Főoldal · Kapcsolat 26. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

BESZMOL Konferencia a magyar-lengyel bartsgrl
Magyarorszg s Lengyelorszg kt rkletű tlgy, melyek kln trzset nvesztettek, de gykereik a fld alatt messze futnak, sszekapcsoldtak s lthatatlanul egybefondtak. Ezrt egyiknek lte s erőteljessge a msik letnek s egszsgnek felttele. Eme sorok jl kifejtik, hogy a kt nemzetnek, nemcsak kzs mltja van, amely egybefondott, hanem van lehetősgk egy kzs jvő megteremtsre.Stanisław Worcell szavai jl jellemzik a mrcius 2-4. kztt megrendezett konferencit is a lengyel-magyar bartsgrl, hisz a konferencia nem csak arra adott lehetősget, hogy megismerjk a msik nemzet trtnett s kultrjt, de a kzs mltat is feltrta. Igazi bartsgok kiptsre is lehetősget adott, megismerni a msik npet s megosztani velk az lmnyeinket, nzeteinket, s annak ellenre, hogy nem egy nyelvet beszlnk, egyformn gondolkozunk s viseljk szvnkn a msik nemzet sorst. Tnyleg rződtt az a bizonyos testvri bartsg a kt nemzet kztt.

A mrcius 2-n megrendezett előadsok a Bem Jzsef Kulturlis Egyeslet szkhelyn hangzottak el, feltrtk a kzs mltat, olyan elemeket ismertnk meg, amelyek a kt nemzetet szorosan egymshoz fűztk a trtnelem sorn.
Az első előadst dr. Puskely Mria tartotta, aki az rpd- s Anjou-kori magyar lengyel dinasztikus kapcsolatokat ismertette velnk. Tbbek kztt a kt orszg kztt ltrejtt hzassgi kapcsolatok voltak rdekesek, megtudhattuk, hogyan nzett ki Szent Kinga, Szent Hedvig, milyen szerepet tltttek be a kt nemzet letben.

Ezt kvetően dr. Tadeusz Kopys meslte el, hogy mikor alakult ki a lengyel-magyar nemzetkzi kapcsolat, ami a Rkczi Ferenc-fle szabadsgharc kitrsvel vette kezdett, vszzadok folyamn pedig elmlylt. 1920-as varsi csata sorn magyarlengyel sszefogs, kzs harc figyelhető meg, amit sokig elhallgattak, hisz tabu volt a kt nemzet bartsga, mint ahogyan az is, hogy a msodik vilghbor sorn a magyarok segtettk a lengyeleket. Az 56-os forradalom sorn is egyfajta segtsgnyjts figyelhető meg.

A dlelőtt folyamn mg prof. dr. Kapronczay Kroly pedig a lengyel menekltek helyzett mutatta be a msodik vilghbor folyamn s azt kvetően. Nem titok, miszerint a magyar vezets nem kvnt belpni a hborba, sőt a lengyelek elleni harcokban sem szerettek volna rszt venni, mivel a lengyelek gye Telekik szmra nemzeti gy volt. Ma mr tudjuk, hogy nem volt ms vlasztsa Magyarorszgnak. De egyet megtehetett, egy igazn nemes lpst. A lengyel menekltek szmra menedket biztostott, gyket szocilis gyknt kezeltk. Jelentős rszk llst is kapott, akik szmra tmenetileg nem tudtak biztostani munkt azok seglyben rszesltek.

A legutols előadst a Bem Kzpontban Mitrovits Mikls tartotta, ő az 1956-1989-es időszakot lelte fel, hisz ettől az időszaktl kapott j erőre a kt orszg bartsga. Magyarorszg s Lengyelorszg is szenvedett a szocializmustl, ki akartak trni, ami csak elmlytette kapcsolatukat, 1989-ben beksznttt a rendszervlts korszaka.

Dlutn sorn lehetősgnk nylt ltogatst tenni a Magyarorszgi Lengyelsg Mzeumban, ahol szmos olyan műemlket lthattunk, amelyek sszektik e kt nemzet trtnelmt, zeltőt kaptunk a lengyel kultrbl is. Kőbnyn tallhat a Lengyel Hz, ami otthont ad a Magyarorszgon lő lengyel kzssg szmra hagyomnyaik polsban. Itt meghallgattuk az Erdlyi Napl jsgrjnak, Okos Mrtonnak, az előadst Bthory Istvnrl, akit meghvtak a lengyel kirlyi trnra, amikor 1576-ban megresedett. Vgl elvllalta a trnt, de mindig szvgye maradt Erdly. Majd a Mindenkor Segtő Szűz Mria templomban lengyel nyelvű misn vettnk rszt.

