Főoldal · Kapcsolat 28. Mrcius 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszámoló - „Mese mint életre szóló élmény”, Budapest, 2015. március 27-29.


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy „Mese mint életre szóló élmény” című irodalmi hétvége, ahol a mesehősök és a mesék voltak a figyelem központjában. Mielőtt megkezdtük volna az előadásokat, az „Üdvözlégy Mária” ima hangzott fel a résztvevőktől. Utána Havadtői László mint alapító-szervező egy a Gondolat c. meséből vett idézettel kezdte el a résztvevők rövid köszöntését. Aztán beszélt arról is, hogy miért is jött létre az alapítvány.Majd Kimák Gréta ismertette, hogy Kányádi Sándor költő távollétében hogyan alakul a program menete, továbbá szót adott László Péter Sándornak, akivel mesevilágban való vándorlásaink első napján elkalandozhattunk a történelmen és a mesetérképen keresztül a mese eredetének fejlődéséig, a mese műfajával és az irodalomban elfoglalt helyével ismerkedtünk meg. Eme előadás abban segített sokat, hogy megértsük mi is igazán a mese, honnan jön s miért is fontos a gyerekek illetve a felnőttek életében, s a népmesék által a különböző emberek, csoportok, népek egy-egy történelmi eseményt hogyan tudnak feldolgozni. Megismerkedtünk a kollektív ismerettel, mely magába foglalja a történelemben a legendát, az irodalomban az eposzt, a mesében pedig az álmot. Rávilágított arra a tényre, hogy csak a magyar mesékben vannak tündérek, és szomorúan számolt be arról, hogy a Kazahsztán és a magyar népmesék ki vannak hagyva a mesetérképről.

Farkas L. Rozália arra hívta fel figyelmünket, hogy a mese nagyon hasznos a gyermek számára, mert lehet a segítségével munkára is nevelni. A mese egyaránt nagyon sokat segíthet a párválasztásban is. Előadásának lényege a népmesék közvetítésével való magyar népi hagyományok, szokások, egészséges értékrend, alapvető társadalmi értékek átadása a gyermekek számára. Beszámolt arról a tapasztalatáról, hogy a gyerekek többsége nem tud köszönni sem, nem ismerik csak az egyenes beszédet. Bemutatta továbbá a mesekönyvét, mely 33 mesét foglal magában, és óvodásoknak, iskolásoknak egyaránt igen hasznos. Majd László Gizella felolvasott egy igen tanulságos mesét: „A 99 juh és a 3 aranygyapjas kost”.

A harmadik szereplője e napnak Hagymás István volt, ki országokat átlépő csizmájában érkezett Budapestre Lendváról. Szintén egy mesét hozott számunkra az „Álomlátó fiút”, és mint pszichiáter, pszichológusi szemszögből világította meg a benne zajló eseményeket, és vetített rá a Fekete király és Fehér király cselekvéseire, a misztikus számokra és a problémák megoldására.Másodnapon Szeibert Andrásnak köszönhetően a népmesék szimbólumrendszerével is megismerkedhettek a hétvége résztvevői. S az előadás, amellett, hogy a szimbólumok jelentésével is gazdagított, érdekes volt a tekintetben, hogy egymás véleményét, gondolatait is meghallgatva fedeztük fel a népmeséinkben rejlő értékeket, tudást és tanításokat. Nagyon gazdag világ a népmesék világa, melyen keresztül betekintést, sőt megoldási lehetőségeket is kaphatunk az életünkben lévő problémákra, elakadásokra.Ezután Farkas L. Rozália népmesék által inspirált társasjátékaival varázsolt el bennünket a játékok és a mesék birodalmába. A Mesevarázs lényegében mesefoglalkozásokhoz nyújt széles körű segítséget, de nemcsak az iskolában, hanem a családban is. 33 mesefoglalkozást tartalmaz. A 33 mesefoglalkozás 33 mesét (pl. A zöldszakállú király; Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack; Mirkó királyfi) is jelent, amihez beszélgetős feladatok és izgalmas játékok társulnak. A Mesevarázs 5 és 14 év közötti gyerekek számára, a Világgá megyek, mely olyan társasjáték, amely közelebb hozza gyermekeinkhez a magyar népmeséket és mondavilágot, pedig 2-8 éves kortól ajánlott egészen a felnőtt, ill. idős korig élvezhető társasjáték. A népmesei világot ez esetben valamennyire ismerni kell. A játékosok egy játékmester segítségével, népmesei motívumok segítségével, amelyek a játékhoz tartozó kártyákon találhatók, egy mesét kreálnak. A kártyák is témakörökre vannak tagolva, például egy kártyatömbből a mese első mondatát, egy másikból a főszereplőt húzzuk ki. Ez a játék alkalmas a szókincs és a fantázia fejlesztésére, erősíti a figyelmet, a memóriát, logikai és problémamegoldó készséget, a szóbeli feleléshez kitűnő alapozás, erősíti a divergens gondolkodást, magabiztos fellépést alakít ki, olvasásra ösztönöz, erősíti a szöveg tartalmának, összefüggéseinek megértését, jó eszköz a szövegtanulás ellen (a funkcionális analfabétizmus kiküszöbölése), fejleszti az önálló szövegalkotási készséget, fejleszti a fogalmazási készséget, környezettudatos szemléletet alakít ki, és még számtalan más előnye van.

