Főoldal · Kapcsolat 28. Mrcius 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Összefoglaló a "Humánökológiai fordulóponton vagyunk" tehetségprogramról
Palics-Újvidék-Vaskapu, 2015. augusztus 9-14.Alapítványunk immáron hatodik alkalommal rendezte meg A magyar ipari és technológiai forradalom c. rendezvényét. A helyszín ezúttal a Délvidék volt, ahonnan korábbi nyári egyetemeink alkalmával is számos tehetséges fiatalt tudtunk vendégül látni. Az idei évben a délvidékiek mellett a kárpátaljai fiatalok vettek részt nagyobb létszámban a tehetségprogramon.Néhány fiatallal azonban képviseltette magát Erdély, a Felvidék és Magyarország is. A 2015. évi pályázat egyértelmű győztese Kárpátalja volt: Makó Pál első helyezést ért el A nagymuzsalyi éltető ívóvíz minőségi problémája c. dolgozatával, míg Vass Szabina az Ungvári Botanikus Kert környezetvédelmi értékelésével nyerte el a második helyet, és a délvidéki testvérpár Bessenyei Áron és Szilárd a szolár rendszerek Kárpát-medencei alkalmazásával a harmadikat.

Kolcsár Helga (Erdély) és Horváth Olivér Csaba (Magyarország) különdíjban részesült. A rendezvény előadói között még nehezebb lett volna sorrendet felállítani: a szabadkai születésű Illés Zoltán fergeteges előadással indított, némi betekintést engedve a politika bugyraiba is, majd egy kissé filozofikusabb előadásmóddal Darai Lajos világította meg a humánökológia szerteágazó kérdéskörét. A Palicsi-tó történetét és ökológiai pusztulását Dr. Hovány Lajos ismertette, Vinkó Tamás pedig a jelenleg eutrofén állapotban leledző tó jövőjét befolyásoló tényezőket állította mérlegre.Hogy milyen pénzügyi eszközökbe érdemes befektetni, Vonnák Balázs, az MNB szakembere segített a latolgatásban, és hogy milyen műszaki eszközökbe, ahhoz pedig Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesületének alelnöke és Nyers Árpád, vajdasági magyar mérnök adott támpontot. Tóth Dénes tanár úr, az Ecofriends and Ecofits elnöke pedig a mindennapjaink energiatakarékosságáért vívott harcából nyújtott ízelítőt – hogy gyakorlatban is megvalósíthassuk az elemek szelekcióját. Horváth Lehel építőmérnöktől pedig megtudtuk, hogy miért is jobb a Délvidéken tanyát verni, mint Ausztráliában. A fiatal résztvevők is gondoskodtak a program teljessé tételéről: Bessenyei Lilla Szabadka szecessziós arculatába, Kiss Bernadett az elemszelekciós technikákba, Bánvölgyi Helga a gyógynövény alapú szépségápolásba, Börcsök Pál pedig a helyi borok és tanyavilág megízlelgetésébe vezetett be bennünket.

Adjuk is át a szót a résztvevőknek:
„A Nyári Egyetemre az ECO-FRIENDS AND ECO-KITS környezetvédő civil szervezet tagjaként jutottam el. A Szerbiában, Vajdaságban fekvő Palicson megrendezett programsorozat első részeként két napig előadásokon, műhely- és csapatmunkákban vehettünk részt.

Számos határon túlról érkezett résztvevővel ismerkedhettem meg, személyesen is. Mivel én is a helyiek közé – értve itt Palicsot, Szabadkát és környékét – tartoztam, szívesen osztottam meg tudásomat környékünk ismereteiről és saját személyes tapasztalataimat is az érdeklődő résztvevőkkel. A többi résztvevő is szívesen mesélte el a saját otthoni tapasztalatait. Jó volt máshol élő, mégis egy nyelvet beszélő fiatalokkal találkozni. A Palicsi-tóhoz is kilátogattunk. Dr. Hovány Lajos kalauzolt minket.

