Főoldal · Kapcsolat 26. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

A ma Eurpjban lni, magyar szvvel
Prolg

Ltjtuk feleim szmtkhel mik vogymuk?
(Halotti beszd s knyrgs, 11921195 kztt)


gy szlott a kzpkori magyar ima. Ez a nhny sz az els szfoszlnyok kzl val, mik magyar nyelven lerdtak.

s ma tnyleg krbenzhetnk. Ltjuk, mennyire sztszrdott a magyarsg a nagyvilgban.

Ahhoz, hogy ennek a sztszrdsnak ne csak ers gykerei, hanem mg ersebb hajtsai is legyenek, ers ntudatra, tgondolt, azonnali cselekvsekre, a magyarsg mindenekeltti polsra van szksg.

Ha krbenznk, valban lthatjuk, mik vagyunk, miv lettnk.

A trtnelem fogaskerekei ersen meggytrtk magyarsgunkat.

I. Mgis...

Az ami a huszadik szzad els felben rte a magyarsgot, az megrendt erej csapsok sorozata volt. De ebben az idben, ekkor, most s mindrkk, meg kell riznnk nmagunkat, seink emlkezetben, s a jv magyar fiatalsgnak tehetsgben, bszkesgben bzva.

Mikor elindulok otthonombl, Budapestrl, rmmel indulok tnak, hisz brhol a vilgon magyar testvremmel tallkozhatok.

Megrkezek Szkelyudvarhelyre.

Rnzek a trkpre, s tgondolom az letemet. desapm dlvidki magyar. desanym felvidki magyar. n Budapesten szlettem, s az Egri csillagok trtnelembe gyazott romantikjn nevelkedtem. Mindkt szlm szlfldjre csak tlevl s vmvizsglat nemegyszer hosszantart s knyelmetlen procedrja utn juthatok, s csakis rvnyes tlevllel.

Idegen orszgban vannak apai s anyai rokonaim.

A 12 rs utat, amit megtettem Szkelyfld fvrosa fel, kt orszg tlevl s vmvizsglata szaktotta flbe.

Az oly sokszor megnekelt Kirlyhgn meghezvn, meglltam tkezni, s amikor kesszl magyarsggal krtem valami finomat, krdn nztek rem

Ezek utn csak szt rtettnk, ebdeltem, s folytattam utamat.

Nemsokra megrkezvn Szkelyudvarhelyre, bartaink igazi magyaros vendgltssal, s gondoskodssal vettek krbe.

Most ki rti ezt?

Ha valaki megkrdezi ezek utn, n milyen nemzetisg vagyok, krdn nzek re

Mi itt a krds??

Mikor valami rosszat tettem otthon, ifjkoromban, desapm megrtt, hogy nem lesz gy bellem soha Bornemissza Gergely.

Ezen n mindig rettenetesen megszgyenltem.

Bellem Bornemissza Gergely kell, hogy legyen.

Igaz, hogy azta sem lettem bornemissza, megiszom a finom magyar bort, de eltelt vagy harminc v. Igaz, hogy desapm mr nem l rgta, hisz fiatalon kellett meghalnia.

Csak nyomot hagyott egszsgn, s az egsz csaldon is az a brtnben tlttt j nhny v, amit 18 vesen szabtak ki r. Fegyverrejtegets, bujtogats, rendszerellenes szervezkeds. Ez volt a vd. Az n apmra.

Akinek az desapja vitzi cmet, rdemrendet, s egyb kitntetseket rdemelt, s kapott, mert az I. vilghborban nemegyszer gy tnt ki vitzsgvel, btorsgval s nfelldozsval, hogy annak ksznheten teljes magyar hadoszlopokat, magyar leteket, apkat, s hs magyar katonkat mentett meg.

Ez volt a XX. Szzad.

Most 2003-at runk. Mg mindig keleten kel fel a nap, s minden nap nyugaton nyugszik. gy van ez rendjn. Eurpa egyeslni kszl. gy van ez rendjn.

s itt vagyunk mi.
Magyarok.
Nehz a krds

Szinte teljes testszlessggel benne vagyunk az Eurpai Uniban. Nincs ms alternatva. Nincs ms jv.

Mgis magyarok maradunk, mgis magyaroknak kell, hogy legynk, mindenhol, otthon s idegenben egyarnt. Hankiss Jnos kivlan fogalmazza meg mindezt, Idegenben cm mvben.

Idegenben

Ha megkrdezed, desebb-e ott a mz?
Azt felelem, megkstoltam, de csak ugyanolyan.
Ha megkrded, hogy lnek?
Jl, felelem, nagyon jl.
Vgl, ha azt: hol kell ht lnnk?
Ahov letett a sors. Ahol gykereid nttek, lthatatlan szlakkal kapcsoldsz.
Ahol azt hiheted, fontos az, amit teszel. Ahol, hogyha harcra ksztet is a krnyezeted, ezt a harcot jogosnak s fontosnak rzed, minden porcikddal. Ahol mg az ellenfeleid is hozzd mrtek.

