II. Magyar Ifjúsági Tábor - Felvidék
rta: Attila Dtum: 26. februr 2004
A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány, a Magyar Ifjúsági Közösség (Felvidék) és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (Magyarország, Pécs) 2002. július 11-18. között megszervezte a II. Magyar Ifjúsági Tábort Felvidéken.

A Losonchoz közeli Tugári-völgy Chata Polana nevû üdülõjében mintegy 50 magyar fiatal gyûlt össze Svájcból, Svédországból, Németországból, Erdélybõl, Vajdaságból, Felvidékrõl és Magyarországról.A II. Magyar Ifjúsági Tábor fõvédnöki szerepét dr. Jánosi György, a Magyar Köztársaság Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztere, valamint Csáky Pál , a Szlovák Köztársaság miniszterelnök helyettese töltötték be.
Teljes hr
A II. Magyar Ifjúsági Tábor megnyitóját Peczár Károly, Csáky Pál miniszterelnök-helyettes irodájának vezetõje, Csúsz Péter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselõje és a Nemzetközi Kapcsolatokért Felelõs Bizottság elnöke, Zupkó Mária, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselõje és a Szociális Bizottság elnöke, Molnár Katalin, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselõje tisztelték meg.

A csodálatos vadregényes erdei környezetben a táborozók megismerkedhettek Felvidék történelmének és földrajzának jelentõsebb állomásaival Böszörmény István helytörténész elõadásában. A hallgatóságot megragadva a Palócföld tájegységének néprajzi és irodalmi múltja sem maradt leplezetlen, melyet a tábortûz körül Zupkó Mária daltanítása követett válogatva a palóc népdalkincsbõl.

A harmadik napon a kiscsapat felkerekedett, hogy felfedezze a környék településeinek nevezetességeit, melyet Losonc városával kezdett a már ismert Böszörmény tanár úr kalauzolásával. A Kármán József Magyar Tanítási Nyelvû Alapiskolát, a református templomot -, amely sok éven keresztül nagy valószínûségével Losonci Anna temetkezési helyét is magába rejtette -, a szabad városnézést és H. Durai Éva vendégszeretetében a Losonci Magyar Kulturális Központban töltött röpke órát követve Rimaszombat felé vették útjukat. B. Kovács István muzeológussal együtt koptathatták ennek a gyönyörû városnak utcácskáit, tereit. A táborozókat a Füleki vár bevétele sem rendítette meg, ahol Palkovics Gyula elõadásával egy pillanat alatt belopta magát a hallgatóság szívébe. A füleki Magyar Közösségi HázbanAgócs József, Fülek alpolgármestere köszöntötte a csoportot, ahol a házigazdák Macsánkával kedveskedtek, melyet gitározás, éneklés és felhõszakadás követett.

A kalandos éjszakai utazást kipihenve, másnap Ardamica Ferenc prózaíró,Ardamica Zorán költõ, a Plectrum kiadó vezetõje és Szászi Zoltán költõ bemutatkozására került sor. Az elméleti síkra „tévedt" órákat a szervezõk a Ruzsinai-tóhozvezetõ túrával kívánták kiváltani, amely során a két órán keresztül hegynek felfelé tartó útvonal fáradalmai egy pillanat alatt eltûntek a tó megpillantását követõen.

A II. Magyar Ifjúsági Tábor egyben színteréül szolgált vitafórum keretében a Kárpát-medencén belüli és kívüli magyar fiatalok együttmûködésének lehetõségeirõl, ahol Gál Éva , a pozsonyi Agora Iroda vezetõje és Csutak Zsolt, a Metszéspont Iroda képviselõje tartott elõadást.

A lelkes csapat Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnökével ellátogatott Szklabonyára Mikszáth Kálmán gyermekkori házához, Bussán megtekintették Zsélyi Aladár emlékházát, Alsósztregován Madách Imre szülõházát és sírját, a Divényi várat és Gácson a Forgách kastélyt.

A szervezõk a táncmulatságokról is gondoskodtak, a füleki Rakonca gyermek-néptáncegyüttes vezetõi táncház keretében próbálták a táborozók mozgásának a koordinálását -az elmondásuk szerint meglepõ sikerrel-, de a nosztalgia bulik sem maradtak el a táborozók zenei kívánságait teljesítve.

A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kuratóriuma õszintén reméli, hogy minden kedves táborozónak sikerült a Palócföldrõl szívébe zárnia egy-egy emlékképet, barátságot és a magyar kultúra sokszínûségének felvidéki szépségét.