Örömömre szolgált, a szervezet tagjaként asszisztálni, a szervezet által bemutatott gyakorlati műhelymunkákban is. Ez magába foglalta az elektromos áram emberi testre kifejtett hatásának bemutatását. A bátrabbak egy "Rázatónak" nevezett eszközzel ezt saját maguk is megtapasztalhatták. Ezután az elemek szelekciója következett, amelyeket öt csoportba osztottunk szét. Ezt követte a csoportok mérése egy digitális multiméterrel. A résztvevők nagy érdeklődéssel viszonyultak a munkához. Fiú és lány egyszerre mérte az elemeket. Ezután következett az elemek elsődleges újrahasznosítása. Ez abból állt, hogy a még felhasználható elemeket, az ajándékként kapott elemlámpákba helyeztük be. Aznap este még meglátogattuk Horváth Lehel urat, a Lehel tanyán. Itt betekintést nyertünk egy szalmabálákból épülő ház munkálataiba. Az első két nap tehát változó előadássorozatokkal és délutáni kirándulásokkal tarkítva telt el kellemes, baráti hangulatban.Harmadnap útnak indultunk, hogy tanulmányi utunk végén elérjük a Vaskapu vízerőművet. Utunk során látogatást tettünk Óbecsén a Than emlékházban. Itt kiállítást tekintettünk meg. Ezután jártunk még Temerinben, ahol megtekintettük a Tájházat. Utunk következő megállója Újvidék volt. Megismerkedtünk a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ ifjúsági civil szervezetével. Ezután Barna Emese (környezetvédelmi mérnök) vezette kerekasztal-beszélgetésben a résztvevők megosztották, ki-ki a saját maga környezetében tapasztalt környezetvédelmi problémákat és azok következményeit. Napunk vége felé bejártuk Újvidék belvárosát. Másnap folytattuk utunkat. Rövid látogatást tettünk Karlóca városában, ahol a főtéren levő nevezetesebb épületeket tekintettük meg. Zimonyban egy rövidebb, kissé hegyi terepen megtett séta után, körbejártuk a Hunyadi bástyát is. Utunk folytatásában megálltunk Belgrádban, Szerbia fővárosában is. Itt a Kalemegdan parkban, a várnál tettünk kisebb felfedezőutat. Délután értük el Galambóc várost és a közelben levő Galambóc várat. Sajnos a vár le volt zárva a látogatók elől, felújítás és alagútfúrás miatt. Nem csüggedtünk, mivel sétát tettünk a városban a Duna-parton, míg a csoport egy része hegymászásra vállalkozott, ahonnan elmondásuk szerint gyönyörű kilátás tárult eléjük.Ezután folytattuk utunkat, amely hegyekkel körülvéve, a Duna mellett vezetett. A napsütést egy nyári zápor szakította meg rövid időre, ami felüdítően hatott a nagy melegben.

Este volt már, mikor Kladovo városában megérkeztünk a szállodába, ami a közelben levő erőmű nevét viselte magán (?erdap). Egy kellemes nyitott teraszú étterem asztalai mellett ktöltöttük el a vacsorát, amivel mindenki nagyon meg volt elégedve. Ezután szabad program következett. A résztvevők felfedezték maguknak a város egyes részeit. Ki-ki, a maga érdeklődési köre szerint indult el, s töltött el egy kellemes, jó hangulatú estét eme Duna menti városkában. Másnap reggel jött úticélunk fő megállója, a Vaskapu vízerőmű megtekintése. A parkolóból befelé sétálva, az elektrosztatikus kisülések hangjára lehettünk figyelmesek. Az erőműben végighallgattuk idegenvezetőnk angol nyelvű előadását az erőmű történelméről. Ezt egy nagy, fémből készült, nagyon szépen kidolgozott, történelmi térkép is szemléltette. Ezután egy galér iára értünk. Itt újbóli előadás vette kezdetét, s a kiállított képeken szemügyre vehettük az erőmű fő részének működési sémáját is. A korláthoz sétálva elénk tárult az erőmű "fő" részlege, a gépterem. Itt helyezkednek el a turbinák. Igaz csak felülről, de láthattuk őket működés közben is. Amint megtudtuk, ez csak a felső szint. A többi technikai al-részleg a felső rész alatt helyezkedik el. Az erőműben tett körséta után megkezdtük utazásunkat visszafelé. Az idő ismét szép volt. Nyári napsütésben egyáltalán nem szenvedtünk hiányt. Estefelé érkeztünk meg Szabadkára. Elköszöntünk a résztvevőktől és kellemes utat kívántunk nekik a továbbiakban.

