Főoldal · Kapcsolat 26. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszmol Az energia forradalma forradalmi energik - Programzr htvge, 2013. november 9-10.
Beszmol Az energia forradalma forradalmi energik - Programzr htvge, 2013. november 9-10.

Magyarorszg a XIX. szzadban megkezdődő iparosodsnak s az azt ksrő tudomnyos eredmnyeknek, mrnki tallmnyoknak emlket llt rendezvnysorozatunk 2013-ban Az energia forradalma forradalmi energik cmet viselte. Az idei vi energetika plyaművek nyertesei szmra megrendezett djtad, s az azt kvető felvidki tanulmnyt utn a Nemzeti Tehetsg Program tmogatsa lehetőv tette, hogy mg egy novemberi htvgt az energetiknak szenteljnk.

A bősi vzerőmű megltogatsra jabb harminc fővel indultunk tnak egy esős novemberi htvgn. Vajas Tibor erőművi gpsztechnikus fogadott minket, hogy beszmoljon a ltestmny műszaki paramtereiről s gazdasgi megtrlsnek szempontjairl. Megtudtuk, hogy a mestersges folymederben elhelyezkedő vzerőmű nyolc, egyenknt 91 MW-os turbint kpes meghajtani teljes zemben s Szlovkia villamosenergia-elltsnak mintegy 7-8%-rt felel. ltalban mindemellett 40%-os kapacitskihasznltsg mellett műkdik a vzhozam elgtelensge kvetkeztben, de gy is a 78-ban megtervezett s vgl a 90-es vek elejn zembe helyezett ltestmny nagyjbl tz v alatt termelte meg azt a villamos energia mennyisget, amely fedezte a beruhzs kltsgeit, termszetesen ha nem szmtjuk a pnzgyi rtelemben vett megtrls lehetősgkltsgt, valamint azokat a szles trsadalmi rtelemben vett kltsgeket, mely a krnyezetet rt krok a Mosoni-Duna vzszintjnek cskkense, a halllomnyt rintő krnyezeti hatsok rtkelse rvn fejezhetők csak ki.

Magyarorszg s Szlovkia mig le nem zrt pereskedse kvetkeztben az erőmű mg ma is a Szlovk llam tulajdonban van, magyarorszgi prja Nagymaroson pedig sosem plt meg. A Dunakilitit, Dunacsnyt s Bőst is magban foglal rendszer 65 műszaki munkatrsat foglalkoztat kirndul csapatunk nagy rszt alkot energetika szakos mrnkhallgatk a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetemről nem titkolt j rtelemben vett irigysgket nyilvntottk ki, amikor megjegyeztk, hogy bizony szvesen vennnek egy ilyen vzerőművet Magyarorszgon is. Az elmlt vekben a Krpt-medenct jrva mg a legkisebb malmokban is felfedeztk a Ganz-gyr termkeit.Itt egy kicsit csaldnunk kellett, ugyanis a 80-as vek cseh iparnak magas sznvonalt dicsrik a gyrban műkdő turbink, melyeket fehr vdősisakkal a fejnkn testkzelből is megcsodlhattunk. Ennl a pontnl egy cseppet sem kellett aggdnunk, hogy a kirndulson velnk tart tzves krptaljai rsztvevő, Dolinai Dniel unalmasnak tartan az zemvezetst, hisz kedvenc legjtknak figuri elevenedtek meg teljes letnagysgban a szemei előtt s ő maga egy volt kzlk.

Az erőmű ltogatst kvetően kedlyes ebdet fogyasztottunk el ugyancsak a Vajas csald jvoltbl a Bcs nevt viselő bősi tteremben.

A szűnni nem akar eső miatt utunkat kzvetlenl Komrom fel vettk. A trsasg itt ktfel oszlott, a termszeti csapsokat jobban viselő fele krbejrta a vros szlovkiai rsznek, Rvkomromnak a nevezetessgeit, az Eurpa Udvart s a Klapka teret, mg a tbbiek tovbb buszoztak a martosi tjhz fel. A Martost vlasztk sem csaldtak, nprajzi kincseket rejtett a kis paraszthz. Az itteni rttes hmzs rdekes mdon tn a buzskihoz ll legkzelebb. A falu kis patakjnak ksznhetően egykor libatartsrl volt nevezetes, de a libk ggogst nem viselő modern lakossg mra knytelen berni a haszonllatnak kevss alkalmas hattyk kolniival.

Az jbl egyeslő utaz csapat Komromban egyeslt jra. Katons programban volt rszk eztn nemcsak az eső hullott szakadatlan, de a Monostori Erődben kivl trlatvezets keretben a magyar hadszat 1848-tl, Klapka Gyrgy hőstetteinek s Jkai Mr visszaemlkezseinek rintsvel, a Monarchia korszakn t a szovjet időkig tart rdekessgeiről szerezhettek tudomst a rsztvevők. Nha megszlalt egy-egy hadi indul, a pincben Horthy katoninak kikpzőkzpontjt jrtuk krbe, a falakon jelszavakkal hogy is viselkedjk egy j katona. Majd jszakai megvilgtsban immron a Duna tloldalrl csodltuk meg Szlovkia fnyeit az egyik bstya tetejről.

A legkitartbb mrnkhallgatk egyszerre mrethettk meg magukat a rendezvny zrnapjn a fenntarthat halszat mellett olyan krdsekben, melyek Felvidk soha el nem vlő rdemeit fmjelzik a magyar trtnelemben s a termszettudomnyokban. Hisz ez a trtnelmi vidknk adott helyt az első műszaki s az első gazdasgi főiskolnak, Komromban szletett az egyetlen szlovkiai magyar nyelvű egyetemnek nevet ad Selye Jnos, a stresszkutats nemzetkzileg kiemelkedő tudsa, Lehr Ferenc, zeneszerző s nemzeti rnk, Jkai Mr. A villamos energirl meg nem feledkezve emltendő, hogy a mai Szlovkia egy kis magyar teleplsn, Szimőn szletett Jedlik nyos.s itt nyugszik Bdők Zsigmond s Duka-Zlyomi rpd, korunk kt meghatroz magyar egynisge, kik mindketten a termszettudomny, a fizika tanulmnyozsval kezdtk meg trsadalomforml letplyjukat.


KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!