II. Magyar Ifjsgi Tbor - Felvidk
rta: Attila Dtum: 26. februr 2004
A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny, a Magyar Ifjsgi Kzssg (Felvidk) s a Hatrokon Tli Magyarsgrt Alaptvny (Magyarorszg, Pcs) 2002. jlius 11-18. kztt megszervezte a II. Magyar Ifjsgi Tbort Felvidken.

A Losonchoz kzeli Tugri-vlgy Chata Polana nev dljben mintegy 50 magyar fiatal gylt ssze Svjcbl, Svdorszgbl, Nmetorszgbl, Erdlybl, Vajdasgbl, Felvidkrl s Magyarorszgrl.A II. Magyar Ifjsgi Tbor fvdnki szerept dr. Jnosi Gyrgy, a Magyar Kztrsasg Gyermek-, Ifjsgi s Sportminisztere, valamint Csky Pl , a Szlovk Kztrsasg miniszterelnk helyettese tltttk be.
Teljes hr
A II. Magyar Ifjsgi Tbor megnyitjt Peczr Kroly, Csky Pl miniszterelnk-helyettes irodjnak vezetje, Cssz Pter, a Besztercebnyai Megyei nkormnyzat kpviselje s a Nemzetkzi Kapcsolatokrt Felels Bizottsg elnke, Zupk Mria, a Besztercebnyai Megyei nkormnyzat kpviselje s a Szocilis Bizottsg elnke, Molnr Katalin, a Besztercebnyai Megyei nkormnyzat kpviselje tiszteltk meg.

A csodlatos vadregnyes erdei krnyezetben a tborozk megismerkedhettek Felvidk trtnelmnek s fldrajznak jelentsebb llomsaival Bszrmny Istvn helytrtnsz eladsban. A hallgatsgot megragadva a Palcfld tjegysgnek nprajzi s irodalmi mltja sem maradt leplezetlen, melyet a tbortz krl Zupk Mria daltantsa kvetett vlogatva a palc npdalkincsbl.

A harmadik napon a kiscsapat felkerekedett, hogy felfedezze a krnyk teleplseinek nevezetessgeit, melyet Losonc vrosval kezdett a mr ismert Bszrmny tanr r kalauzolsval. A Krmn Jzsef Magyar Tantsi Nyelv Alapiskolt, a reformtus templomot -, amely sok ven keresztl nagy valsznsgvel Losonci Anna temetkezsi helyt is magba rejtette -, a szabad vrosnzst s H. Durai va vendgszeretetben a Losonci Magyar Kulturlis Kzpontban tlttt rpke rt kvetve Rimaszombat fel vettk tjukat. B. Kovcs Istvn muzeolgussal egytt koptathattk ennek a gynyr vrosnak utccskit, tereit. A tborozkat a Fleki vr bevtele sem rendtette meg, ahol Palkovics Gyula eladsval egy pillanat alatt belopta magt a hallgatsg szvbe. A fleki Magyar Kzssgi HzbanAgcs Jzsef, Flek alpolgrmestere ksznttte a csoportot, ahol a hzigazdk Macsnkval kedveskedtek, melyet gitrozs, nekls s felhszakads kvetett.

A kalandos jszakai utazst kipihenve, msnap Ardamica Ferenc przar,Ardamica Zorn klt, a Plectrum kiad vezetje s Szszi Zoltn klt bemutatkozsra kerlt sor. Az elmleti skra tvedt" rkat a szervezk a Ruzsinai-thozvezet trval kvntk kivltani, amely sorn a kt rn keresztl hegynek felfel tart tvonal fradalmai egy pillanat alatt eltntek a t megpillantst kveten.

A II. Magyar Ifjsgi Tbor egyben sznterl szolglt vitafrum keretben a Krpt-medencn belli s kvli magyar fiatalok egyttmkdsnek lehetsgeirl, ahol Gl va , a pozsonyi Agora Iroda vezetje s Csutak Zsolt, a Metszspont Iroda kpviselje tartott eladst.

A lelkes csapat Urbn Aladr, a Palc Trsasg elnkvel elltogatott Szklabonyra Mikszth Klmn gyermekkori hzhoz, Bussn megtekintettk Zslyi Aladr emlkhzt, Alssztregovn Madch Imre szlhzt s srjt, a Divnyi vrat s Gcson a Forgch kastlyt.

A szervezk a tncmulatsgokrl is gondoskodtak, a fleki Rakonca gyermek-nptncegyttes vezeti tnchz keretben prbltk a tborozk mozgsnak a koordinlst -az elmondsuk szerint meglep sikerrel-, de a nosztalgia bulik sem maradtak el a tborozk zenei kvnsgait teljestve.

A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny kuratriuma szintn remli, hogy minden kedves tboroznak sikerlt a Palcfldrl szvbe zrnia egy-egy emlkkpet, bartsgot s a magyar kultra soksznsgnek felvidki szpsgt.