Főoldal · Kapcsolat 16. prilis 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszmol - Mese mint letre szl lmny, Budapest, 2015. mrcius 27-29.


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mese mint letre szl lmny cmű irodalmi htvge, ahol a mesehősk s a mesk voltak a figyelem kzpontjban. Mielőtt megkezdtk volna az előadsokat, az dvzlgy Mria ima hangzott fel a rsztvevőktől. Utna Havadtői Lszl mint alapt-szervező egy a Gondolat c. mesből vett idzettel kezdte el a rsztvevők rvid kszntst. Aztn beszlt arrl is, hogy mirt is jtt ltre az alaptvny.Majd Kimk Grta ismertette, hogy Knydi Sndor kltő tvolltben hogyan alakul a program menete, tovbb szt adott Lszl Pter Sndornak, akivel mesevilgban val vndorlsaink első napjn elkalandozhattunk a trtnelmen s a mesetrkpen keresztl a mese eredetnek fejlődsig, a mese műfajval s az irodalomban elfoglalt helyvel ismerkedtnk meg. Eme előads abban segtett sokat, hogy megrtsk mi is igazn a mese, honnan jn s mirt is fontos a gyerekek illetve a felnőttek letben, s a npmesk ltal a klnbző emberek, csoportok, npek egy-egy trtnelmi esemnyt hogyan tudnak feldolgozni. Megismerkedtnk a kollektv ismerettel, mely magba foglalja a trtnelemben a legendt, az irodalomban az eposzt, a mesben pedig az lmot. Rvilgtott arra a tnyre, hogy csak a magyar meskben vannak tndrek, s szomoran szmolt be arrl, hogy a Kazahsztn s a magyar npmesk ki vannak hagyva a mesetrkpről.

Farkas L. Rozlia arra hvta fel figyelmnket, hogy a mese nagyon hasznos a gyermek szmra, mert lehet a segtsgvel munkra is nevelni. A mese egyarnt nagyon sokat segthet a prvlasztsban is. Előadsnak lnyege a npmesk kzvettsvel val magyar npi hagyomnyok, szoksok, egszsges rtkrend, alapvető trsadalmi rtkek tadsa a gyermekek szmra. Beszmolt arrl a tapasztalatrl, hogy a gyerekek tbbsge nem tud ksznni sem, nem ismerik csak az egyenes beszdet. Bemutatta tovbb a meseknyvt, mely 33 mest foglal magban, s vodsoknak, iskolsoknak egyarnt igen hasznos. Majd Lszl Gizella felolvasott egy igen tanulsgos mest: A 99 juh s a 3 aranygyapjas kost.

A harmadik szereplője e napnak Hagyms Istvn volt, ki orszgokat tlpő csizmjban rkezett Budapestre Lendvrl. Szintn egy mest hozott szmunkra az lomlt fit, s mint pszichiter, pszicholgusi szemszgből vilgtotta meg a benne zajl esemnyeket, s vettett r a Fekete kirly s Fehr kirly cselekvseire, a misztikus szmokra s a problmk megoldsra.Msodnapon Szeibert Andrsnak ksznhetően a npmesk szimblumrendszervel is megismerkedhettek a htvge rsztvevői. S az előads, amellett, hogy a szimblumok jelentsvel is gazdagtott, rdekes volt a tekintetben, hogy egyms vlemnyt, gondolatait is meghallgatva fedeztk fel a npmesinkben rejlő rtkeket, tudst s tantsokat. Nagyon gazdag vilg a npmesk vilga, melyen keresztl betekintst, sőt megoldsi lehetősgeket is kaphatunk az letnkben lvő problmkra, elakadsokra.Ezutn Farkas L. Rozlia npmesk ltal inspirlt trsasjtkaival varzsolt el bennnket a jtkok s a mesk birodalmba. A Mesevarzs lnyegben mesefoglalkozsokhoz nyjt szles krű segtsget, de nemcsak az iskolban, hanem a csaldban is. 33 mesefoglalkozst tartalmaz. A 33 mesefoglalkozs 33 mest (pl. A zldszakll kirly; Szl szőlő, mosolyg alma, csengő barack; Mirk kirlyfi) is jelent, amihez beszlgetős feladatok s izgalmas jtkok trsulnak. A Mesevarzs 5 s 14 v kztti gyerekek szmra, a Vilgg megyek, mely olyan trsasjtk, amely kzelebb hozza gyermekeinkhez a magyar npmesket s mondavilgot, pedig 2-8 ves kortl ajnlott egszen a felnőtt, ill. idős korig lvezhető trsasjtk. A npmesei vilgot ez esetben valamennyire ismerni kell. A jtkosok egy jtkmester segtsgvel, npmesei motvumok segtsgvel, amelyek a jtkhoz tartoz krtykon tallhatk, egy mest krelnak. A krtyk is tmakrkre vannak tagolva, pldul egy krtyatmbből a mese első mondatt, egy msikbl a főszereplőt hzzuk ki. Ez a jtk alkalmas a szkincs s a fantzia fejlesztsre, erősti a figyelmet, a memrit, logikai s problmamegold kszsget, a szbeli felelshez kitűnő alapozs, erősti a divergens gondolkodst, magabiztos fellpst alakt ki, olvassra sztnz, erősti a szveg tartalmnak, sszefggseinek megrtst, j eszkz a szvegtanuls ellen (a funkcionlis analfabtizmus kikszblse), fejleszti az nll szvegalkotsi kszsget, fejleszti a fogalmazsi kszsget, krnyezettudatos szemlletet alakt ki, s mg szmtalan ms előnye van.