Az első napunkat egy rendkvl jl sikerlt vacsora zrta, amely sorn kicsit kzelebbről is megismertk egymst lengyel felebartainkkal, magyar s lengyel npdalokat nekeltnk, amelyek feltltttek bennnket energival a msnapra tervezett kirndulsra.

Mrcius 3-a kirndulsunk napja Budapesten, itt megtekintettk a legismertebb ltnivalkat, mint a Hősk tert, Szchenyi frdőt, Citadellt, Budai vrat, stb. Ezen a napon ismertettk velnk az azelőtti napi kvz eredmnyt, melyet a lengyel lnyok nyertek meg, nyeremnyket (egy tlca stemnyt) pedig megosztottk a tbbi rsztvevővel, akiknek tudsa alulmaradt grcikval szemben. A fraszt nap utn egy csodlatos tncelőadsnak lehettnk tani, amely a szvnkig s tudatalattinkig hatolt. Mindenki kedvet kapott az ezt kvető magyar npdalok tanulshoz s nptncok tncolshoz is. A lengyel felebartaink nagyon gyorsan megtanultk npdalainkat, melyek kzl taln a Kiskacsa frdik ment a legknnyebben, a nptnc elsajttsa lehengerlő volt, hisz mindenki gy tncolt, mintha gyerekkora ta ezt gyakorolta volna. Felejthetetlen lmny volt ezt a sok boldog, kifradt arcot nzni, melyeken ltszott, hogy erre az estre sokig emlkezni fognak.

Mrcius 4. nagy nap volt s sajnos egyben az utols is. A Budapesti Corvinus Egyetemen voltak az előadsaink. A vendgelőadk kzl az első Dr. Jeszenszky Gza volt, a konferencia fővdnke, aki Magyarorszg klgyminisztere volt 1990-1994 kztt, s aki a Visegrdi Ngyek fontossgra hvta fel figyelmnket, hogy mennyire fontos ez az egyttműkds szmunkra, kzp-eurpaiak szmra, hisz a stabilits, ez az sszefogs alapkve, amely pldaknt szolgl szmos orszg szmra, s hogy taln bővteni lehetne ezt a krt a balti llamokkal s Ausztrival is.
Dr. Zsinka Lszl szmos hasonlsgot s klnbsget osztott meg velnk a kt j bart trtnelmi mltjval kapcsolatban, amelyeket az rpd-kortl egszen a 20. szzad nagy vltozsig.

A legrdekesebb előads egyike prof. Grzegorz W. Kolodko szemlyben hallgathattuk meg, aki a lengyel tmenetet a piacgazdasg s a demokrcia irnyba trta fel. Megtudtuk Lengyelorszgnak milyen vltoztatsokra volt szksge a rendszervlts utn, hogy a jvőben mlt tagja legyen az Eurpai Uninak, tovbb milyen mdszerek segtsgvel rtk el a lengyel kzgazdszok a GDP nvekedst a vlsg idejn.

A dlutn folyamn dr. Constantinovits Miln a magyar gazdasgpolitikt mutatta be az EU csatlakozs utn s hogy milyen pozitv hatsai voltak a gazdasgra s mi is az a stop-go. 2010-ben vltott politikt Magyarorszg, most a fő cl az llamadsg cskkentse. A konferencia legutols előadja Piotr Wisniewski volt, aki a kt j bart tőkepiacnak fejlődst mutatta be a rendszervlts utn, makro-s mikrogazdasgi mutatk segtsgvel.

Az előadsok utn kerlt sor a jelentkezshez beadott plyaművek rtkelsre s a djak kiosztsra ezt kvetően egy-egy lengyel s magyar dik szlalt fel, elmondta, hogy mire jutott kutatsa sorn.

A jtkos vetlkedő, ami a hallgati prezentci utn kvetkezett nagyon rdekesnek bizonyult, hiszen ngy csoportra osztottk a fiatalsgot s csoportos projekttervezs vette kezdett, ami a lengyelmagyar kapcsolatok kiszlestsre szolglt, hisz kzs intzmnyeket, emlkműveket, katonai csoportokat kellet ltrehoznunk.

Majd mint a V4-ek kpviselői lseztnk s prbltuk megbeszlni a problmkat a visegrdi ngyeken bell, j clok utn nztnk, prbltuk a kzp-kelet-eurpai kzssg szmra kzs intzmnyeket ltrehozni.
A konferencia egy kzs vacsorval zrult, ami lehetősget adott arra, hogy mg jobban megismerjk a msik nemzetet, bartsgunkat elmlytsk, megosszuk az lmnyeinket, nzeteinket.

