Főoldal · Kapcsolat 28. Mrcius 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

II. Magyar Ifjúsági Tábor - Felvidék
A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány, a Magyar Ifjúsági Közösség (Felvidék) és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (Magyarország, Pécs) 2002. július 11-18. között megszervezte a II. Magyar Ifjúsági Tábort Felvidéken.

A Losonchoz közeli Tugári-völgy Chata Polana nevû üdülõjében mintegy 50 magyar fiatal gyûlt össze Svájcból, Svédországból, Németországból, Erdélybõl, Vajdaságból, Felvidékrõl és Magyarországról.



A II. Magyar Ifjúsági Tábor fõvédnöki szerepét dr. Jánosi György, a Magyar Köztársaság Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztere, valamint Csáky Pál , a Szlovák Köztársaság miniszterelnök helyettese töltötték be.

A II. Magyar Ifjúsági Tábor megnyitóját Peczár Károly, Csáky Pál miniszterelnök-helyettes irodájának vezetõje, Csúsz Péter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselõje és a Nemzetközi Kapcsolatokért Felelõs Bizottság elnöke, Zupkó Mária, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselõje és a Szociális Bizottság elnöke, Molnár Katalin, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselõje tisztelték meg.

A csodálatos vadregényes erdei környezetben a táborozók megismerkedhettek Felvidék történelmének és földrajzának jelentõsebb állomásaival Böszörmény István helytörténész elõadásában. A hallgatóságot megragadva a Palócföld tájegységének néprajzi és irodalmi múltja sem maradt leplezetlen, melyet a tábortûz körül Zupkó Mária daltanítása követett válogatva a palóc népdalkincsbõl.

A harmadik napon a kiscsapat felkerekedett, hogy felfedezze a környék településeinek nevezetességeit, melyet Losonc városával kezdett a már ismert Böszörmény tanár úr kalauzolásával. A Kármán József Magyar Tanítási Nyelvû Alapiskolát, a református templomot -, amely sok éven keresztül nagy valószínûségével Losonci Anna temetkezési helyét is magába rejtette -, a szabad városnézést és H. Durai Éva vendégszeretetében a Losonci Magyar Kulturális Központban töltött röpke órát követve Rimaszombat felé vették útjukat. B. Kovács István muzeológussal együtt koptathatták ennek a gyönyörû városnak utcácskáit, tereit. A táborozókat a Füleki vár bevétele sem rendítette meg, ahol Palkovics Gyula elõadásával egy pillanat alatt belopta magát a hallgatóság szívébe. A füleki Magyar Közösségi HázbanAgócs József, Fülek alpolgármestere köszöntötte a csoportot, ahol a házigazdák Macsánkával kedveskedtek, melyet gitározás, éneklés és felhõszakadás követett.

A kalandos éjszakai utazást kipihenve, másnap Ardamica Ferenc prózaíró,Ardamica Zorán költõ, a Plectrum kiadó vezetõje és Szászi Zoltán költõ bemutatkozására került sor. Az elméleti síkra „tévedt" órákat a szervezõk a Ruzsinai-tóhozvezetõ túrával kívánták kiváltani, amely során a két órán keresztül hegynek felfelé tartó útvonal fáradalmai egy pillanat alatt eltûntek a tó megpillantását követõen.

A II. Magyar Ifjúsági Tábor egyben színteréül szolgált vitafórum keretében a Kárpát-medencén belüli és kívüli magyar fiatalok együttmûködésének lehetõségeirõl, ahol Gál Éva , a pozsonyi Agora Iroda vezetõje és Csutak Zsolt, a Metszéspont Iroda képviselõje tartott elõadást.

A lelkes csapat Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnökével ellátogatott Szklabonyára Mikszáth Kálmán gyermekkori házához, Bussán megtekintették Zsélyi Aladár emlékházát, Alsósztregován Madách Imre szülõházát és sírját, a Divényi várat és Gácson a Forgách kastélyt.

A szervezõk a táncmulatságokról is gondoskodtak, a füleki Rakonca gyermek-néptáncegyüttes vezetõi táncház keretében próbálták a táborozók mozgásának a koordinálását -az elmondásuk szerint meglepõ sikerrel-, de a nosztalgia bulik sem maradtak el a táborozók zenei kívánságait teljesítve.

A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kuratóriuma õszintén reméli, hogy minden kedves táborozónak sikerült a Palócföldrõl szívébe zárnia egy-egy emlékképet, barátságot és a magyar kultúra sokszínûségének felvidéki szépségét.

KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!