Főoldal · Kapcsolat 26. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

BESZMOL - Az energia forradalma-forradalmi energik c. tehetsgprogramrl
(A magyar ipari s technolgiai forradalom IV. c. a tehetsgprogram plyaműveit tartalmaz kiadvny letlthető innen. A rendezvnyről kszlt fnykpeket megtallhatjk Kpgalria albumgyűjtemnynkben.)2013. szeptember 6-n lassan gylekeztnk Pecz Samu rkemlkű alkotsa, a Műegyetem knyvtrplete előtt. Dr. Horvth Attila trtnsz ksretben jrtuk be a templomszerű ahogy Tőtős ron nagyvradi trtnszhallgat megjegyezte a tudomnyok templomnak pomps pldjaknt szolgl ptmnyt. A mlt szzadfordul historizl motvumai ragadjk meg a tekintetet: a gtikt idző nagyolvas korban Eurpa legnagyobb fesztvolsg hlboltozatval bszklkedhetett, az velt, egykor festett vegablakok fnnyel teltik a teret.

A nem mindennapi ltvny mellett azt is megtudtuk, hogy a vilghbor előtt mg pompsabb alkotsokat rejtett az plet: az előtrben korbban egy nagyszabs carrarai mrvny szoborcsoport fogadta a ltogatt, mely Ferenc Jzsef s felesge, Erzsbet kirlyn mellett az osztrk s a magyar np egy-egy szimbolikus alakjt jelentette meg. A hbors pusztts kvetkeztben mra Erzsbet kirlyn szobra maradt csak fenn, de az előkelő helyen: a Kpzőművszeti Főiskoln kapott helyet. Az olvasterem Oxford s Cambridge konzervativizmust idzi, nem vletlen vlasztotta egyik filmjnek sznhelyl Anthony Hopkins. Sajnos ma mr csak egy vzlat emlkeztet az egykori szekkra, Raksnyi Dezső festőművsz alkotsra, mely a bejrati ajtt fogta krbe.

Raffaelo Athni iskoljt felidző festmnyről egy vzlat emlkezik meg, innen tudhatjuk, hogy Leonardo da Vinci, Galilei, Newton s Watt mellett helyet kapott rajta Szchenyi Istvn, Vasvri Pl, Jedlik nyos, Steindl Imre, Ybl Mikls s feltehetőleg Teleki Pl grf fldrajztuds is s ms ma mr nehezen rekonstrulhat nagysgok mint a magyar ipari s technolgiai forradalom meghatroz egynisgei.

Az alagsorban a Knyvtr gyűjtemnynek csak tredkt őrzik, gy is elkpesztő a technikai felszereltsg, mely lehetőv teszi, hogy nemcsak a knyvek lapjait, hanem knyvvel teli teljes polcrendszereket tlapozzunk. A gyűjtemnyben Weisz mrnktanr ajndkaknt megjelenik egy francia kertptő szakknyv szmos festett illusztrcival, felidzve a Műegyetem egykori oktatjnak adomnyoz kedvt, de egyben emlket lltva harcias virtusnak is, annak ki egykor sikeres prbaj utn lpett ismt pulpitusra.

A levltrban Dr. Kiss Mrton sszegezte a műszaki felsőoktats szvevnyes tjt a II. Jzsef (kalapos kirlyunk) ltal 1782-ben alaptott elődintzmnytől, Eurpa első polgri egyetemi szintű műszaki kpzsi intzettől, a Institutum Geometricumtl a Jzsef ipartanodn t napjaink mrnk- s kzgazdszkpzsrt egyarnt felelős intzmnynek, a Budapesti Műszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetemnek ltrejttig.A trtneti ttekintsből megtudtuk, hogy a mai intzmny s jogelődei hogyan prbltak megfelelni a kor kvetelmnynek tudomnyos tekintetben s a trtnelem szemszgből nzve is: oktati aktv szereplői voltak a 48-as szabadsgharcnak, s mint tudjuk az 1956-osnak is. A levltr megyei llomnnyal vetekedő gyűjtemnynek egy kes bizonytka Lvai Andrs energetika professzor, a magyar atomenergia-program elindtjnak hagyatka.