A beszmolt ksztette: Dolinai Zsuzsanna, Ungvr

Nhny gondolat a rsztvevőktől:

Előszr is, ksznm a Konferencit, sok ismeretet szereztem a lengyel s a magyar trtnelemről. Volt sok olyan dolog, amit nem ismertem s nem tudtam, hogy ennyi mindenben van valami kzs. Budapest gynyrű. Sosem lttam szebb vrost. Megismerkedtem sok rdekes emberrel is. Politikai ismereteim is bővltek. Jrtam a Lengyel Nagykvetsgen. Ez nagy tapasztalat volt a szmomra.

Agnieszka Zuzanna Ślęzak
Szmomra a mlt htvge, amit Budapesten tltttem, s rszt vettem a Magyar-lengyel bartsg-rl szl konferencin az egyik legszebb pillanat volt az letemben. Most mr igazn tudom, mit jelent a testvrisg e kt orszg szmra. Lehetősgem volt tanulni a mi nemzeteink kapcsolatnak trtnelmről s első kzből szereztem tapasztalatokat a nagy vendgszeretetről, amirt nagyon hls vagyok.

Konrad Wjcik, Kielce
Szmomra a Konferencia a magyar-lengyel bartsgrl nagy lehetősg volt, hogy tallkozzam klfldi dikokkal. Sok előadst hallgattam a tudomny művelőitől, amely megvltoztatta a kzgazdasgtanrl s a nemzetkzi kapcsolatokrl kialakult korbbi vlemnyemet. A konferencia rbresztett, hogy a lengyelek s a magyarok szmos kzs kapcsolattal rendelkeznek s vigyzni kell a j kapcsolatok fenntartsra.

Izabela Stąpor, Kielce
Nagyon rlk annak, hogy rszt vehettem ezen a konferencin, nem is szmtottam arra, hogy ennyire jl fogom rezni magamat. Az előadsok mind nagyon rdekesek voltak, klnsen tetszett Dr. Puskely Mria s Grzegorz W. Kolodko előadsa. A vasrnapi vrosnzst, valamint az esti vacsort s tnchzat lveztem a legjobban a programok kzl. Izgalmas volt budapesti lakosknt a vrost bejrni, este pedig a hagyomnyos magyar tncokat nzni. A htfői vacsorra mr egyrtelműen bartokra leltem a hatron tli magyarokban s a lengyel egyetemistkban. A lengyelek bartsgossga s kedvessge nem maradt otthon, gy egyltaln nem volt nehz velk kapcsolatot ltesteni, s tovbb polni a lengyel-magyar bartsgot. Mindannyian nagy rdeklődst mutattak Magyarorszg s a magyar emberek irnt, termszetesen ez fordtva is igaz volt. A konkrt tnyeken kvl a msik np mentalitst, termszett s mg nyelvt is megismerhettk. Nekem most előszr volt szerencsm egy klfldi csoporthoz ennyire kzel kerlni, s hla a lengyelek kzvetlensgnek is, csupa j tapasztalatot szereztem az ismerkeds sorn.
A szervezst csak dicsrni tudom, mindennel tkletesen meg voltam elgedve. A sznvonalas szakmai s kzssgi programok mellett ltszott, hogy a szervezők gyeltek a rszletekre is (pl. szlls biztostsa, vegetrinusok), s igyekeztek minden krsnek eleget tenni.
Remlem, hogy fennmarad kztnk ez a gyorsan kialakult bartsg a lengyel fiatalokkal, s hamarosan viszontltjuk egymst. Ezrt mindenkppen rlnk annak, ha a jvőben sor kerlne mg hasonl rendezvnyre, akr Lengyelorszgban, mert szvesen ltogatnm meg őket a hazjukban.

rmmel osztom meg az Alaptvnnyal az ltalam ksztett fotkat (https://picasaweb.google.com/106532794890603152600/KonferenciaAMagyarLengyelBaratsagrol2013Marc03?authkey=Gv1sRgCNmlgI-_s7j0zAE). Krem, hasznljk nyugodtan s btran, ha szksg lenne rjuk. Kvncsian vrom az esemny "hivatalos" fotit is!

Soraimat zrva, szeretnk mindenrt ksznetet mondani! A jvőben mindenkppen figyelemmel ksrem a szervezet munkjt, amelyhez ezton is sok sikert kvnok!

Dulai Rka, Budapest
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!