2007 Magyar Fiatalokért Díj
rta: Attila Dtum: 01. janur 2008
Alapítványunk kuratóriuma a Magyar Fiatalokért Díj idei évi díjazottait 11 jelölt közül választotta hazai és határon túli szervezetek ajánlásai alapján.
Teljes hr
Az idei évben Magyar Fiatalokért Díjat kap:

Radics Géza, aki az Egyesült Államokban a magyarság helyzetéről és történelméről tanítja az amerikai magyar gyermekeket magyar történelemre, majd kinti barátainak támogatásával elkezdte kiadni kutatómunkájának eredményeit a magyar nyelvről, a magyarság eredetéről, nemzeti jelképeinkről, az 1956-os forradalomról.
Művei:

  1. Olvasmányok múltunkról (Anahita-Ninti Bt.),

  2. A környezet és létfeltételek hatásai a nyelvek kialakulására (Magyar Szabadságharcos Szövetség – Chicago és a Szabad Magyar Református Egyház – Chicago közös kiadása),

  3. Eredetünk és őshazánk – Többször átdolgozott és frissített kiadás,

  4. A magyar Szent Korona fényében (Magyar Szabadságharcos Társaság – Chicago),

  5. Ember és társadalom (Kiadó feltüntetése nélkül),

  6. A forradalom és szabadságharc, valamint előzményei : 1956-2006 (Saját kiadás),

  7. Nemzeti jelképeink és magyarságismeretünk alkotóelemei (Szabad Magyar Református Egyház – Chicago, 2007).


Radics Géza rendszeresen tart előadásokat Magyarországon is Zebegényben, Verőcén, Pomázon ifjúsági rendezvényeken, illetve a Miskolci Bölcsészegyetemen is. Az utóbbi három évben előadója volt a gyergyószentmiklósi EMI-táboroknak is.Gagyi Zoltán, aki szülőfalujában, a Maros megyei Dicsőszentmártonban a „Traian” Gimnázium történelem tanára, az Alsó Kis-Küküllőmenti Magyar Ifjúság Szövetsége (ALKISZ) nevű ifjúsági szerveződés elnöke. Oktató-nevelő, tudományos, de legfőképpen a dicsőszentmártoni és a küküllőmenti magyar fiatalság összefogásáért, szellemi, kulturális felemelésért és együttműködéséért kifejtett munkássága révén érdemel elismerést.

Tanulmánykötetben jelentette meg a marosvásárhelyi 12.honvédzászlóalj megszervezésének történetét, majd 2006-ban „Dicsőszentmárton jeles magyar személyiségei a XIX. század végén és XX. Század elején” című füzetet jelentette meg elsősorban attól a céltól vezérelve , hogy az ifjúság megismerje telepűlésének nagyjait, ugyanakkor társszerkesztője a „Város a Kis-Küküllő partján” című helytörténeti füzetsorozatnak. Történelem tanárként diákjaival együtt kezdeményezte a Kis-Küküllőmenti honvédsírok felkutatását és gondozását, a környék történelmi nevezetességeinek megismertetését.Aykler Béla és Zsuzsa, akik a Magyarságismereti Mozgótábor fő szervezői. A táborra minden év júliusában kerül sor, amikor 135-140 felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar középiskolás diák találkozik. Két hét alatt a résztvevők meglátogatják Magyarország legfontosabb városait, történelmi emlékhelyeit, templomait és múzeumait. Így Magyarország jelenlegi határain kívül élő magyar diákok tanulhatnak egymástól, előadásokat hallgathatnak a magyar nyelvről, történelemről, irodalomról, népi hagyományokról, építészetről stb.

A tábor immár közel 2000 Kárpát-medencei fiatalnak nyújtott lehetőséget arra, hogy megismerve a hasonló helyzetben élő társait, magyarságában megerősödve, reménnyel és hittel teli térjen haza: „Úgy érzem, hogy a tábor “emberebb embert és magyarabb magyart” nevelt belőlem, és hiszem, hogy nem csak belőlem, hanem jónéhányunkból.” (Simon Levente, Erdély)