Főoldal · Kapcsolat 16. prilis 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszmol Magyar Fiatalokrt Dj-tad nnepsg
Idei vi djtadnk nyitnyaknt a Veritas Trtnetkutat Intzet Horthy-kori Kutatcsoportjnak kt jeles kpviselője tartott előadst kzs trtnelmi mltunk mig fj krdskrről, a trianoni bkedikttum kvetkeztben elvesztett terletek visszacsatolsnak krlmnyeiről s tmeneti sikerről.

Dr. Jo Andrs tfog kpet trt elnk az első s msodik bcsi dnts keretben Magyarorszgnak tlt felvidki, krptaljai s erdlyi terletekről, majd a terleti revzik a vilghbort kvető lehetősgeiről.

1939-ben, az első bcsi dntst kvető lelkesedsben Szekfű Gyula szerkesztsben megjelent Mi a magyar? c. tanulmnyktetből mertette bevezető gondolatait. Az első vilghbort kvető posztbirodalmi trauma rnk nyomta fekete blyegt, s elterjedőben volt a rossz, gynge, hamis, beteg magyar megcmkzs.

Szekfű Gyula ezzel szemben egy jobb alternatvt knlt, a magyar embert szerinte a vitzsg, szabadsgszeretet s a politikai belts teszi hasonlv, ebből kell mertennk. Sajnos a hbor alatt nem tudtuk megtartani fggetlensgnket, ezrt Kozma Mikls, egykori belgyminiszter nem vletlen fogalmazott gy az I. bcsi dntst kvetően, hogy a terletek visszaszerzse nem jelentett mst, minthogy valamivel nagyobb ketrecben, valamivel tbb magyar fog lni. A msodik vilghbor lezrultval a korbban visszaszerzett terleteket elvesztettk, br szak-Erdly mg vita trgya lehetett, hiszen Romnia is nmet szvetsgesknt sodrdott a hborba. sajnos ebből az gretből sem vlt valra semmi. Trgyaltunk Csehszlovkiban (Knya Klmn s Tiso radsul magyarul!), Szekfű Gyula a moszkvai delegci ln, majd az amerikaiakkal, de Truman sem adott lehetősget terletrendezsre, helyette seglyt ajnlott fel. A Kdr-korszak diplomati nem dngettk a kapukat az elszaktott terletek gyben.

Taln az sszefogs hinyzott a magyarokbl? Hiszen Dusan Simovic a magyar hadsereg dlvidki bevonulst megelőző 1941-es belgrdi nmetellenes puccs vezre gy fogalmazott a magyarok alkalmatlanok a szervezett sszeeskvsre. Brmi is okozta, hogy vgl nem tudtuk megvdeni majd visszaszerezni terleteink jelentős rszt, a jvő ideolgija mg cseppfolys llapotban van, ppgy, mint a magyar hatrok krdse zrta előadst Kllay Mikls gondolataival a trtnsz.

Dr. Hollsi Gbor a bazaltbl kszlt macskakvek mindennapi jelentősgre rvilgtva vezetett be minket a Ngrd-Gmri trsg bazaltbnyinak s azon bell is a macskalyuki bnyk vilghbors trtnelmbe. Krepuska Gza ggszprofesszor ui. elrte, hogy Somoskőt visszacsatoljk Magyarorszghoz 1923-ban. Igen m, de a dntssel egy bazaltbnyt kettmetszettek, ami gy a Somoskői Bazaltbnya Rt. műkdst rintette kedvezőtlenl. Csehszlovkival azonban sikerlt megegyezni, hogy a bnyt a vllalat az elcsatolt terleten is szabadon kitermelheti, sőt a tbbi csehszlovk cggel egyenlő bnsmdban rszesl. Az egyezsget 2. sz. genfi jegyzőknyvknt tartottk nyilvn s 25 vre ktttk.

ppen az llamostsok idejre esett a szerződs lejrta, de a Losonci Nemzeti Tancs első krben nem llamosthatnak nyilvntotta a bnya csehszlovk egysgt. Amikor azonban 1948 februrjban a csehszlovk kommunizmus győzedelmeskedett, a jegyzőknyv meghosszabbtsa elmaradt, persze kellett ehhez a magyar Klgyminisztrium s Kzlekedsi Minisztrium restsge, hiszen a csehek mutattak nmi hajlandsgot a megegyezsre. Vgl a bnyajogot elvesztettk s a Somoskői Bazaltbnya Rt.-t kitermelsi terv hinyban likvidltk. gy estek ldozatul s csonkultak meg a nagyvrosok macskakő szksglett fedezendő a balatoni hegyek.

A trtnelem ingovnyos mezsgyjről tkalandoztunk egy kicsit Csngfldre. Előszr Szutor gnes, a Krter Műhely Egyeslet beszmoljbl tjkozdtunk a csng npdalversenyről, majd kislnya, Turcsny Bbor Anna nekelt csengő hangjn egy csng neket, s vgl Lszl Pter Sndor a szkta svon keresztl a trtnelem-fldrajz segtsgvel vezrelt el minket Moldvba, a csngk fldjre. Egy gnszekvencia kti ssze a szkta eredetű npeket, melyek kelet-nyugati svban mozogtak a mai Oroszorszg, Ukrajna s Kelet-Lengyelorszg (szarmt-sk) terletn. Tbbek kztt ők kzvettettk a knai szogd rs alapjait (Stein Aurl kimutatta).

Ezen a kelet-nyugati irny svon vertiklis folyosk is kialakultak, ezek egyike a Szeret-Prut-Moldva s Dnyeszter folyk ltal hatrolt vidken, ahol a csngk is megtelepedtek. Hogy vgl a csngkat a kunok, besenyők, jszok vagy a hunok leszrmazottainak tekinthetjk-e, bizonytalan. Hamar keresztny pspksg al tmrltek, melyet Milk vrosrl neveztek el. Sajnos a mongolok vezette nogj horda (orda) a 13. szzadban hatalmas puszttst vit vgbe ezen a vidken. Mindenesetre az szaki s dli csngk mig őrzik hagyomnyaikat a Gyimesi-hgn tl s Domokos Pl Pter rsaibl sokat megtudhatunk ezekről a npi tradcikrl.

Djtadnk a tmk vltozatossghoz hasonlan a djazottak tekintetben is soksznűsget mutatott. Dr. Szakly Sndor, a Veritas Trtnetkutat Intzet igazgatja előszr Dr. Univ. Kőrsi Mrinak, a Partiumi Keresztny Egyetem docensnek, majd Pogr Lszlnak, a Moldvai Csngmagyarok Szvetsge elnknek, s Rpsi Istvnnak, a Beregszszi Bereg Mozgskorltozottak Sport s Egszsgjavt Klub Trsadalmi Szervezet titkrnak nyjtotta t a Magyar Fiatalokrt Djat. Az nnepsget a Magyar Fiatalok Hatrok Nlkl Alaptvny elnknek, dr. Kopp Kristfnak a szavai zrtk.
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!