Kpes beszmol a vajdasgi Zobnaticn most zajl IV. Magyar Ifjsgi Tallkozrl
rta: Attila Dtum: 20. oktber 2004
s annyi balszerencse kzt, Oly sok viszj utn, Megfogyva br, de trve nem,
l nemzet e hazn. (Vrmarty Mihly: Szzat- rszlet)


Tmogatink: Brcz Jzsef, Svjc; Ttrai va, Svjc; Genfi Magyar Egyeslet, Svjci Magyar Egyesletek Szvetsge, Petfi Kultrlis Egyeslet, Venice-Florida, Vajdasgi Magyar Szvetsg, Illys Kzalaptvny, Gyermek-, Ifjsgi s Sportminisztrium, Hatron Tli Magyarok Hivatala, Topolya nkormnyzata, Szabadka nkormnyzata, Zenta nkormnyzata, Magyar Nemzeti Tancs, Vajdasgi Magyar Szvetsg, Szabadkai dikotthon, Tippnet internet, Funero virgzlet.


A Vajdasgi Magyar Ifjsg s Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny (Magyarorszg) kzs szervezsben 2004. jlius 17- 24. kztt kerlt sor a IV. Magyar Ifjsgi Talkozra.
Teljes hr
A tbor fhadiszllsa a zobnaticai mnesbirtokhoz tartoz szlloda volt. Ez az a hely, ahonnan a fiatalok nap mint nap elindultak bejrni Vajdasg jelentsebb teleplseit, ugyanakkor ide jttek elismert szakemberek eladst tartani.

A tallkozra Eurpa klnbz pontjaibl rkeztek fiatalok: Nmetorszgbl, Svdorszgbl, Svjcbl, Magyarorszgrl, Erdlybl s a vajdasgi rgibl. A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny kezdemnyezsre 4 vvel ezeltt indult tjra a tallkoz. Az elmlt vekben Magyarorszgon, Erdlyben s a Felvidken tallkoztak Eurpa magyar fiataljai. Az idei, vajdasgi tallkoz fvdnkei Jzsa Lszl, az MNT elnke s Bbi Attila, Topolya polgrmester voltak.

A rsztvevk az egyhetes tboron megismerkedtek Zentval, Topolyval, Szabadkval s jvidkkel is. Minden esetben a vrosnzs mellett helyi trtnszek segtsgvel a vros trtnelmvel, mltjval s jelenvel is megismerkedhettnk.

Jellegzetes, magyar vonatkozs intzmnyekbe is elltogattunk: Zentn a Tehetsggondoz Gimnziumba, a Vrosi Mzeumba, a Magyar Mveldsi Intzetbe s a polgrmesteri hivatalba is. Topolyn egy kovcs mzeumot, valamint egy tjhzat tekintettek meg a rsztvevk. Szabadkai ltogatsunk alkalmval a Szkesegyhzban, a nagy- s kis Zsinaggkban, s a Vroshzn tettnk ltogatst.Ez mellett alkalmunk nylt kzelebrl megismerkedni a zobnaticai mnezbirtokkal is. jvidken a jelentsebb sajtorgnumokat: a Multirdit s a Magyar Sz szerkesztsgt ltogattuk meg.

Zobnaticn jrt Gbrityn Molnr Irn szociolgus, aki Vajdasgi ltjelensgek cmmel tartott eladst. If.dr.Korhecz Tams tartomnyi kisebbsgi-, jogalkotsi s kzigazgatsi titkr a vajdasgi magyarsg politikai helyzett, eddig elrt eredmnyeit vzolta a fiataloknak. Ismertette a nemzeti tancsok megalakulst, feladataikat s szerepket is. Egeresi Sndor, a VMSZ alelnke a vajdasgi magyarok legnagyobb rdekkpviselt, a Vajdasgi Magyar Szvetsget mutatta be.

De itt volt Ft.Dob Tibor atya is, aki vasrnap rmai katolikus szentmist mutatott be, melynek keretben Orosz Attila reformtus tiszteletes hirdett igt. Brezovszki Roland s Tamara, a szabadkai Npkr Magyar Mveldsi Kzpont nptnc szakosztlynak vezeti pedig tnchzat szerveztek.

A IV. Magyar Ifjsgi Tallkozt tbb szempontbl is sieresnek tartjuk. A Vajdasgi Magyar Ifjsg 4 ves lte sorn ez volt az els alkalom, hogy tallkozt rendezett Eurpa magyar fiataljai szmra. Ugyanakkor a VMI kldetsnek tartja, hogy nemzettrsainknak bemutassuk a rgit, amelyben lnk s dolgozunk. Trtnelmi-, vallsi- s kultrlis tren is van bszklkedni valnk.

Magt a rendezvny-sorozatot igen nagy rdekldssel kisrte a hazai s klhoni kzvlemny is. Mindennapos vendgeink voltak a sajt kpviseli is.

A tallkozrl kszlt tovbbi fnykpes beszmolt talltok fotalbumunkban.