sszefoglal a III. Magyar Ifjsgi Tbor uttallkozjrl
rta: Attila Dtum: 03. jlius 2004
A hosszas elkszletek utn 2003. oktber 4-n dlutn kerlt megrendezsre a III. Magyar Ifjsgi Tbor uttallkozja. A rendezvny helysznl a Budapest XII. kerletben tallhat Jkai Klubbot vlasztottk a szervezk. Az emeleten tallhat terembl pratlan kilts nylott a krnyez budai hegyekre, ami megknnytette a varzslatos erdlyi tj felidzst. (Idn ugyanis a Krptok cscskben meghzd szkely falu, Illyefalva vrbstyi adtak otthont az vente megrendezsre kerl Magyar Ifjsgi Tbornak.)A vrakozsokat fellmlva, igen sokan vettek rszt a tallkozn, s nagy rmnkre szolglt, hogy nemcsak az anyaorszgbl, hanem Erdlybl s Nmetorszgbl is rkeztek volt tborozk. St, olyanok is kivncsiak voltak a tbori lmnyekre, akik ugyan nem tudtak rszt venni a nyri ton, de a jvben szeretnnek rsztvevknt vagy szervezknt kapcsolatba kerlni az alaptvnnyal. Az rkezst kveten az alaptvny kuratriumnak kt tagja, dr. Nagy Lszl s Harmati Istvn mondta el ksznt beszdt, majd Gyimesi gnes, az Alaptvny Tancsad Testletnek tagja felolvasta Bajzat Olivr, az Alaptvny alaptjnak az uttallkoz alkalmbl rt levelt. Ezt kveten mr valban az lmnyek felidzse, az erdlyi fnykpek nzegetse s a jv tervezgetse tlttte ki az estt.

A szervezk szvbl remlik, hogy a jelenlvk jl reztk magukat a rendezvnyen, s szvesen gondolnak vissza az egytt tlttt estre! Szeretettel vrjuk ket s minden rdekldt a jv vi, Vajdasgban megrendezsre kerl nyri tborunkon!

dvzlettel: Gyimesi gnes s Varga Eszter
Az MFHN Alaptvny Tancsad Testletnek tagjai
Teljes hr
A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny, a Hatrokon Tli Magyarsgrt Alaptvny s az erdlyi Szab Mihly reformtus lelksz Illyefalvn rendezte meg nemrgiben a III. magyar ifjsgi tbort. A tbor helysznl az illyefalvi vr szolglt, melynek XVI. szzadi bstyit kzel 50 magyar fiatal foglalta el, akik az Egyeslt llamokbl, Nmetorszgbl, Svjcbl, Svdorszgbl, Felvidkrl, Vajdasgbl, Erdlybl s az anyaorszgbl rkeztek.

A csodlatos vrban a tborozk megismerkedhettek Illyefalva trtnetvel Fodor Imre tanr r eladsban, Kat Ibolya igazgat asszony a Keresztyn Ifjsgi Diakniai Alaptvnyt mutatta be, mely lehetv tette a romos vr helyrelltst. Ezt kveten a kis csapat Szab Mihly reformtus lelksz ksretben megismerkedhetett Illyefalva nevezetessgeivel, majd Gudor Botond trtnsz Erdly rvid trtnelmrl meslt a tborozknak. A tizenngy rs t megttele s az eladsok vgighallgatst kveten a rsztvevknek mg arra is maradt energijuk, hogy ks estbe nyl zens sszejvetel keretben a helyi ifjsggal megismerkedjenek.

Msnap a kis csapat felkerekedett, hogy felfedezze a krnyk teleplseinek nevezetessgeit s termszeti szpsgeit. A program Parajd sbnyjnak megtekintsvel kezddtt s az ott elfogyasztott ebd utn a tborozk megismerkedhettek Korond egyedlll fazekassgval, majd Orbn Balzs srjnl tettek tiszteletet. Az lmnyteli napot a helyi fiatalok knnyzenei koncertje zrta.

Harmadnap Fodor Imre tanr r kalauzolsval Sepsiszentgyrgy nevezetessgeit tekintette meg az ifjsg. Dlutn a tborozk sszemrhettk gyessgket kosrlabdban, teniszben, pingpongban, de olyan is akadt, aki a golfot vlasztotta. Este a Bnusz Psztor Alaptvny nevben Bod Tth Gyula pszicholgus tartott eladst a szenvedlybetegsgekrl, majd sznre lpett az zsiban misszionriusknt dolgoz Balzs Zsuzsanna.

A tborozk nagy rmre Cskszereda s Csksomly sem maradt ki a programbl, ahol a ferences templom megtekintst kveten a csapat megindult a stcik mentn a Nyeregbe. A tetre rkezvn a festi tjban megpihenve s az ebdet elfogyasztva, jult ervel indult tovbb a trsasg a madfalvi emlkm megtekintsre. A Szent Anna-thoz megrkezve a csapat lzas frdzsbe, fa- s szalonnavgsba kezdett, melyet karitatv ruhagyjts s egy szervez ruhban val frdetse kvetett. A gynyr t melletti szalonnastst a tborozk j hangulatban tltttk el, majd sttedskor jra buszra szlltak, hogy jra bevegyk az illyefalvi vrat.

Msnap Brass fel vette a kis csapat az irnyt, ahol rdekldssel hallgattk a Fekete-templom trtnett, majd a libegt megszeldtve a negyedrs csoportkp ksztst kveten vgre kirajzoldott Brass ltkpe. Dlutn Szemken Gyimesy gnes tanrn tartott eladst Magyarok Eurpban cmmel. Ezt kveten a tborozk megkezdtk az elkszleteket az illyefalvi napokra, hiszen a fik focibajnoksgon vettek rszt, mg vegyes csapatokban kosrlabdzsban mrtk ssze erejket a helyiekkel.

Az illyefalvi napok alkalmbl gulysfzversenyre is sor kerlt, dlutn pedig politikai vitafrum keretben a nyolc orszgbl rkez ifjsg megismerkedhetett az erdlyi magyarsgot foglalkoztat krdsekkel, klnbz llspontokkal. A csapat nem maradhatott ki az illyefalvi tnchzmulatsgbl sem, melyet a csksomlyi Istvn, a kirly elads vettse kvetett.

A tbor utols napjn az illyefalvi fiatalok npviseletbe ltzkdve, nekelve bresztettk fel a mg szunnyadni vgy vrlakkat. A nap folyamn tovbbi lehetsg mutatkozott a sportolsi s egyb szabad program beiktatsra, hogy vgl kipihenve kszljenek fel a tborzrsra, valamint a Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvnya s a Hatrokon Tli Magyarsgrt Alaptvny, valamint az ltala mkdtetett Pannon Magyar Hz bemutatkozsra.