Főoldal · Kapcsolat 16. prilis 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

sszefoglal a "Humnkolgiai fordulponton vagyunk" tehetsgprogramrl
Palics-jvidk-Vaskapu, 2015. augusztus 9-14.Alaptvnyunk immron hatodik alkalommal rendezte meg A magyar ipari s technolgiai forradalom c. rendezvnyt. A helyszn ezttal a Dlvidk volt, ahonnan korbbi nyri egyetemeink alkalmval is szmos tehetsges fiatalt tudtunk vendgl ltni. Az idei vben a dlvidkiek mellett a krptaljai fiatalok vettek rszt nagyobb ltszmban a tehetsgprogramon.Nhny fiatallal azonban kpviseltette magt Erdly, a Felvidk s Magyarorszg is. A 2015. vi plyzat egyrtelmű győztese Krptalja volt: Mak Pl első helyezst rt el A nagymuzsalyi ltető vvz minősgi problmja c. dolgozatval, mg Vass Szabina az Ungvri Botanikus Kert krnyezetvdelmi rtkelsvel nyerte el a msodik helyet, s a dlvidki testvrpr Bessenyei ron s Szilrd a szolr rendszerek Krpt-medencei alkalmazsval a harmadikat.

Kolcsr Helga (Erdly) s Horvth Olivr Csaba (Magyarorszg) klndjban rszeslt. A rendezvny előadi kztt mg nehezebb lett volna sorrendet fellltani: a szabadkai szletsű Ills Zoltn fergeteges előadssal indtott, nmi betekintst engedve a politika bugyraiba is, majd egy kiss filozofikusabb előadsmddal Darai Lajos vilgtotta meg a humnkolgia szertegaz krdskrt. A Palicsi-t trtnett s kolgiai pusztulst Dr. Hovny Lajos ismertette, Vink Tams pedig a jelenleg eutrofn llapotban leledző t jvőjt befolysol tnyezőket lltotta mrlegre.Hogy milyen pnzgyi eszkzkbe rdemes befektetni, Vonnk Balzs, az MNB szakembere segtett a latolgatsban, s hogy milyen műszaki eszkzkbe, ahhoz pedig Pk Zoltn, a Vajdasgi Magyar Mrnkk s Műszakiak Egyesletnek alelnke s Nyers rpd, vajdasgi magyar mrnk adott tmpontot. Tth Dnes tanr r, az Ecofriends and Ecofits elnke pedig a mindennapjaink energiatakarkossgrt vvott harcbl nyjtott zeltőt hogy gyakorlatban is megvalsthassuk az elemek szelekcijt. Horvth Lehel ptőmrnktől pedig megtudtuk, hogy mirt is jobb a Dlvidken tanyt verni, mint Ausztrliban. A fiatal rsztvevők is gondoskodtak a program teljess ttelről: Bessenyei Lilla Szabadka szecesszis arculatba, Kiss Bernadett az elemszelekcis technikkba, Bnvlgyi Helga a gygynvny alap szpsgpolsba, Brcsk Pl pedig a helyi borok s tanyavilg megzlelgetsbe vezetett be bennnket.

Adjuk is t a szt a rsztvevőknek:
A Nyri Egyetemre az ECO-FRIENDS AND ECO-KITS krnyezetvdő civil szervezet tagjaknt jutottam el. A Szerbiban, Vajdasgban fekvő Palicson megrendezett programsorozat első rszeknt kt napig előadsokon, műhely- s csapatmunkkban vehettnk rszt.