A Nyári Egyetem alatt nagyon szépen megvilágosodott a mondat, ami a következőképpen hangzik: "Kellemest a hasznossal". Mivel nagyon jól megfértek egymás mellett az új információk és a látnivalókban bővelkedő kirándulások. Nagyon örülök, hogy alkalmam nyílt részt venni ezen a rendezvénysorozaton. Remélem a részvevők is kellemes napokat töltöttek el itt és, hogy szép emlékekkel tértek haza.” Kiss Bernadett, Szabadka„Humánökológiai fordulóponton lenni számomra azt is jelenti, hogy figyeljek jobban magamra és a bennem zajló érzésekre, gondolatokra, hogy a változás a világon saját magamból induljon ki.” Keresztényi Zoltán, Szabadka

„Igen értékes emberek társaságában tartalmas és tanulságos tudásnövelés/ismeretbővítés legalább olyan fontos volt, mint a sokszínű környezet mindannyiunk által felelősséggel vállalt ’fenntartható fejlődése’ - időnként ’túlhevülten is’!

A tanyai esténk meg „pont az i-re”!

Olyan jó egyensúly volt a települések értékeinek, az új infóknak, számomra új rendkívül figyelmet érdemlő embereknek megismerése között, hogy máris nosztalgiával gondolok vissza. (Kaliforniai, dél-afrikai utaimhoz képest is ez a „többirányú” feltöltődés gyógyító erővel bírt.) Olyan KOLLEKTÍV SZABAD ÚT-nak összegezném együttlétünk, ahol a humán biodiverzitás megélése volt a legfőbb jó adomány!” Dr. Béres Judit, Budapest

„Rutinos táborozóként elmondhatom, hogy a MFHNA nyári egyetemei évről-évre (s az idei különösképp) tartalmas előadásokban, érdekes kirándulásokban gazdag időtöltést biztosítanak a résztvevőknek, s lehetőséget teremtenek a Kárpát-medence magyarságának megismerésére, barátságok kiépülésére. Köszönöm, hogy idén is részt vehettem a rendezvényen.” Vass Szabina, Forgolány„Jól éreztem magam a táborban, melyen érdekes és tartalmas előadások során pillanthattunk bele a különböző környezetvédelmi tevékenységek fontosságába, s kellemes kirándulások alkalmával látogathattuk meg Szerbia nevezetességeit. Ezúton is köszönöm a MFHNA-nak, hogy részt vehettem a nyári egyetemen.” Vass Norbert, Forgolány

„Hálás vagyok Istennek, hogy az emberekért, akikkel együtt lehettem a tábor keretén belül és a szép helyekért, amiket meglátogattunk, számomra evvel értékesebb lett a nyaram.” Bessenyei Szilárd, Palics

TV riportok:

MTV1, 2015. 08. 11. 17:35 perc


Pannon RTV, 2015. 08. 11.


Bihari Hajnalka és Bihari Csaba beszámolója, Karpatalja.ma, 2015. 08. 19.

az újvidéki Magyar Szó beszámolója:A nyári egyetem kiadványa letölthető innen.

A nyári egyetem vetélkedőinek megoldása letölthető innen:

KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!