Főoldal · Kapcsolat 28. Mrcius 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszámoló „Az energia forradalma – forradalmi energiák” - Programzáró hétvége, 2013. november 9-10.
Beszámoló „Az energia forradalma – forradalmi energiák” - Programzáró hétvége, 2013. november 9-10.

Magyarország a XIX. században megkezdődő iparosodásának és az azt kísérő tudományos eredményeknek, mérnöki találmányoknak emléket állító rendezvénysorozatunk 2013-ban „Az energia forradalma – forradalmi energiák” címet viselte. Az idei évi energetika pályaművek nyertesei számára megrendezett díjátadó, és az azt követő felvidéki tanulmányút után a Nemzeti Tehetség Program támogatása lehetővé tette, hogy még egy novemberi hétvégét az energetikának szenteljünk.

A bősi vízerőmű meglátogatására újabb harminc fővel indultunk útnak egy esős novemberi hétvégén. Vajas Tibor erőművi gépésztechnikus fogadott minket, hogy beszámoljon a létesítmény műszaki paramétereiről és gazdasági megtérülésének szempontjairól. Megtudtuk, hogy a mesterséges folyómederben elhelyezkedő vízerőmű nyolc, egyenként 91 MW-os turbinát képes meghajtani teljes üzemben és Szlovákia villamosenergia-ellátásának mintegy 7-8%-ért felel. Általában mindemellett 40%-os kapacitáskihasználtság mellett működik a vízhozam elégtelensége következtében, de így is a 78-ban megtervezett és végül a 90-es évek elején üzembe helyezett létesítmény nagyjából tíz év alatt termelte meg azt a villamos energia mennyiséget, amely fedezte a beruházás költségeit, természetesen ha nem számítjuk a pénzügyi értelemben vett megtérülés lehetőségköltségét, valamint azokat a széles társadalmi értelemben vett költségeket, mely a környezetet ért károk – a Mosoni-Duna vízszintjének csökkenése, a halállományt érintő környezeti hatások – értékelése révén fejezhetők csak ki.

Magyarország és Szlovákia máig le nem zárt pereskedése következtében az erőmű még ma is a Szlovák Állam tulajdonában van, magyarországi párja Nagymaroson pedig sosem épült meg. A Dunakilitit, Dunacsúnyt és Bőst is magában foglaló rendszer 65 műszaki munkatársat foglalkoztat – kiránduló csapatunk nagy részét alkotó energetika szakos mérnökhallgatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről nem titkolt jó értelemben vett irigységüket nyilvánították ki, amikor megjegyezték, hogy bizony szívesen vennének egy ilyen vízerőművet Magyarországon is. Az elmúlt években a Kárpát-medencét járva még a legkisebb malmokban is felfedeztük a Ganz-gyár termékeit.Itt egy kicsit csalódnunk kellett, ugyanis a 80-as évek cseh iparának magas színvonalát dicsérik a gyárban működő turbinák, melyeket fehér védősisakkal a fejünkön testközelből is megcsodálhattunk. Ennél a pontnál egy cseppet sem kellett aggódnunk, hogy a kiránduláson velünk tartó tízéves kárpátaljai résztvevő, Dolinai Dániel unalmasnak tartaná az üzemvezetést, hisz kedvenc legójátékának figurái elevenedtek meg teljes életnagyságban a szemei előtt – és ő maga egy volt közülük.

Az erőmű látogatást követően kedélyes ebédet fogyasztottunk el ugyancsak a Vajas család jóvoltából a Bécs nevét viselő bősi étteremben.

A szűnni nem akaró eső miatt utunkat közvetlenül Komárom felé vettük. A társaság itt kétfelé oszlott, a természeti csapásokat jobban viselő fele körbejárta a város szlovákiai részének, Révkomáromnak a nevezetességeit, az Európa Udvart és a Klapka teret, míg a többiek tovább buszoztak a martosi tájház felé. A Martost választók sem csalódtak, néprajzi kincseket rejtett a kis parasztház. Az itteni rátétes hímzés érdekes módon tán a buzsákiéhoz áll legközelebb. A falu kis patakjának köszönhetően egykor libatartásáról volt nevezetes, de a libák gágogását nem viselő modern lakosság mára kénytelen beérni a haszonállatnak kevéssé alkalmas hattyúk kolóniáival.

Az újból egyesülő utazó csapat Komáromban egyesült újra. Katonás programban volt részük eztán – nemcsak az eső hullott szakadatlan, de a Monostori Erődben kiváló tárlatvezetés keretében a magyar hadászat 1848-tól, Klapka György hőstetteinek és Jókai Mór visszaemlékezéseinek érintésével, a Monarchia korszakán át a szovjet időkig tartó érdekességeiről szerezhettek tudomást a résztvevők. Néha megszólalt egy-egy hadi induló, a pincében Horthy katonáinak kiképzőközpontját jártuk körbe, a falakon jelszavakkal – hogy is viselkedjék egy jó katona. Majd éjszakai megvilágításban immáron a Duna túloldaláról csodáltuk meg Szlovákia fényeit az egyik bástya tetejéről.

A legkitartóbb mérnökhallgatók egyszerre mérethették meg magukat a rendezvény zárónapján a fenntartható halászat mellett olyan kérdésekben, melyek Felvidék soha el nem évülő érdemeit fémjelzik a magyar történelemben és a természettudományokban. Hisz ez a történelmi vidékünk adott helyt az első műszaki és az első gazdasági főiskolának, Komáromban született az egyetlen szlovákiai magyar nyelvű egyetemnek nevet adó Selye János, a stresszkutatás nemzetközileg kiemelkedő tudósa, Lehár Ferenc, zeneszerző és nemzeti írónk, Jókai Mór. A villamos energiáról meg nem feledkezve említendő, hogy a mai Szlovákia egy kis magyar településén, Szimőn született Jedlik Ányos.És itt nyugszik Bödők Zsigmond és Duka-Zólyomi Árpád, korunk két meghatározó magyar egyénisége, kik mindketten a természettudomány, a fizika tanulmányozásával kezdték meg társadalomformáló életpályájukat.


KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!