban kialakított szállások tették elviselhetõvé. Az elsõ osztályúan kialakított "bagolymoteleket" teljes felszereléssel ellátott kiszolgáló épületek tették komfortossá. Az Ifjúsági Találkozó változatos programja pedig biztosította a felejthetetlen élményeket.

Csak néhány ízelítõ a programokból:

Szeged nevezetességeinek meglátogatása
Alkonyi tárogatómuzsika a Világparkban
Programok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
Magyar népzene, õsi hangszerek bemutatója
Nagy Gábor a népmûvészet mestere és a Rozsdamaró együttes bemutatója.
Táncház a zenészekkel és tánctanárokkal
Lovaglás, fürdõzés
Mesék a magyar irodalomról és a tájék múltjáról – Tóth Béla szegedi íróval
Szalonnasütés

Képeinket megtekinthetitek fotógalériánkban.