Főoldal · Kapcsolat 21. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Krnyezetvdelem, fenntarthat fejlőds s megjul energiaforrsok beszmol
Budapest-Paks-Vcrtt, 2014. augusztus 11-13.

2014. augusztus 11-n tartotta a Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny a Krnyezetvdelem, fenntarthat fejlőds s megjul energiaforrsok cmű plyzatnak djkiosztjt. A djakat Dr. Szakly Sndor trtnsz, a Veritas Trtnetkutat Intzet igazgatja adta t az Intzet szkhelyn, az 56-osok termben.

A legjobb plyaműveket Nagy Tmea (Szerbia, I. helyezett), Bessenyei Szilrd (Szerbia, II. helyezett), valamint Vass Szabina s Vass Norbert (Ukrajna, III. helyezett) ksztettk az Alaptvny kuratriumnak rtkelse alapjn.


A djazottak s ms meghvottakat a dlutn htralevő rszben egyetemi oktatk jutalmaztk krnyezetvdelmi tmj előadsaikkal. Elsőknt Szernyin Dr. Marjai Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem Krnyezetgazdasgtani s Technolgiai Tanszknek tanszkvezetője mutatta be egy kzelmltban elvgzett kutats eredmnyeinek tkrben a kzpiskols s egyetemista kor fiatalok krnyezettudatossgnak klnbző dimenziit.

A fenntarthat fejlőds szolglatban klnbző fokozatokat elrő fiatalokat aktv, jratos, technokrata, hedonistas nemtrődm kategrikba soroltk az előads hallgatsga maga is elgondolkodhatott, hogy melyik csoportba sorolhat fogyasztsi szoksai, energiatakarkossga s a krnyezetkmlő megoldsok alkalmazsa tekintetben.

Hogy a technokratknak is adzzunk a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetem oktatinak előadsaibl olyan j technolgiai megoldsokrl szerezhettnk tudomst, melyek krnyezetnkben megjelenő szennyezőanyagok mennyisgnek s kros hatsainak cskkentsre irnyulnak. Bakos Vince a hallgatsgot magval ragad előadi lendlettel magyarzta el a szennyvztisztts kmiai, biolgiai s technolgiai alapjait, hogy Dr. Jobbgy Andrea az ezen a terleten nemzetkzileg is elismert magyar innovcis eredmnyekről s alkalmazsokrl rszletesebb krkpet nyjthasson.

Mindenekelőtt a Balaton pldjn keresztl rthettk meg a rsztvevők, hogy milyen fontos, hogy az egyes vegyletek megfelelő koncentrciban legyenek jelen csatornarendszerekben, hogy kellemes krnyezetben tlthessk nyaralsunkat, s a balatoni borok nyls mellktermkei se kesertsk meg a krnyken lők mindennapjait.

Sokszor igen humoros fordulatokat vett az előads ha nem frdnk eleget, akkor az elengedhetetlenl szksges szn nem kerl kellő mennyisgben a szennyvztiszttkba, gy a vrt kmiai folyamatok (jelen esetben a denitrifikci) akadlyokba tkzhet hangzott a blcs s szellemes intelem. Dr. Hajdu Istvn, a Magyar Rdi egykori elnke, az elektromos s elektronikai hulladkok keletkezsről, jrahasznostsuk lehetősgeiről, valamint leboml elektronikai hordozkrl tartott sszefoglalja a zld elektronika vilgba vezetett be minket. Egyben felhvta a figyelmnket a krds rendkvl sszetett mivoltra: a krnyezetre kros anyagok lecserlse kvetkeztben gyakran kltsgesebb s ezltal kevsb energiatakarkos vagy gazdasgos rvn tudunk csak krnyezetkmlőbb megoldsokhoz jutni.