A dlutni program mr teljesen az energetika jegyben telt. Dr. Kaderjk Pter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionlis Energiagazdasgi Kutatkzpontjnak vezetője az EU energiastratgijrl, a megjul energiaforrsokat szorgalmaz Eurpa 2020 stratgia 20%-os indiktorrl s a magyar energiastratgia az EU elvrsaihoz kapcsold fő pillreiről tartott sszegző előadst. Kln hangsllyal jelent meg az előadsban a fosszilis gzkszletek kiaknzsnak krdse (klns tekintettel a palagz felhasznlsnak aktulis problmjra), megjulkra (szl- s napenergia, a minden fldrajzi ismeret tekintetben nem kristlytisztn megjul kategrira (jelesen a folyami vlgyzrs vzerőművek jelenltre, melyek slyos hidrogeolgiai krokat vonnak maguk utn pl. zsia feltrekvő gazdasgaiban), valamint az atomerőművekre, melyek hulladknak elhelyezse mig nem megoldott.

Dr. Grabner Pter ipargi szakember a magyar villamosenergia-rendszer elmlt 20 vnek főbb eredmnyei kzl az EU-s direktvk tvtelt, hazai gyakorlatba ltetst s a 2001. vi magyar villamos energia trvny előnyeit s htrnyait emelte ki, mely piaci irnyba trtnő elmozdulst tett lehetőv mind a villamosenergia-termels, mind pedig a -kereskedelem terletn. Topa Zsolt fizikus-kzgazdsz, ipargi nagykereskedelmi szakmai tancsad a villamos energia zavartalan elltst szavatol rendszer fizikai trvnyszerűsgeit (a teljestmny, frekvencia s feszltsg sszefggseit), valamint a primer, szekunder s tercier szablyozs magyarorszgi gyakorlatt ismertette, kitrve az razs kzgazdasgi krdseire is, melynek tavaly kifejlesztett j, gyakoribb kereskedst lehetőv tevő rendszere rvn 10 Mrd forint megtakartst rtek el a rendszer irnyti.

Az előadsokat Az energia forradalma-forradalmi energik plyzat djazottainak jutalmazsa kvette. A Vaskapu s annak Bnki Dont ltal meglmodott egykori erőműtervnek bemutatsa alapjn első djat nyert a zentai Kazinczy Szilveszter, msodik helyezst rt el Lengyel Vivien, a Műegyetem hallgatja Győr villamos erőművei trtneti fejlődsnek bemutatsrt. Harmadik djjal jutalmazta a zsűri Szili Tams Jedlik nyos letről szl sszegző rst. Klndjban rszeslt Tőtős ron trtnszhallgat Nagyvrad villamosenergia-elltsnak trtneti feldolgozsrt, Tth Dnes műszaki oktat az vodktl a főiskolkig terjedő energiatakarkossgi oktatprogramjnak bemutatsrt s Nagy Andrs a transzformtor megalkotinak letművt s gyakorlati vvmnyait sszegző tanulmnyrt.

A magyar ipari s technolgiai forradalom IV. c. kiadvny tovbbi szmos izgalmas rst tartalmaz a villamosts időszaknak kezdettől napjainkig a magyar mrnki lelemnyessgnek emlket lltva. Ezton szeretnnk ksznetet mondani minden kedves fiatalnak, aki az idei vben is gazdagtotta ipar- s tudomnytrtneti kiadvnyaink sort sajt kutatsa alapjn sszelltott rsval.

A rendezvny sorn szerzett lmnyeiről gy szmol be Szili Tams, az budai Egyetem hallgatja:
A djtad keretein bell szervezett előadsok rengeteg rdekes informcival szolgltak. Br nincs teljes rltsom az rintett tmakrkre, sszessgben jl rthetőek s rendkvl rdekesek voltak. Nagyon tetszett, hogy az előadk időnknt egy-egy diagrammal vagy tmval kapcsolatban sajt vlemnyknek is hangot adtak, mert ez kzelebb hozta egymshoz őket s a hallgatsgot. Tovbbi pozitvum, hogy nemcsak gazdasgi, hanem termszettudomnyos tmj előadst is lthattunk.Kszlt a Nemzeti Tehetsg Program tmogatsval.
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!