Egy kis szünet után pedig a pályázatok zsűrizése következett László Péter Sándor vezetésével. A pályamunkák kritikáit hallgatva, figyelve sokat tanultunk arról mi szükséges e jó meséhez, s mik azok a dolgok, amelyekre figyelni szükséges, hogy egy figyelemre méltó és izgalmas mesét írhassunk leendő gyermekeinknek. Tóth Zsuzsanna Ingrid (Budapest) és Nagy Tímea (Délvidék) meséit külön kiemelte, de elismerést vívott ki magának Tóth Hajnalka (Debrecen), valamint a Balog Dalma-Horváth Noémi (Debrecen) szerzőpáros alkotása is.A mesepályázat eredményhirdetése után, a kon ferencia második napján Kimák Gréta csengeri nyelvészhallgató előadását hallgathattuk meg. Az előadás Illyés Gyula 77 magyar népmeséi közül A kis gömböc, A muzsikáló ezüstkecske és a Ludas Matyi c. mese szavait vizsgálta eredet szerint. Az előadó a következőképpen csoportosította a szavakat:

  1. magyar alapnyelvi eredetű-e (mint pl. a bél, úr, ország szavak).

  2. belső keletkezésű-e (mint pl. a kocsi, hintó {hinta}, zene {nyelvújítás-kori}, világ, padlás, feleség {fél+ség}, város, lakodalom {eszik+jóllakott}, ember {em + ber, férfi + nő}).

  3. jövevényszó-e (idegen eredetű, pl. alán eredetű: asszony, szláv eredetű: malac, gazda, utca, padlás, kapu, kasza, latin eredetű: muzsika és doktor szavak.)

  4. illetve, hogy vitatott eredetű szóról beszélünk-e (pl. bicska szavunk, ami valószínűleg oszmán-török eredetű, vagy a méreg szavunk).

Ezt követően az előadó játékra hívott minket: a közönségnek ki kellett találnia a munka, angyal, garzon, gyümölcs, herceg szavakról, hogy mely nyelvből honosodtak meg a magyarban. (Megfejtés sorrendben: szláv, görög, francia, török, német.) Az előadást a Halotti Beszédből vett idézetek színesítették.

A rendezvényt vasárnap szentmise és a Mesemúzeumban tett játékos körút zárta.„A játékokat nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is ajánlani tudom, hisz sokat segíthetnek a közösség tagjainak megismerése során, s emellett szórakoztatva fejlesztik a képzeleterőt is.”
Keresztényi Zoltán, Délvidék

„Én személy szerint nagyon jól éreztem magam, mert az előadás játékos keretek között késztetett arra, hogy felfrissítsem középiskolai irodalom- és nyelvtanórai élményeimet, egyben büszke lehettem arra, hogy ilyen páratlanul gazdag és sokrétű anyanyelvem van. Köszönet érte az előadónak és a rendezvény szervezőinek.”
Tóth Zsuzsanna Ingrid, Budapest

„Nagyon szeretem a meséket. Aranyosak, szórakoztatóak, elgondolkodtatóak, a legtöbb esetben tanulságosak. Felnőve, újra olvastam meséket. Újra olvasáskor olyan mélyebb dolgokat fedeztem fel, amik kicsi koromban még láthatatlanok voltak. Ezeket a mélyebb rétegeket érettségem tette egyre inkább láthatóvá. A magyar népmeséknek hatalmas szimbólumrendszerük van, amin keresztül a mindennapi élethez olyan útmutatót nyújt, amely tapasztalatokból származó bölcsességeket fogalmaz meg és egy szimbólumrendszerbe átültetve teszi fogyaszthatóvá.”
Lanstyák Enikő, Felvidék

A beszámolót készítette: Tóth Evelin, Makó Pál, Keresztényi Zoltán, Lanstyák Enikő, Tóth Zsuzsanna Ingrid (résztvevők)
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!