A folytonos jtsi vgy azonban jabb s jabb eredmnyekre sztnz bennnket. A djazottak kzl Bessenyei Szilrd mg bizakodbban hvta letre Szabadkt s hozta kzelebb azt a krnyezetvdelmi tevkenysget, amit ott Tth Dnes tanr r irnytsa alatt ma mr minden generci megvalsthat, s a legszegnyebbek szmra sem jelent anyagi ldozatot, sőt kifejezetten hozzjrulhat a napi anyagi gondok oldshoz. A tanr r munkssga rvn ui. az elemek s akkumultorok osztlyozsnak pontos s a gyakorlatban is jl alkalmazhat rendszere lzban tartja mg az vodsokat is, nem beszlve az ltalnos iskolkrl, melyek kzl egy Eurpa-bajnok lett az elemek szelekcija tern. A tudomny bonyolult tvesztőjben lm egy egyszerű megolds a termszet megvsa rdekben.A Magyarorszg villamos-energia termelsnek mintegy 51%-t ad Paksi Atomerőmű megltogatsa a tudomny jegyben az Atomenergetikai Mzeumban indult, ahol nemcsak magfizikusokrl, de a kibernetika s az informatika első hazai szakembereiről is sok ismerettel gazdagodtunk.


Forrs: Paksi Atomerőmű

Nem beszlve arrl, hogy milyen izgalmakat rejtettek a 70-es vekbeli robotok s hradstechnikai eszkzk. A Ltogatkzpont nemzetkzi rendszerbe gyazta a hazai atomenergia-termels s felhasznls mltjt, jelent s jvőjt. Ami a jvőt illeti rviden tjkozdhattunk a kt j blokk megptst clz beruhzsokrl s a meglvőek tervezett leptsnek mdjrl s időztsről is. Az zemi terleten aztn nhny Ganz-genertor mellett elrobogva hamarosan 33 mter magassgbl szemllhettk meg a maghasads centrumt, a reaktortartlyt (mghozz piros sisakban s fldugval a flnkben).

Ha a hres paksi halszlből nem is, a cslk Pkn mdra elnevezsű nyencsgből az erőmű ttermben annl jobbat falatoztunk. A Duna mint affle szimblum vgigksrte utunkat, előszr mint az erőmű hűtőviznek forrsaknt, majd rternek gynyrű nvnyvilgval trult fel előttnk. (Az llatvilgbl sajnos csak nhny sznyog s bka tallt rnk, szarvasokrl, fekete glykrl s hdokrl csak a szakvezető elmondsbl szerezhettnk tudomst.)

Vcrttra mr augusztus 13-n rkeztnk, a botanikus kert pomps fit s virgait csodlhattuk meg, melyek kztt tudomnyos rendszerben kvetik egymst az őshonos s idegen fajok jelen esetben ez utbbi is gazdagsgot s sznpompt hoz, nem rtalmas, nem szortja ki a hazai fajokat. 62 madrfaj lvezi ezt a Vigyz Sndor s Ferenc ltal rnk hagyott paradicsomot, mellyel utd hjn a magyar tudomnyt, az Akadmit tmogattk. Dr. Trk Katalin kutat s munkatrsai sikeres krnyezetvdelmi projekt megtervezse s megvalstsa rvn emeltk a hagyatk rtkt. Ma ugyanis a Norvg Alap plyzati tmogatsnak segtsgvel itt Vcrtton az veghzakat, de mg az iskolt s a polgrmesteri hivatalt is megjul energiaforrsbl, termlvzzel fűtik.

Vgl vci stnk sorn ismt a Duna hmplygő habjainl fejeztk be rvid barangolsunk a krnyezetvdelem rejtelmei kztt. Hogy egy kedves csillaghegyi pap gondolatval ljnk, taln mindenki megjegyzett valamit a hrom nap tanulsgbl, s ha csak egyetlen egy gondolat vert is bennnk gykeret, mr akkor is megrte. s remljk, hogy vgyaink meghallgatsra tallnak s jvőre mr Szabadkn zldlnk tovbb.
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!