Szmos hatron tlrl rkezett rsztvevővel ismerkedhettem meg, szemlyesen is. Mivel n is a helyiek kz rtve itt Palicsot, Szabadkt s krnykt tartoztam, szvesen osztottam meg tudsomat krnyknk ismereteiről s sajt szemlyes tapasztalataimat is az rdeklődő rsztvevőkkel. A tbbi rsztvevő is szvesen meslte el a sajt otthoni tapasztalatait. J volt mshol lő, mgis egy nyelvet beszlő fiatalokkal tallkozni. A Palicsi-thoz is kiltogattunk. Dr. Hovny Lajos kalauzolt minket.

rmmre szolglt, a szervezet tagjaknt asszisztlni, a szervezet ltal bemutatott gyakorlati műhelymunkkban is. Ez magba foglalta az elektromos ram emberi testre kifejtett hatsnak bemutatst. A btrabbak egy "Rzatnak" nevezett eszkzzel ezt sajt maguk is megtapasztalhattk. Ezutn az elemek szelekcija kvetkezett, amelyeket t csoportba osztottunk szt. Ezt kvette a csoportok mrse egy digitlis multimterrel. A rsztvevők nagy rdeklődssel viszonyultak a munkhoz. Fi s lny egyszerre mrte az elemeket. Ezutn kvetkezett az elemek elsődleges jrahasznostsa. Ez abbl llt, hogy a mg felhasznlhat elemeket, az ajndkknt kapott elemlmpkba helyeztk be. Aznap este mg megltogattuk Horvth Lehel urat, a Lehel tanyn. Itt betekintst nyertnk egy szalmablkbl plő hz munklataiba. Az első kt nap teht vltoz előadssorozatokkal s dlutni kirndulsokkal tarktva telt el kellemes, barti hangulatban.Harmadnap tnak indultunk, hogy tanulmnyi utunk vgn elrjk a Vaskapu vzerőművet. Utunk sorn ltogatst tettnk becsn a Than emlkhzban. Itt killtst tekintettnk meg. Ezutn jrtunk mg Temerinben, ahol megtekintettk a Tjhzat. Utunk kvetkező megllja jvidk volt. Megismerkedtnk a Vajdasgi Magyar Ifjsgi Kzpont ifjsgi civil szervezetvel. Ezutn Barna Emese (krnyezetvdelmi mrnk) vezette kerekasztal-beszlgetsben a rsztvevők megosztottk, ki-ki a sajt maga krnyezetben tapasztalt krnyezetvdelmi problmkat s azok kvetkezmnyeit. Napunk vge fel bejrtuk jvidk belvrost. Msnap folytattuk utunkat. Rvid ltogatst tettnk Karlca vrosban, ahol a főtren levő nevezetesebb pleteket tekintettk meg. Zimonyban egy rvidebb, kiss hegyi terepen megtett sta utn, krbejrtuk a Hunyadi bstyt is. Utunk folytatsban meglltunk Belgrdban, Szerbia fővrosban is. Itt a Kalemegdan parkban, a vrnl tettnk kisebb felfedezőutat. Dlutn rtk el Galambc vrost s a kzelben levő Galambc vrat. Sajnos a vr le volt zrva a ltogatk elől, feljts s alagtfrs miatt. Nem csggedtnk, mivel stt tettnk a vrosban a Duna-parton, mg a csoport egy rsze hegymszsra vllalkozott, ahonnan elmondsuk szerint gynyrű kilts trult eljk.Ezutn folytattuk utunkat, amely hegyekkel krlvve, a Duna mellett vezetett. A napstst egy nyri zpor szaktotta meg rvid időre, ami feldtően hatott a nagy melegben.

Este volt mr, mikor Kladovo vrosban megrkeztnk a szllodba, ami a kzelben levő erőmű nevt viselte magn (?erdap). Egy kellemes nyitott terasz tterem asztalai mellett ktltttk el a vacsort, amivel mindenki nagyon meg volt elgedve. Ezutn szabad program kvetkezett. A rsztvevők felfedeztk maguknak a vros egyes rszeit. Ki-ki, a maga rdeklődsi kre szerint indult el, s tlttt el egy kellemes, j hangulat estt eme Duna menti vroskban. Msnap reggel jtt ticlunk fő megllja, a Vaskapu vzerőmű megtekintse. A parkolbl befel stlva, az elektrosztatikus kislsek hangjra lehettnk figyelmesek. Az erőműben vgighallgattuk idegenvezetőnk angol nyelvű előadst az erőmű trtnelmről. Ezt egy nagy, fmből kszlt, nagyon szpen kidolgozott, trtnelmi trkp is szemlltette. Ezutn egy galr ira rtnk. Itt jbli előads vette kezdett, s a killtott kpeken szemgyre vehettk az erőmű fő rsznek műkdsi smjt is. A korlthoz stlva elnk trult az erőmű "fő" rszlege, a gpterem. Itt helyezkednek el a turbink. Igaz csak fellről, de lthattuk őket műkds kzben is. Amint megtudtuk, ez csak a felső szint. A tbbi technikai al-rszleg a felső rsz alatt helyezkedik el. Az erőműben tett krsta utn megkezdtk utazsunkat visszafel. Az idő ismt szp volt. Nyri napstsben egyltaln nem szenvedtnk hinyt. Estefel rkeztnk meg Szabadkra. Elkszntnk a rsztvevőktől s kellemes utat kvntunk nekik a tovbbiakban.

