Főoldal · Kapcsolat 28. Mrcius 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Képes beszámoló a vajdasági Zobnaticán most zajló IV. Magyar Ifjúsági Találkozóról
„És annyi balszerencse közt, Oly sok viszáj után, Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.” (Vörömarty Mihály: Szózat- részlet)


Támogatóink: Böröcz József, Svájc; Tátrai Éva, Svájc; Genfi Magyar Egyesület, Svájci Magyar Egyesületek Szövetsége, Petõfi Kultúrális Egyesület, Venice-Florida, Vajdasági Magyar Szövetség, Illyés Közalapítvány, Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, Határon Túli Magyarok Hivatala, Topolya önkormányzata, Szabadka önkormányzata, Zenta önkormányzata, Magyar Nemzeti Tanács, Vajdasági Magyar Szövetség, Szabadkai diákotthon, Tippnet internet, Funero virágüzlet.


A Vajdasági Magyar Ifjúság és Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány (Magyarország) közös szervezésében 2004. július 17- 24. között került sor a IV. Magyar Ifjúsági Talákozóra.

A tábor „fõhadiszállása” a zobnaticai ménesbirtokhoz tartozó szálloda volt. Ez az a hely, ahonnan a fiatalok nap mint nap elindultak bejárni Vajdaság jelentõsebb településeit, ugyanakkor ide jöttek elismert szakemberek elõadást tartani.

A találkozóra Európa különbözõ pontjaiból érkeztek fiatalok: Németországból, Svédországból, Svájcból, Magyarországról, Erdélybõl és a vajdasági régióból. A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kezdeményezésére 4 évvel ezelõtt indult útjára a találkozó. Az elmúlt években Magyarországon, Erdélyben és a Felvidéken találkoztak Európa magyar fiataljai. Az idei, vajdasági találkozó fõvédnökei Józsa László, az MNT elnöke és Bábi Attila, Topolya polgármester voltak.

A résztvevõk az egyhetes táboron megismerkedtek Zentával, Topolyával, Szabadkával és Újvidékkel is. Minden esetben a városnézés mellett helyi történészek segítségével a város történelmével, múltjával és jelenével is megismerkedhettünk.

Jellegzetes, magyar vonatkozású intézményekbe is ellátogattunk: Zentán a Tehetséggondozó Gimnáziumba, a Városi Múzeumba, a Magyar Mûvelõdési Intézetbe és a polgármesteri hivatalba is. Topolyán egy kovács múzeumot, valamint egy tájházat tekintettek meg a résztvevõk. Szabadkai látogatásunk alkalmával a Székesegyházban, a nagy- és kis Zsinagógákban, és a Városházán tettünk látogatást.Ez mellett alkalmunk nyílt közelebrõl megismerkedni a zobnaticai ménezbirtokkal is. Újvidéken a jelentõsebb sajtóorgánumokat: a Multirádiót és a Magyar Szó szerkesztõségét látogattuk meg.

Zobnaticán járt Gábrityné Molnár Irén szociológus, aki Vajdasági létjelenségek címmel tartott elõadást. If.dr.Korhecz Tamás tartományi kisebbségi-, jogalkotási és közigazgatási titkár a vajdasági magyarság politikai helyzetét, eddig elért eredményeit vázolta a fiataloknak. Ismertette a nemzeti tanácsok megalakulását, feladataikat és szerepüket is. Egeresi Sándor, a VMSZ alelnöke a vajdasági magyarok legnagyobb érdekképviselét, a Vajdasági Magyar Szövetséget mutatta be.

De itt volt Ft.Dobó Tibor atya is, aki vasárnap római katolikus szentmisét mutatott be, melynek keretében Orosz Attila református tiszteletes hirdett igét. Brezovszki Roland és Tamara, a szabadkai Népkör Magyar Mûvelõdési Központ néptánc szakosztályának vezetõi pedig táncházat szerveztek.

A IV. Magyar Ifjúsági Találkozót több szempontból is sieresnek tartjuk. A Vajdasági Magyar Ifjúság 4 éves léte során ez volt az elsõ alkalom, hogy találkozót rendezett Európa magyar fiataljai számára. Ugyanakkor a VMI küldetésének tartja, hogy nemzettársainknak bemutassuk a régiót, amelyben élünk és dolgozunk. Történelmi-, vallási- és kultúrális téren is van büszkélkedni valónk.

Magát a rendezvény-sorozatot igen nagy érdeklõdéssel kisérte a hazai és külhoni közvélemény is. Mindennapos vendégeink voltak a sajtó képviselõi is.

A találkozóról készült további fényképes beszámolót találtok fotóalbumunkban.
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!