Nyugodtabb lesz ht itt az let?
Soha, soha nem felelhetek mst. Gytrdni fogsz, nem fogod elrni itt sem mindazt, amit gy rzed, el kellene rned. A sorsod le fog teperni szzszor is, mellzni fognak vagy keresztllpni rajtad.
s mgis lted, az, ami vagy, egynisged, vgyaid itt, egyedl itt jelentenek valamit. Ha jl, ha rosszul, ha gazdagon, ha nyomorultul, ha kell, fogcsikorgatva, de itt s ez a sorsod. Ez a vgleges, megdnthetetlen vlaszom.

(Gondolat, 1982.)

s itt vannak a gondok.

A magyarsg nem fog fennmaradni nmagtl. Ma, amikor rendeznk manapsg egy konferencit a magyarsg gondjairl, a szrvny, esetleg a tmbmagyarsg egyv tartozsrl, akkor feltlik bennnk a krds

Vajon a francikat, angolokat, nmeteket foglalkoztatjk-e ilyen gondok?

Tudjuk, a trtnelem folysa hossz, s nemegyszer visszafel folyik. Aztn helyrell minden. Csak az a krds, mirt ppen a kzelmltban, a XX. Szzad sorsdnt idszakaiban volt olyan kegyetlen.

n akkor nem voltam jelen. Nem sokan lnek abbl az idbl. n csak bmulok. Magyarorszgrl elindulok, magyarokhoz igyekszem, majd meg is rkezem, mgis hatrokon kell tjutnom, s rlhetek, hogy tengednek.

De taln nem ilyen rossz a helyzet

II. Trgyals.

Ma, 2003 oktberben Eurpa lzasan kszl valamire. Taln el sem hiszi mindenki, de Eurpa az az igazi Eurpa kvn lenni, amely egysges, s rszt kvn venni a vilg krforgsban oly mdon mind gazdasgi, mind trsadalmi skon, ahogy az vezredek azt knltk neki.

De ezzel mg nem lesz vge mindennek, st, mg el sem kezddtt semmi. Neknk a legfontosabb, hogy Eurpa rsze az a magyar nemzet, amely tbb mint ezerves fennllsa alatt oly sokat szenvedett, lt, flt, esetleg dics harcokban vitzsggel harcot vett fel egsz Eurpa rdekben is.

s itt jabb lapok kezddnek.

A nemzetnek fenn kell maradnia!

Ezt persze taln knnyebb ma kimondani, mint megvalstani.

Ne higgyk, hogy a hatrok eltnse csak az sszmagyarsg megbklsnek, egysgnek s egyv tartozsnak az alapja lesz.

Mi vrhat ma a nagyvilgban?

Mindig voltak, s lesznek is kisebb, s nagyobb nemzetek. Egy nemzet nagysga persze nem csak terleti nagygban, lakossga llekszmban, hanem kultrja, mveltsge, gykerei, s sszetartozsa erssgben is mrhet.

Magyarorszg ritkn volt nagy terlet, ritkn volt nagy llekszm. Mgis a rivlis eurpai nemzetek szemben jelents volt. Mert volt tartsa, volt ereje, vitzsge, szpsge, mltja, s ezltal jvje. Voltak nagy kirlyaink, voltak nagy hadvezreink. Most mgis ms kell. Az sszefogs, a kzs mlt rtkelse, s az egysges jv megkeresse.

s ez nem kis feladat. Felesleges lenne lebecslnnk. Mra a demokratikus alapokon nyugv kztrsasgok alkotjk Eurpa orszgait. Megalkotta az emberisg azokat az alapelveket a hatalomgyakorls sztvlasztsa, szls-, gylekezs-, gondolati-, s lelkiismereti-szabadsg, melyek a ma embernek alapjogai.

A ma magyarsgnak teljesen ms feladatai vannak, mint a mlt embernek. Eltettk a szpen kifnyestett kardot, mzeumi belpjegyeket szednk a kzpkori magyar vgvrainkban.

Ott, ahol annyi hs, vitz magyar esett el akr magyar, akr eurpai flddarabokrt, most f n. Turistacsoportok adjk t egymsnak a kaput.
Nem a harctereken, a trgyalasztaloknl vesztettnk igazn.

De ez a mlt.
A jelent, s a jvt kell ptennk.

A demokratikus Magyar Kztrsasg kzigazgatsa hivatalosan is gondoskodik a hatrokon tl l magyar anyanyelvekrl.

Kt fontos vonalon is zajlik a hatrokon tl l magyar anyanyelvekkel val trds. Az egyik a legfelsbb szint, esetleg a Magyar Kztrsasg Alkotmnyban is rgztett, kormnyzati skon val odafigyels, s a msik a trsadalmi szervezetek, egynek ltal polt kapcsolatok.

A Magyar Kztrsasg Orszggylsnek jogalkotsa az Alkotmny alapjn figyelembe veszi a hatrokon tl l magyarok rdekeit.

