Főoldal · Kapcsolat 12. Augusztus 2022
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Magyar Fiatalokért Díj 2009 - Díjátadás
Alapítványunk díjátadó ünnepségét a fiatalsághoz egészen közel, az Ybl Miklós Szakképző Iskola színháztermében rendeztük meg. A rendezvényről az egyik fiatal építőipari hallgató beszámolója alapján tájékoztatjuk a kedves olvasót:

“Megyesi Csilla köszöntötte a jelenlévőket és bemutatta Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány eddigi tevékenységét.

Érdeklődéssel hallgattuk, a számunkra teljesen új információkat a Magyar Ifjúsági Találkozókról.
Beszámolt arról is, hogy az Alapítvány évente ingyenesen megrendezi egyhetes táborát, a Magyar Ifjúsági Találkozót, a Kárpát-medence valamely pontján. Itt a fiatalok erősíthetik nemzeti identitásukat, ápolhatják kultúrájukat és anyanyelvüket.

Eddig öt Magyar Ifjúsági Találkozóra került sor. Sok diák figyelmét felkeltette a táborok helyszíne: Ópusztaszer, (Magyarország), Tugár völgye (Felvidék), Illyefalva (Erdély), Zobnatica (Vajdaság), Felsőremete (Kárpátalja), Kopács (Horvátország). Az érdeklődés felkeltése olyan jól sikerült, hogy sokan arról beszéltek a konferencia végén, hogy ők is szeretnének eljutni ezekre a helyekre.

Sok diák most hallott először arról, hogy nemcsak az elszakított területeken, hanem Brazíliától kezdve az Egyesült Államokon és Ausztrálián keresztül és Európa legtöbb országában élnek magyarok és még a harmadik generáció is meg szeretné tartani a magyarságát, nemzeti identitását.

Sajnos a legtöbb diák most hallotta először azt a szót, hogy nemzeti öntudat. Jó lenne, ha erről nemcsak díjátadó ünnepségeken hallanánk, hanem a történelem órán vagy osztályfőnöki órán is. Az is jó lenne, ha osztálykirándulások nem csak Magyarország területén lennének, hanem a diákok többsége eljuthatna az elszakított területekre is.

A díjátadó ünnepség keretében hallhattunk két előadást. Prof. Dr. Romsics Ignác akadémikus előadása a Trianon előzményeiről szólt. Ismertette velünk az összes eseményt, ami Trianonhoz vezetett. Romsics Ignác különböző képek és térképek kivetítésével illusztrálta az ország helyzetének változásait.

Az előadás rövid kivonata letölthető innen (PDF - 349 KB).

A második előadást prof. Dr. Szakály Sándor egyetemi tanár tartotta a diákoknak Trianon következményeiről. A tanár úr szintén térképekkel illusztrálta a megtörtént változásokat, hogy hány magyar ember szakadt el és hány települést csatoltak el Magyarországtól. A beszámolókat minden diák figyelemmel hallgatta.

Ezek után A Vágtázó Csodaszarvas Zenekar előadását hallgathatták a diákok. A zenekar régi magyar zenét játszott, mind a diákok mind a tanárok érdeklődve fogatták.

A zenekar után ünnepélyesen átadták a Magyar Fiatalokért Díjat. Az Alapítvány Kuratóriuma, az Alapító okiratában megjelölt közös célok megvalósulásának érdekében, a kiemelkedő tevékenységet felmutató természetes-, jogi, és jogi személynek nem minősülő társaságok, szervezetek, személyek munkája elismerésének céljából Magyar Fiatalokért Díj-at alapított. A Kuratórium a Díjjal elismerni kívánja a nagyvilágban szétszóródott magyar fiatalságért tevékenyen részt vállalók munkáját. A díjakat Dr. Rétvári Bence képviselő úr adta át. Az ünnepségen a 2008-as és 2009-es év díjazottja vették át díjaikat. A díjazottak Gaudi-Nagy Tamás, ügyvéd, Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó ügyvezető igazgatója és (egyik) tulajdonosa, Nagy Margit, pedagógus és Lukácsy Szilamér, erdőcsinádi református lelkész volt. A díjazottakat Dr. Hoffmann Rózsa képviselő asszony méltatta. Méltatás után hozzánk diákokhoz is szólt, elmondta, hogy milyen fontos, hogy a magyar nemzet összetartozzon és, hogy mi fiatalok ebben milyen sokat tudunk segíteni, mert ez a feladat a jövőben ránk vár.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás, ügyvéd, Alapító tagja és tiszteletbeli elnöke (1998-2007 között elnök) a Magyar Csodaszarvas Egyesületnek, amely a Kárpát-medencében élő magyar közösség kulturális örökségének megóvásáért és fiataljaink nemzeti öntudatának megerősítéséért dolgozik.Nagy Margit, pedagógus, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alapítója és elnöke. Kezdeményezésére 2000-ben beindult az újvidéki Apáczai Diákotthon működése, amelyet az óta is többször bővítettek, jelenleg 72 egyetemistának biztosít kollégiumi ellátást.Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó ügyvezető igazgatója próbálja vonzóbbá tenni a fiatalok számára az iskolai munkát, tankönyvkiadói tevékenysége során pedig kifejezetten törekedett, hogy vonzó-csábító, tartalmilag is és vizuálisan is figyelemfelkeltő kiadványok jussanak a tanulóifjúság kezébe.Lukácsy Szilamér erdőcsinádi református lelkész a Mezőségben, szórványban élő és a moldvai csángó gyerekek rendszeres táboroztatását szervezte meg feleségével, továbbá pénzt gyűjtöttek a hátrányos helyzetű gyerekeknek.Mindegyik díjazott megköszönte a díját és, hogy elismerik a munkásságát, amit végez.
Az ünnepség végén A Vágtázó Csodaszarva Zenekar eljátszott néhány dalt a diákok szórakoztatására és az ünnepség befejezése végett.

Mindenki nagyon örült, hogy részt vett ezen a díjátadón és ünnepségen. A résztvevők többsége diák volt, akik olyan információkkal távoztak a rendezvényről, hogy a jövőben lélekben és tettekben segíteni tudják majd a magyar nemzet összetartozását, nyelvünk, hagyományaink, értékeink megtartását legyen ez határon belül vagy határon kívül.”

Képgalériánkban megtekintheti az eseményről készült összes fényképfelvételünket.
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!