Főoldal · Kapcsolat 16. prilis 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Szkelyfldi nyri egyetem - Beszmol
Hungarikumok kzssg- s rtkteremts Szkelyfldi nyri egyetem

2016. augusztus 29. s szeptember 3. kztt Alaptvnyunk immron nyolcadik alkalommal rendezte meg Krpr-medencei nyri egyetemt, ezttal Szkelyfldn, hogy a hungarikumok irnt rdeklődő fiatalok a szkely termkmozgalommal is megismerkedhessenek s tletet mertsenek sajt rgiik helyi rtkek mentn trtnő jrafelfedezshez akr vllalkozi, de legalbbis vendglti szerepkrben.

A rendezvny nyitnapjn Kovcs Lehel, Farkaslaka polgrmestere ksznttte a vendgszeretetről hres szkelyszentlelki Becsali Panziban tbort verő fiatalokat, majd a Hungarikumok hatron innen s tl c. plyzati kirsra beadott tanulmnyok djazottjainak ismertetsre kerlt sor. Első helyezst Győző Rka (Felvidk) nyert el Npviseletes Babk Hza Bcson c. tanulmnyval, a msodik djat megosztottan kapta Bihary Barbara (Magyarorszg) A Magyar akcmz, mint hungarikum imzsvizsglata s Szab Hanna-Rita (Erdly) Pista b trtnete: szuvenr, szemlyisg, szimblum c. plyaművvel.

A kt harmadik helyezett kzl Farkas Alexandra (Magyarorszg) Ilcsi Szptő Fvek, Havel Alexandra (Magyarorszg) A szikvz buborkainak sszetart ereje cmmel megrt, a klndjas Budai va (Magyarorszg) ugyancsak az akcmzről, de annak regionlis gazdasgi szerept kiemelő dolgozatval (Magyarorszg mhszete s annak lehetősgei az egyik legszegnyebb magyar rgiban) nyerte el a zsűri tetszst. A hungarikumok fogalmnak jobb meghatrozsa rdekben szakrtői tancsot hvtunk segtsgl, Zupkn Fekete Zsuzsa, kertszeti szaktancsadknt, Birinyi Jzsefet, a Hungarikum Szvetsg elnkeknt, Mrton Istvn, Hargita Megye Vidkfejlesztsi Tancsnak igazgatjaknt osztotta meg nzeteit a magyar rtkek rendszerezsről, a magyarsgot jellemző termkekről, termszeti s kulturlis rksgnk szmukra legkedvesebb pldirl s a magyarsg jl ismert negatv ismrveiről is.

A szerdai napon Mrton Istvn rszletesen ismertette a szkely termk vdjegy kialakulst s azokat a kezdemnyezseket, amelyek a termelők egyttműkdst szolglja, tbbek kztt a termelőegyesletek kzs eszkzbeszerzseit, kzsen hasznosthat termkfeldolgoz zemekről, a minősgellenőrzs nehzsgeiről, de az sszefogs remnykeltő, s egyre szlesebb krt fellelő eredmnyeit is. A gygynvnyekben rejlős gazdasgfejlesztsi potencil tmjt az előadk s a hallgatsg mr kzsen dolgozta fel, a krds azonban tovbbra is tisztzatlan maradt, hogy mirt importlunk gygynvnyekből kszlt tekat olyan nagy tmegben, s talljuk meg oly ritkn ezek magyarorszgi helyettestőit.

A kvetkező nap beszlgetsei a turizmus kr csoportosultak. A rsztvevők csoportokba rendeződve vitattk meg, hogy milyen elemeket tartanak a legbeszdesebbnek a Magyarorszgot bemutat imzsfilmekben, s hogy milyen fejlesztsi lehetősgeket ltnak a falusi turizmus tern. Majd a csoport vezetője ismertette a legfontosabb eredmnyeket. Sokig kellett vrni, hogy a helyi turizmus szakrtő is megrkezzen, hiszen a nyri szabadsgolsok miatt vgl vratlan felkrst kapott Csibi Jzsef a Szkelyfldi TDM klaszter menedzsere. Ltszlag ez egy csppet sem zavarta a szakembert, mert jtszi knnyedsggel foglalta ssze a szkelyfldi idegenforgalom helyzett s az előtte ll kihvsokat, a turistkat megfuttat medvktől az első madfalvi hagymafesztivlon t az egysgesen kialaktand, Szkelyfld minden szllshelyt s nevezetessgt feltrkpező, getően szksges adatbzis elksztsnek nehzsgig.

KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!