Főoldal · Kapcsolat 13. Augusztus 2022
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszámoló a Hegyvidéki Trianon Társaság trianoni emlékünnepségéről
2011. június 4-én Zebegényben Alapítványunk az idén másodszor vett részt a kilencvenegy esztendeje megkötött trianoni békediktátum évfordulója emlékére megrendezett ünnepségen, melyet a Hegyvidéki Trianon Társaság szervez meg évről évre. A Társasággal Alapítványunk (Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány) 2010-ben együttműködési megállapodást kötött Kárpát-medencei programok szervezésére.

A megemlékezésen az egyházi méltóságok, római katolikus kanonok urak, evangélikus, református és unitárius püspök urak mellett a határon túli magyar szervezetek is képviseltették magukat, a megnyitó beszédet az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor tartotta.

A megemlékezésen Kárpátalja nevében Alapítványunk tiszteletbeli kurátora, Ilnicki Beáta szólt a megjelentekhez, és a tavalyi megemlékezéshez hasonlóan elsöprő sikert aratott. A kettős állampolgárság problematikájára hívta fel a figyelmet, mely többek között Ukrajnában sem engedélyezett a jelenlegi szabályozás mellett, így a magyar állampolgárságot igénylőknek számolniuk kell azzal, hogy új jogi státuszukkal automatikusan elveszítik ukrán állampolgárságukat.

Kopp Kristóf, Alapítványunk kuratóriumának elnöke röviden ismertette az Alapítvány tevékenységét és jövőbeni célkitűzéseit, a korábbi nyári egyetemeket, ifjúsági találkozókat. Érintőlegesen szólt a nehéz anyagi helyzetről, mely általában minden határon túli magyarokat segítő szervezetet sújt, ugyanakkor az alapítvány tevékenységét fontosnak tartotta a határon túli magyar fiatalság anyanyelvének ápolása, kultúrájának megőrzése és gyarapodása tekintetében.

A beszédeket követően a Lánchíd Rádió újságírónője interjút készített Alapítványunk képviselőivel. Ilnicki Beáta és Kopp Kristóf is válaszolt a feltett kérdésekre, melyek olykor zavarbaejtő módon firtatták magyarságtudatunk, a trianoni döntésről alkotott véleményünk. (Ilnicki Beáta beszéde a kárpátaljai magyarság kettős állampolgárságának kérdéséről letölthető innen.)

A beszédeket és interjúkat szünetek tarkították, amikor is kellemes dallamú nemzeti érzelmű hallgathattak a jelenlevők, majd közösen elénekelték a magyar és a székely Himnuszt, illetve a Szózatot.

A megemlékezés zárásaként megkoszorúzták a zebegényi Havas Boldogasszony kápolna előtt felállított félárbocra eresztett országzászlót, a Nemzeti Érzelmű Motorosok szervezet képviselői pedig a hajdani Magyar Királyság valamennyi vármegyéjének zászlóit lobogtatva elvonultak, hogy a megemlékezést Budapesten folytassák.

Az előadók szűkebb körét délután a zebegényi általános iskola udvarán felállított asztaloknál finom gulyásleves és túrós rétes, valamint ehhez illő könnyű borok várták, az estébe nyúló beszélgetésen lehetőség nyílt arra, amit a magyar ember órákon, sőt napokon, heteken át képes folytatni, a „Trianonozásra”.

Hogy mi is volt a megemlékezés eredménye? Trianon nemzedékek életét keserítette meg úgy, hogy ezek a nemzedékek igazából nem is tudták, mit jelent. A tavaly óta hivatalosan is megrendezett emléknapon végre a magyar nemzet összes tagja szembesülhet ezzel a tragédiával, melynek sebeit az elkövetkező nemzedékek feladata lesz enyhíteni.

Budapest, 2011. június 9.

Készítette: Kopp Kristóf
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!