Főoldal · Kapcsolat 12. Augusztus 2022
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

VII. Burgenlandi Ifjúsági Találkozó

„Tudomány és kultúra az Osztrák-Magyar Monarchiában” címmel rendezte meg Alapítványunk (a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány) immáron hetedik alkalommal kárpát-medencei ifjúsági találkozóját - ezúttal az orvidéki Pinkafőn.

Fotóalbumunkat itt nézhetitek meg.

Az egyhetes rendezvényre több mint 80 fiatal jelentkezett a történelmi Magyarország minden vidékéről, pályamûként leadott írásaikat egy csokorba gyûjtve konferencia-kiadványt készítettünk, evvel emlékeztünk meg közös múltunk, az előző századforduló néhány kimagasló személyiségéről.

A nyári egyetemet július 10-én reggel Felsőőr polgármestere nyitotta meg, aki büszkén számolt be arról, hogy Burgenlandban milyen komoly figyelmet szentelnek a különböző népcsoportok kultúrájának és hagyományainak, ezen belül is külön hangsúlyozta az egyre sokoldalúbb kapcsolatrendszert, mellyel a régió Magyarországhoz kötődik.

Az első napot Dr. Fónagy Zoltán, a Collegium Hungaricum igazgatójának a kiegyezéstől a századvégig tartó történelmi áttekintése majd Dr. Baumgartner Gerhard történész, újságíró nyelvi tréfákat nem kímélő, Burgenland bonyolult magyarságát leleplező előadása zárta.

A találkozó egy teljes napja a természettudományok jegyében telt: Erdély, Felvidék és Magyarország egyetemeiről érkezett előadók készítettek számvetést arról, hogy micsoda alkotóerő szunnyadt a múlt századfordulón a magyar tudomány mûvelőiben, hogyan bővült tudásunk a földrajztudomány, a fizika, a csillagászat és a matematika terén.

A hét során a fiatal résztvevők meglátogatták a környék falvait, beszélgethettek az egyházak vezetőivel, az egyes kisebbségi szervezetek, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, valamint a Bécsi Magyar Kultúregyesület képviselőivel. Valószínûleg túlzott ellenkezést nem váltana ki, ha mindannyiuk nevében azt állítanánk, hogy Szabó Ernő, az alsóőri tájház vezetőjének ízes magyarsága és népdalai tették a legnagyobb hatást a jelenlévőkre, s hogy valóban lássák, él még a magyar kultúra őrvidéken, szombat este együtt ropták a rábaközi táncokat Zsótér Irisz őrisziget táncegyüttesével.

Történelemről, nemzetiségi jogokról, Trianon előzményeiről és következményeiről beszélt a fiataloknak Dr. Maruzsa Zoltán történész, Dr. Bárki Éva Mária jogászasszony, de meséltek arról a németújvári Batthyány-vár, Fraknó, Léka erődítményének falai és Kismarton utcái is. Jánosi Antal filmbemutatója kapcsán a Szent Jobb titka tárult fel előttünk. S ahogy „nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára”, úgy rohanta meg Bécs utcáit népes csapatunk, hogy Dr. Deák Ernő újságíró úr vezetésével végigjárjuk Széchenyi szülőházától kezdve, Mátyás lakhelyén át egészen a Bocskai koronát őrző Burgig azokat a helyszíneket, melyekhez valamely módon közös magyar múltunk kötődik.

Szoták Szilvia, az alsóőri központú Imre Samu Nyelvi Intézet elnöke a szervezet munkáját mutatta be. Előadásában a magyar nyelv Trianon utáni szétfejlődésére hívta fel a figyelmet, vagyis arra az államnyelvi hatásra, amelyet pl. a szlovák nyelv gyakorolt Szlovákiában, a német Ausztriában, a román Romániában a magyar nyelvre. Ezek az államnyelvi kontaktuselemek a magyar nyelvhasználók szókincsének részeivé váltak, amelyet nyelvi toleranciával kell kezelni.

A sok országba szétszóródott magyarságnak, bizony egy hét során megtapasztaltuk, igen nagy türelmet kell tanúsítania egymás iránt is. A magyarországi résztvevők sajnos nagyon kis létszámú csoportja örömmel, de némi csodálkozással is állapította meg, hogy határon túli társaiknak mennyivel fontosabb az identitás, a magyarságtudat kérdése, mennyire átszövi mindennapjaikat, miközben nekik ez természetes dolog, melyre a hétköznapokon nem is gondolnak. Erre tanított a közösen eltöltött egy hét. No, meg arra, hogy azért még mindig közös a tánc, közös a dal és ezért vígságra is van bőven okunk.

Készítette: A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kuratóriuma
www.mfhnalap.org
KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!