Főoldal · Kapcsolat 12. Augusztus 2022
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszámoló az V. Magyar Ifjúsági Találkozóról
Felsõremete, Kárpátalja

2005. július 16.-23.


2005. július 16. és 23. között a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány (a továbbiakban MFHNA) szervezésében, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (a továbbiakban KMKSZISZ) közremûködésével megrendezésre került az V. Magyar Ifjúsági Találkozó.

A munkácsi vár

Az egyhetes rendezvény helyszíne a kárpátaljai Felsõremete volt, ahol mintegy 40 magyar fiatal érkezett Európa különbözõ országaiból: Magyarországról, Szlovákiából, Szerbiából, Németországból, Svédországból és Svájcból. Helyi, Kárpátalján élõ magyar fiatalok is részt vettek a találkozón.

Az egyhetes tábor során a magyar fiatalok megismerhették a helyi magyar kisebbség helyzetét, valamint a helyi, magyar kulturális örökséget.

A táborozók július 16.-án, szombaton késõn este érkeztek Budapestrõl a felsõremetei Energetic üdülõközpontba, ahol Petõ Róbert, a KMKSZISZ elnöke fogadta õket.

Másnap délelõtt a tábororozók a csetfalvai mûemléktemplomba látogattak el, ahol Istentiszteleten vettek részt. A helyi gyülekezet nagy szeretettel fogadta a táborozó fiatalokat, és a szertatást követõen lehetõsége volt a csoportnak a templom és a harangtorony megtekintésére.

Ezt követõen a résztvevõk Tiszaújlakra mentek, ahol részt vettek a Turul-ünnepségen, amit minden évben a Rákóczi-szabadságharc elsõ gyõztes csatájának emlékére rendeznek meg a helyi magyar szervezetek.

Délután a KMKSZISZ elnöke beregszászi városnézésre invitálta a táborozókat, aminek keretében megtekintették a katolikus templomot, és a belvárosban rövid sétát tettek. Este sor került a bemutatkozó estre, aminek keretében játékos formában ismerkedhettek meg egymással a különbözõ hátterû, de egyformán magyar identitású fiatalok.

UngvárA hétfõi nap egész napos, buszos kirándulással telt, az úticél a Vereckei-hágó volt. Útközben a csoport megtekintette a munkácsi-várat, amelyrõl a KMKSZISZ elnökétõl megtudtuk, hogy a történelem folyamán az ellenség egyetlen alkalommal sem tudta bevenni. A vereckei-hágóra felérve a csoport megtekintette a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (a továbbiakban KMKSZ) által felállított, és ismeretlenek által megrongált emlékmû-torzót, és elénekelte a magyar himnuszt. A visszaúton rövid városnézõ sétát tettek Munkácson. Az este gitározzással és énekléssel telt.

Kedden délelõtt dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke tartott elõadást a résztvevõknek a kárpátaljai magyar oktatás helyzetérõl, és a helyi magyar fiatalok továbbtanulási, elhelyezkedési esélyeirõl. Az elõadásból a résztvevõk megtudhatták, hogy a számtalan nehézség ellenére az általa vezetett szövetségnek sikerült elérnie a Beregszászi Magyar Fõiskola állami akkreditációját.

Orosz Ildikó elõadásaAz elõadást követõen a helyi, magyar ifjúsági szervezetek kerekasztal-beszélgetése következett, amelyen kérdéseikkel, hozzászólásaikkal a táborozók is aktívan részt vettek. A beszélgetés során az ifjúsági szervezetek képviselõi bemutatták szervezetük tevékenységét, és a magyarság érdekében tett erõfeszítéseiket.

Délután a csoport Ungvárra látogatott, ahol megtekintették a várat és a hajdani, falusi életet bemutató skanzent, majd rövid sétát tettek a központban. Este a KMKSZISZ elnöke borkóstolót tartott, ahol a táborozók megismerkedhettek a helyi vörös- és fehér borokkal.

A szerda délelõtt pihenéssel, kikapcsolódással telt, majd a csoport délután ellátogatott a nagyszõlõsi Perényi-kastélyhoz, és felkapaszkodott a huszti várromra, ahonnan csodálatos kilátás tárult a kirándulók elé. Este a helyi Credo zenekar élõzenéje gondoskodott a jó hangulatról.

Három elõadás is elhangzott a következõ napon. Csatáry György, a beregszászi fõiskola tanára Kárpátalja történelmérõl és a helyi ruszin közösségrõl tartott elõadást, akit Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke követett. Elõadásának témája a 2004. decemberi narancsos forradalom lezajlása, és Ukrajna politikai helyzete volt. Kora délután Molnár D. István a kárpátaljai magyarság demográfiai helyzetét mutatta be a résztvevõknek.

A csetfalvi templom Az elõadásokat követõen a csoport rövid gyalogtúrát tett a benei-dombságon, és a Kelemen-hegyen, ahol megtekintették a feltételezett kincses barlang bejáratát. Az esti táncházban moldvai és mezõségi táncokat tanulhattak a táborozók.

Az utolsó napon egész napos, buszos kiránduláson vett részt a csoport, aminek keretében ellátogattak „Európa közepéhez”, valamint a Fehér- és Fekete-Tisza összefolyásához. A búcsúest keretében a résztvevõk megköszönték a szervezõk munkáját, majd diszkóval zárták az V. Magyar Ifjúsági Találkozót.

Budapest, 2005. szeptember 28.

Készítette: Varga Eszter, önkéntes
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!