Főoldal · Kapcsolat 21. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Wass Albert felolvas maraton 2015. februr 20-21. - Beszmol
A Wass Albert felolvas maraton rendkvli irodalmi lmnynek grkezett. Czigny Gyrgy kezdte a felolvasst, megemlkezett firl, a fiatalon elhunyt Czigny Zoltnrl, aki nagy Erdly-jr volt s ti visszaemlkezseibe beleszőtte Wass Albertet is - tbbek kztt az Erdlyi Helikon 1936-os tizenegyedik marosvcsi tallkozja kapcsn. A Kard s kaszbl elhangzott rvid rszlet utn Tth Mikls a bibliai idzet Tkr ltal homlyosan ltal ihletett fotinak bemutatsra kerlt sor. Egy csillog szemű lny pattant fel s llt neki a kevsb ismert Levl mindenkinek c. rs felolvassnak. Ebben a rvid esszben Wass Albert arra tant minket, hogy ne kergessnk hi brndokat s ne vrjuk mstl a csodt, azt magunkban, csakis magunkban lelhetjk fel.

Az Adjon Istenből is egy ismeretlen tehetsg idzett mr-mr sznszi belelssel. Majd jra egy hressg kvetkezett: Tolcsvay Bla nyelvnk kincseiből szemezgetett: a kpessg, sebessg szavak szimbolikus rtelmre vilgtott r. Nyelvnk zsong az ilyen kpszerű nyelvi elemektől - Sir John Browning mltn mondta az 1700-as vekben, hogy ki a magyar nyelvet megfejti, az csodra lel. Tncsics ugyan rt egy 600 oldalas knyvet a magyar nyelv eredetről, de vgl brtnbe kerlt. Ausztriban 6-7000 npdalt gyűjtttek ssze, nlunk mr 20 000 feletti ez a szm, hisz nlunk tallhat a Fld szv csakrja a Pilisben s Tndr Ilona kertje a Csallkzben emlkeztetett minket a jl ismert zeneszerző.Kis ntzs utn Erdlyi Zsuzsanna szakrlis nprajzkutatra, Hromkt, Kostelek, a gyimesi s moldvai csngk lett, npi misztriumait feltr műveire emlkeztnk. Majd a sokak ltal mig kevss elismert letművű rnő, Tormay Ccile kerlt a kzppontba, emlkre prilis 11-n tartanak nnepsget s emlktrt a Tormay Ccile Kr tagjai. Megalaptjk A bjdos rk napjt is, hogy az rnő sorstrsainak is adzzanak.

Az irodalmi nagysgok felidzst kvetően kt zenekar: előszr a Kerubok, majd az Egysg ragadta magval a hallgatsgot s tlttte meg lettel a termet. Humoros sznt vitt a műsorba a Wass Albert Hanky tanr r Amerikban c. művből felolvasott egy-egy rszlet. Erdly elsiratsa helyett majd a knnyeink potyogtak nevettnkben a szkely bcsi vilghbors bkeszerződst rtkelő megnyilatkozsnak hallatn: egsz Romnit hozznk csatoltk. A j hangulat Orbn Dzsoni gitrral ksrve előadott, megzenstett Wass Albert versei fokoztk.jflkor krbenztnk Magyarorszgon s a Vilgban, mshol kik, hogyan nnepeltk Wass Albertet, tbbek kztt Baktalrnthzn, Ostoroson s Nyrbtorban. Nmetorszgbl a br hborkra s az ott harcol egykori szabadsgharcos magyarokra emlkezett egy felolvas, aki az akkori magyar egyetemistk a dl-afrikai kormnynak cmzett levelből idzett. Elhangzott egy-egy rvid rszlet a Rzkgybl s a Hagyatkbl, Az Otthon-fbl, az bredj magyar!-bl rendkvl didaktikus gondolatok olykor evangelisthoz, sőt egyenesen prfthoz illő sorok. jfltjt Wass Albert mellett helyet kapott Nyrő Jzsef s egy mr rszben feled sbe merlő reformkori kltő, Garay Jnos is, mely utbbinak Kont c. verse mementknt Luxemburgi Zsigmond kegyetlen kivgzseit idzte fel az akkori hatalmi harcok folyamban.

gy kt-hrom ra fel, amikor az jszaka belopdzott kznk s lmot szrt a szemnkre, egyre fogy bersggel lehettnk tani, hogy mint ragadja magval egy-egy előadnkat a flrertelmezett ősi vallsunk tltosi sugallatra kirad hatalma.Rszleteket hallottunk a Nyirkai Jslatbl a magyarsg jvőjről, magyarzatot a dualits irni hagyomnyairl, a plosok s a druidk kzti prhuzamrl, az ősmagyar Biblirl, az egyiptomi magyar (?) hieroglifkrl valamint rszesei lehettnk egy pogny-keresztny-magyar szertartsnak is. Szab Dezső egykor va intett minket a hasonl eltvelyedsektől, s lm nem szvlelte meg a magyar np, mely nem tallja helyt a trtnelmi egyhzak berkeiben mig sem: Turanizmusra szksg van. S a komoly pozitv tartalm turanizmus ptolhatatlan funkci lehet a magyarsg letben (...) trk, tatr npek nyelvk berendezsben, szellemi megnyilvnulsaiban egsz pszichjkben hasonlbbak, rokonabbak hozznk, mint a Nyugati Npek. Mrpedig lni azoktl tanuljunk, akik legjobban tudnak lni () A turanizmus első feladatai a szaktudsokat illetik s laikus nem kontrkodhatik bele. Majd ennl kemnyebben: s minden mellkszndkt, minden res frzisokkal trtetőt; mint őrltet, vagy Szdelgőt ki kell korbcsolni a magyar frumbl.

Egszsges, remnyt grő szp hajnal hasadt a hossz virraszts utn, amit ki-ki felajnlhatott bjti fogadalom gyannt. Felcsendlt egy katolikus nekkar kedves, vidm magyar npdalokbl ll sszelltsa s imdkoztunk krptaljai testvreinkrt Wass Albert taln megnyugvssal mosolyra derlt fent a mennyorszgban.
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!