Főoldal · Kapcsolat 12. Augusztus 2022
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Támogatás
2008 januárjában Alapítványunk 100.000 Ft adományban részesítette az erdélyi Sarmaságban mûködõ Ezüstnyílak Ifjúsági Amatõr Színjátszó Csoportot.

A Csoport 2004-ben alakult. Jelenleg mintegy 20 fõnyi 16-21 év közötti fiatal taggal tevékenykedik. Rendszeres erdélyi színpadi elõadásaik mellett már Magyarországon is felléptek Kosztolányi Dezsõ Pacsirta címû regényének önálló színpadi feldolgozásával.

Tisztelt Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány!

Alulírott Bándy Csilla, Románia, Szilágy megye, Sarmsági lakos.

Születésem óta súlyos mozgássérült vagyok, folyamatosan szigorú ápolásra szorulok. Nem könnyûek a mindennapjaim, de van egy dolog, ami megnyugtat. Az írás. Leírom a gondolataimat. Na nem mintha olyan különlegesek lennének, egyszerûen csak (állapotomból kifolyólag) egy kicsit más nézetbõl látom a világot és úgy vélem, hogy minden szemszög fontos ahhoz, hogy minél teljesebb képet alkothassunk az „egészrõl”, a hatalmastól, a végtelenrõl, az ÉLETRÕL…

Isten kegyelmébõl született két gyönyörû szép, egészséges gyerekem, akiket apa nélkül nevelek. A fiam, Bándy Immánuel-Csaba, 19 éves (most kezdi az egyetemet). A kislányom, Bándy Mária-Tünde 16 éves (X-es).

Csodálatos dolog anyának lenni és ugyanakkor óriási felelõsség is. A mai napig sem értem, ilyen állapotban, hogyan merte Isten rám bízni ezt a két kis lelket? Igyekszem bemutatni nekik ezt a világot. A legrosszabb pillanatokban is megpróbáljuk megtalálni a szépet, a jót, az élet valódi értékeit.

Már egész kicsi koruk óta színjátszással foglalkoznak. Különbözõ rendezvényeken, versenyeken lépnek fel (Bándy testvérek néven), ahol mindig kitûnõ helyezésekben, dicséretekben részesülnek.

2004-ben a PADIF, Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál zsûriének a tanácsára (ahol a „délelõtt fénypontjaként” emlegették õket) kibõvítettük a kis csapatot és „Ezüstnyilak” néven futunk tovább. Legutóbb például Magyarországon jártunk, Soltvadkerten, ahol nagy sikerrel szerepeltünk. Az ottani, helyi TV többször is bemutatta a darabunkat (Kosztolányi Dezsõ: Pacsirta címû regényébõl készült színpadi feldolgozásunkat). Ez év szept. 23-án Csíkszentmihályon Szentmihály Ajnád Vacsárcsi Ifjúsági Szervezet (SZAVISZ) által rendezett Amatõr Ifjúsági Színjátszó Találkozón vettünk részt. Itt I. díjjal jutalmaztak minket.

A fiatalok színes ötletei alapján én állítom össze a darabokat, figyelembe véve az aktualitást és a kis amatõr mûvészek különbözõ egyéni képességeit. A fiam és a kislányom pedig a rendezésben és a szervezésben jeleskednek.

Csapatunk jelenleg 18 fõbõl áll, 16 és 21 év közöttiek, de egyre többen jelentkeznek. Nagyon kedves, életvidám, lelkes fiatalok, akik egyéni stílusukkal, kitûnõ képességeikkel, ezüstnyilakként próbálnak lángot gyújtani a közönség, az emberek szívének a legmegfagyottabb zugaiba is.

Sajnos azonban nagyon sokszor akadályokba ütközünk. Például az utazás örökös gond, hiszen a különbözõ rendezvények szervezõi nem mindig vagy csak részben tudják fedezni a költségeinket. (ezért nem is merjük tovább bõvíteni a csapatot) Aztán a kellékek beszerzéséhez sem kapunk segítséget, stb.

De vannak még más akadályok is, amelyeket most nem szívesen részleteznék. Napjaink embere sajnos ilyen. Érzéketlen, önzõ, anyagias. Még mindig nem érett meg arra, vagy már túl megfásult (???) ahhoz, hogy a lábai alatt heverõ igaz gyöngyöket (az érzõ szívû, tiszta lelkû, törekvõ ifjainkat) észrevegye, értékelje és a maga, méltó helyére emelje.

Ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk a saját lábra állni. Szeretnénk hivatalosan is beiktatni a színjátszó csoportunkat. Így talán több esélyünk lesz. Ehhez azonban szükség van egy minimális alaptõkére, amivel mi nem rendelkezünk. Megoldás után kutatva az interneten rátaláltunk a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítványra és felcsillant bennünk a remény.

Tisztelettel kérjük, hogy segítsenek nekünk. Nem hagyhatjuk, hogy a sok akadály kedvét szegje ezeknek a fiataloknak. Nem hullhatnak porba az „Ezüstnyilak”, hiszen õk képezik nemzetünk jövõjét, amelybõl egy pontocska sem hiányozhat ahhoz, hogy teljes legyen az „egész”.

“”Hol muzsika szól az éjszakában

S hallani véled õseid zsivaját…

Hol a múlt a jelenbe nyúlik,

S híven õrzi az ifjak mosolyát,

Hol kihunyt a harc,

S a tûz körül béke táncot lejtenek.

Ott él a nemzet

Hol nem törik meg a fény:

Áthatol sík és hegy felett…(B. Cs. 2006. 02. 15 Sarmaság, Erdély)
Reményteljes tisztelettel:

Bándy Csilla,
az „Ezüstnyilak” Ifjúsági Amatõr Színjátszó Csoport mûvészeti vezetõje 2007.09.27. Sarmaság, Románia
tel: 004 0260 655 626
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!