Egy kis sznet utn pedig a plyzatok zsűrizse kvetkezett Lszl Pter Sndor vezetsvel. A plyamunkk kritikit hallgatva, figyelve sokat tanultunk arrl mi szksges e j meshez, s mik azok a dolgok, amelyekre figyelni szksges, hogy egy figyelemre mlt s izgalmas mest rhassunk leendő gyermekeinknek. Tth Zsuzsanna Ingrid (Budapest) s Nagy Tmea (Dlvidk) mesit kln kiemelte, de elismerst vvott ki magnak Tth Hajnalka (Debrecen), valamint a Balog Dalma-Horvth Nomi (Debrecen) szerzőpros alkotsa is.A meseplyzat eredmnyhirdetse utn, a kon ferencia msodik napjn Kimk Grta csengeri nyelvszhallgat előadst hallgathattuk meg. Az előads Illys Gyula 77 magyar npmesi kzl A kis gmbc, A muzsikl ezstkecske s a Ludas Matyi c. mese szavait vizsglta eredet szerint. Az előad a kvetkezőkppen csoportostotta a szavakat:

  1. magyar alapnyelvi eredetű-e (mint pl. a bl, r, orszg szavak).

  2. belső keletkezsű-e (mint pl. a kocsi, hint {hinta}, zene {nyelvjts-kori}, vilg, padls, felesg {fl+sg}, vros, lakodalom {eszik+jllakott}, ember {em + ber, frfi + nő}).

  3. jvevnysz-e (idegen eredetű, pl. aln eredetű: asszony, szlv eredetű: malac, gazda, utca, padls, kapu, kasza, latin eredetű: muzsika s doktor szavak.)

  4. illetve, hogy vitatott eredetű szrl beszlnk-e (pl. bicska szavunk, ami valsznűleg oszmn-trk eredetű, vagy a mreg szavunk).

Ezt kvetően az előad jtkra hvott minket: a kznsgnek ki kellett tallnia a munka, angyal, garzon, gymlcs, herceg szavakrl, hogy mely nyelvből honosodtak meg a magyarban. (Megfejts sorrendben: szlv, grg, francia, trk, nmet.) Az előadst a Halotti Beszdből vett idzetek sznestettk.

A rendezvnyt vasrnap szentmise s a Mesemzeumban tett jtkos krt zrta.A jtkokat nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is ajnlani tudom, hisz sokat segthetnek a kzssg tagjainak megismerse sorn, s emellett szrakoztatva fejlesztik a kpzeleterőt is.
Keresztnyi Zoltn, Dlvidk

n szemly szerint nagyon jl reztem magam, mert az előads jtkos keretek kztt ksztetett arra, hogy felfrisstsem kzpiskolai irodalom- s nyelvtanrai lmnyeimet, egyben bszke lehettem arra, hogy ilyen pratlanul gazdag s sokrtű anyanyelvem van. Ksznet rte az előadnak s a rendezvny szervezőinek.
Tth Zsuzsanna Ingrid, Budapest

Nagyon szeretem a mesket. Aranyosak, szrakoztatak, elgondolkodtatak, a legtbb esetben tanulsgosak. Felnőve, jra olvastam mesket. jra olvasskor olyan mlyebb dolgokat fedeztem fel, amik kicsi koromban mg lthatatlanok voltak. Ezeket a mlyebb rtegeket rettsgem tette egyre inkbb lthatv. A magyar npmesknek hatalmas szimblumrendszerk van, amin keresztl a mindennapi lethez olyan tmutatt nyjt, amely tapasztalatokbl szrmaz blcsessgeket fogalmaz meg s egy szimblumrendszerbe tltetve teszi fogyaszthatv.
Lanstyk Enikő, Felvidk

A beszmolt ksztette: Tth Evelin, Mak Pl, Keresztnyi Zoltn, Lanstyk Enikő, Tth Zsuzsanna Ingrid (rsztvevők)
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!