Magyarsgunk lehetsges rzi a klnbz Orszggylsi Bizottsgok, a Minisztriumokban meglv hatrokon tli kapcsolatokrt felels osztlyok, fosztlyok. (Klgyminisztrium, Oktatsi minisztrium, Nemzeti s Kulturlis rksg Minisztriuma, Informatikai s Hrkzlsi Minisztrium, Gyermek-, Ifjsgi s Sportminisztrium, Miniszterelnki Hivatal, stb.)

Mindenkori Kormnyunk fontos felelssge s ktelezettsge a nemzetkzi konferencikon, a nemzetek kztti prbeszdek sorn, olyan kt-, vagy tbboldal szerzdsek megktse, amelyek garantljk a hatrokon tl l, de magyar anyanyelv emberek letnek a magyar kultrhoz val ktdst, az anyanyelv, az identits megrzst, s segtik a mindenkori problmk megoldst.

Mindezek llami feladatvllalsok, s ktelezettsgek egyben. Hogy a deklaratv megnyilvnulsokon tl mennyire valsulnak meg ezek a feladatok, az a mindenkori kormny felelssge. A ngyvenknti orszggylsi vlasztsokon szembenll prtok kztt az grgetsek kztt komoly verseny szokott kialakulni. Az grgetsek kztt el szokott fordulni az egyik-, vagy a msik- oldalon, a hatrokon tl lk problminak megoldsa is. Aztn dntenek a vlasztk, s az ppen nyertes prt ltal alaktott kormny vagy betartja az greteket, vagy nem.

Mindezeken tl, ppen ennyire, vagy mg fontosabbak azok a trsadalmi szerepvllalsok, melyekre nincs elrs, nincs recept. Mindenki a maga mdjn, a sajt lehetsgei s korltjai kz sorolva polhat olyan kapcsolatokat, pthet ki olyan hidakat, amik szintn meghatrozhatak lehetnek a teljes magyarsg rdekeinek szempontjbl.

III. MAGYAR FIATALOK HATROK NLKL ALAPTVNY

(1126 Budapest, Bszrmnyi t 28. adszma: 18239294-1-43
szmlaszma: 10900011-00000013-12550001 honlap: www.mfhnalap.org).

Remnyik Sndor:

Az ige

Vigyzzatok ma jl, mikor beszltek,
s htattal ejtstek a szt,
a nyelv ma nktek vgs menedktek,
a nyelv ma tndrvr s katakomba,
vigyzzatok ma jl, mikor beszltek!

E drga nyelvet porr ne trjtek,
ne nyljon hozz avatatlanul
senki; ne szaggasstok szirmait
a rzsafnak, mely hban virul.
gy beszljen ma ki-ki magyarul,
mintha imdkozna,
mintha aranyat, tmjnt, mirht hozna.
A Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvnyt 2000-ben hoztk ltre hatrokon tli magyar anyanyelv fiatalok azzal a cllal, hogy a szervezet valamilyen mdon megprblja sszefogni a hrom nagy rgi (Magyarorszg, Krpt-medence, Nyugat) magyarsgt. Azon bell is leginkbb a fiatalsgot szeretn segteni, tmogatni s elsegteni bennk a magyarsggal ill. az anyaorszggal val kapcsolatukat. Fontosnak tartjk, egy olyan hd megptst, amelyen jrva utat tallnak egymshoz az amgy igen tvol l emberek. Cljuk tovbb megrizni, polni, ersteni azt a szellemi s anyagi kultrt, amellyel a magyarsg rendelkezik. Erre hivatottak a most mr rendszeresnek mondhat, vente megrendezsre kerl nyri nemzetkzi ifjsgi tallkozik. (pusztaszer, Tugri vlgy Felvidk, Illyefalva Erdly) Programjaikkal szeretnk megtartani, vagy kialaktani (felbreszteni) a magyar identitstudatot azokban a fiatalokban, akik a genercik ta elszakadtak a hazjuktl. Nagy rm szmukra, hogy sokszor tallkoznak olyanokkal, akikben a tvolsgok ellenre is l mg az sszetartozs rzse. riznek mindent, ami kti ket az eredetkhz, a magyarsghoz Legyen br sorsuk j, vagy mostoha.

Azrt dolgoznak s keresik a lehetsgeket, hogy minl tbb ilyen s ehhez hasonl szemllet fiatalt talljanak. Tboraikban megteremteni prbljk a jvbeni fiatal magyarsg kapcsolatnak lehetsgt. Bznak benne, hogy tevkenyen rszt vllalnak a magyar sszefogs elsegtse rdekben.

Lpsek a vilg magyar ifjsgnak sszefogsrt rendezvnysorozatuk keretn bell (mely minden vben ms helysznen megtartott tallkozt takar) szem eltt tartjk az adott helyszn npi kultrjnak sajtossgait, az ott szletett, illetve lt hressgek munkssgnak bemutatst, tanulmnyozst.

Az Alaptvny Kuratriuma, 2003. v mrcius 15-i nneplyes kuratriumi lsn megalaptotta MAGYAR FIATALOKRT DJ-at, mellyel elismerni kvnja a nagyvilgban sztszrdott magyar fiatalsgrt tevkenyen rszt vllalk munkjt.

Dr. Nagy Lszl

KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!