Főoldal · Kapcsolat 26. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszmol Felvidki tanulmnyt, 2013. szeptember 27-29.
A tanulmnyt programja letlthető innen!A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny ltal szervezett Felvidki Tanulmnytra szl felhvs eljutott a Krpt-medence minden rszre. Ezt igazolja, hogy egy-kettőre sszesereglettek a hallgatk. A korbbi vekhez hasonlan, az idn is Budapest volt a gylekezőhely. A korn rkezők induls előtt mg megtekinthettk a MAVIR Zrt. diszpcserkzpontjt. Erről a szakmai lmnyről kvetkezőkppen szmolt be Dzsa va, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatja:

Decsi Gbor bemutatta neknk a cget rvid előads keretben, kitrve a tevkenysgkre, Magyarorszg villamosenergia-elltsi htterre, a nemzetkzi kereskedelemre s sok ms rdekessgre. Nagyon bartsgos, segtőksz hangulatban folyt a beszlgets, minden krdsnkre szvesen vlaszolt, sőt biztatott minket mint a jvő genercijt. Megmutatta neknk a gyakorltermet, ahol a kzponti villamoshlzati vezrlst oktatjk, illetve szimulljk, sőt bevitt minket a valdi vezrlőterembe is, ahol hat villamosmrnk percről percre kveti a hatalmas monitorokon s kijelzőkn az adatokat s ennek megfelelően szablyozza a MAVIR irnytsa al tartoz villamos hlzatot.

Nagyon rdekes volt mindezt testkzelből ltni. Sajnos a dlutni felvidki kirnduls miatt szortott minket az idő, gy a tjkoztatt is le kellett rvidteni, de gy is nagyon sok izgalmas dologba nyerhettnk betekintst. A MAVIR kis ajndktrgyakkal, kiadvnyokkal is kedveskedett neknk, amivel tovbb fokozhattk a szimpatikus, ltogatbart benyomst, amit tettek rnk.

A felvidki utazson Lszl Pter Sndor egyetemi tanr is elksrt minket. A korbbi rendezvnyeken rszt vevő hallgatk mr előre tudtk, hogy a tanr r neve egyet jelent a sokoldal szakmai felkszltsggel. Nem volt ez mskpp ez alkalommal sem. Megnyilvnult mr ez az utazs elejn, amikor a Felvidk kzpkori s korajkori trtnetnek titkaiba avatott be minket a professzor r.

Az utazs sorn felvillan klnbző tjak bemutatsval tarktott trtnelmi tjkoztatt a Mtrai Erőmű megtekintse szaktotta flbe. Ezt kvetően megltogattuk Visonta kzsget is. A tiszta, rendezett utckkal s fejlett infrastruktrval rendelkező telepls mindenkit rdbbentett arra, hogy mennyi pozitvummal jr, ha egy telepls egy erőmű kzelben fekszik. Kvetkező llomsunk a Felsődobszai Vzerőmű volt. A dualizmus korban (1911) plt s azta is folyamatosan műkdő erőmű bemutatst mi trsadalomtudomnnyal foglalkozk is ugyanolyan csodlattal tanulmnyoztuk, mint műszakis kollgink. Ezt kvetően tovbb folytattuk utunkat s meg sem lltunk Kassig. A kollgiumi elhelyezst kvetően pedig kzs vacsorra kerlt sor.

Msnap a hossz t fradalmait kipihenve felkerestk a Kassai Egyetem műszaki kart, ahol kt rdekes előadsnak lehettnk fl- s szemtani. Az előadsok bevezettek minket Szlovkia geotermlis energijban rejlő potencilokba. A műszakis hallgatk a vitt kihasznlva szmos krdst intztek az előad, Branislav Fri?ovsk, irnyba. A finom ebd elfogyasztsa utn hossz tra indultunk. Clunk Ksmrk, Lőcse s Eperjes vrosa volt. A renesznsz vroskzponttal br teleplsek megismersn tlmenően egszen kzelről csodlhattuk meg a Magas-Ttra felhőben sz cscsait. Este szmos lmnnyel s ismerettel trtnk vissza kassai szllsunkra.

Vasrnap reggel s dlelőtt a vros volt a főszerep. A szombati nap lmnyei utn azt gondolhattuk, hogy Kassa mr nem sok jat tud mutatni, a Szent Erzsbetdmot leszmtva. Kellemesen kellett csaldnunk. S br II. Rkczi Ferenc srjt nem sikerlt megltogatnunk mivel ottltnkkor zrva volt , krptolt bennnket a mr emltett katedrlis s a mellette lvő kpolna. A kzpkori miliőt a gtikus tr s a modern tmbhzak kztt megbv ugyancsak e stlusban plt pletek csak mg tovbb fokoztk. Dlutn Rozsny s Rimaszombat vrosok rintsvel indultunk vissza Magyarorszgra. A visszat sorn mg arra is szaktottunk időt keverve a kellemest a hasznossal, hogy meglljunk, hogy megcsodljuk Krasznahorka bszke vrt is. Az utazs sorn a tanr r hathats segtsgvel, fldrajzi ismeretekkel is bővlhettnk.

sszessgben Az energia forradalma forradalmi energik elnevezsű tanulmnyt interdiszciplinris volt a sz szűkebb s tgabb rtelmben egyarnt. Szűkebb rtelmben, hiszen a rsztvevők klnbző szakok hallgatibl kerltek ki. Tgabb rtelemben, azzal, hogy olyan helyeket ltogattunk meg, amelyek műszaki, trtnelmi, fldrajzi s kulturlis csemegvel szolgltak szmunkra. A hasznos ismeretek elsajttsa mellett az utazs egszt a jkedv jellemezte. Az egyetemistk br ms orszgokbl rkeztek mgis azonnal megtalltk a kzs tmt s sok esetben minden bizonnyal bartsgok is kialakultak. Garancia volt erre a kzs nyelv s kultra, no meg persze a j szervezs.

Tőtős ron, nagyvradi trtnszhallgat
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!