A Nyri Egyetem alatt nagyon szpen megvilgosodott a mondat, ami a kvetkezőkppen hangzik: "Kellemest a hasznossal". Mivel nagyon jl megfrtek egyms mellett az j informcik s a ltnivalkban bővelkedő kirndulsok. Nagyon rlk, hogy alkalmam nylt rszt venni ezen a rendezvnysorozaton. Remlem a rszvevők is kellemes napokat tltttek el itt s, hogy szp emlkekkel trtek haza. Kiss Bernadett, SzabadkaHumnkolgiai fordulponton lenni szmomra azt is jelenti, hogy figyeljek jobban magamra s a bennem zajl rzsekre, gondolatokra, hogy a vltozs a vilgon sajt magambl induljon ki. Keresztnyi Zoltn, Szabadka

Igen rtkes emberek trsasgban tartalmas s tanulsgos tudsnvels/ismeretbővts legalbb olyan fontos volt, mint a soksznű krnyezet mindannyiunk ltal felelőssggel vllalt fenntarthat fejlődse - időnknt tlhevlten is!

A tanyai estnk meg pont az i-re!

Olyan j egyensly volt a teleplsek rtkeinek, az j infknak, szmomra j rendkvl figyelmet rdemlő embereknek megismerse kztt, hogy mris nosztalgival gondolok vissza. (Kaliforniai, dl-afrikai utaimhoz kpest is ez a tbbirny feltltőds gygyt erővel brt.) Olyan KOLLEKTV SZABAD T-nak sszegeznm egyttltnk, ahol a humn biodiverzits meglse volt a legfőbb j adomny! Dr. Bres Judit, Budapest

Rutinos tborozknt elmondhatom, hogy a MFHNA nyri egyetemei vről-vre (s az idei klnskpp) tartalmas előadsokban, rdekes kirndulsokban gazdag időtltst biztostanak a rsztvevőknek, s lehetősget teremtenek a Krpt-medence magyarsgnak megismersre, bartsgok kiplsre. Ksznm, hogy idn is rszt vehettem a rendezvnyen. Vass Szabina, ForgolnyJl reztem magam a tborban, melyen rdekes s tartalmas előadsok sorn pillanthattunk bele a klnbző krnyezetvdelmi tevkenysgek fontossgba, s kellemes kirndulsok alkalmval ltogathattuk meg Szerbia nevezetessgeit. Ezton is ksznm a MFHNA-nak, hogy rszt vehettem a nyri egyetemen. Vass Norbert, Forgolny

Hls vagyok Istennek, hogy az emberekrt, akikkel egytt lehettem a tbor keretn bell s a szp helyekrt, amiket megltogattunk, szmomra evvel rtkesebb lett a nyaram. Bessenyei Szilrd, Palics

TV riportok:

MTV1, 2015. 08. 11. 17:35 perc


Pannon RTV, 2015. 08. 11.


Bihari Hajnalka s Bihari Csaba beszmolja, Karpatalja.ma, 2015. 08. 19.

az jvidki Magyar Sz beszmolja:A nyri egyetem kiadvnya letlthető innen.

A nyri egyetem vetlkedőinek megoldsa letlthető innen:

KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!